current views are: 1

3 Σεπτεμβρίου 2014
Δημοσίευση20:29

Επίτροπος Mετανάστευσης με αναβαθμισμένες αρμοδιότητες αναλαμβάνει ο Αβραμόπουλος

Το αναβαθμισμένο χαρτοφυλάκιο της Μετανάστευσης φαίνεται ότι αναλαμβάνει ο Δημήτρης Αβραμόπουλος στη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Δημοσίευση 20:29’
αρθρο-newpost

Το αναβαθμισμένο χαρτοφυλάκιο της Μετανάστευσης φαίνεται ότι αναλαμβάνει ο Δημήτρης Αβραμόπουλος στη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Γράφει ο Πάνος Ρασσιάς

Το αναβαθμισμένο χαρτοφυλάκιο της Μετανάστευσης φαίνεται ότι αναλαμβάνει σύμφωνα με πληροφορίες ο Δημήτρης Αβραμόπουλος στη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Οι αρμοδιότητες του Έλληνα Επιτρόπου ο οποίος συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλoντ Γιούνκερ στις Βρυξέλλες, θα είναι διευρυμένες, καθώς η θέση για την οποία έχει κλειδώσει θα περιλαμβάνει και τους τομείς των Εσωτερικών Υποθέσεων και των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων.

Η επίσημη ανακοίνωση της σύνθεσης της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναμένεται να γίνει την επόμενη εβδομάδα από τον κ. Γιούνκερ, ο οποίος έχει ξεκινήσει ήδη συναντήσεις με τους υποψήφιους Επιτρόπους. Την επιλογή των προσώπων, σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια που αποτελούσε αντικείμενο σκληρών παζαριού μεταξύ των κυβερνήσεων και των Ευρωπαίων αξιωματούχων, την χειρίζεται αποκλειστικά ο ίδιος ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Στο πλαίσιο αυτό, ο νέος πρόεδρος της Κομισιόν θα επιλέξει πρώτα τα πρόσωπα που θα τη στελεχώσουν και στη συνέχεια θα κατανείμει τα χαρτοφυλάκια. Μάλιστα ο κ. Γιούνκερ όπως είχε εκμυστηρευτεί στον Αντώνη Σαμαρά στη κατ΄ιδίαν συνάντηση που είχαν το Σάββατο στις Βρυξέλλες, είχε σκοπό να αναδιαρθρώσει τα χαρτοφυλάκια και τις αρμοδιότητες των νέων Επιτρόπων.

Παράλληλα για πρώτη φορά πάνω από τους Επιτρόπους θα δημιουργηθούν ομάδες αρμοδιοτήτων/τομέων (clusters) με επικεφαλής αντιπρόεδρους (κυρίως πρώην πρωθυπουργούς) ώστε να υπάρχει έλεγχος των αποφάσεων από τα πάνω προς τα κάτω αλλά και το αντίθετο. Πάντως, ο λόγος που ο κ. Γιούνκερ δεν έχει ανακοινώσει ακόμη τη νέα Επιτροπή, είναι η ελλιπής εκπροσώπηση των γυναικών, καθώς αν περιλαμβάνει μικρό αριθμό το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πιθανότατα να απορρίψει τη σύνθεσή της όταν κληθεί να αποφασίσει.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του newpost.gr, η σύνθεση του νέου Κολλεγίου του Επιτρόπων σε μεγάλο βαθμό έχει κλείσει, ωστόσο δεν αποκλείεται να υπάρξουν εκπλήξεις ή αλλαγές της τελευταίας στιγμής.

Έτσι λίστα με τα επικρατέστερα μέλη της Κομισιόν έχει ως εξής: 

Πρόεδρος Ευρωπαϊκής Επιτροπής: Ζαν – Κλοντ Γιουνκέρ (Λουλεμβούργο)

Ομάδες αρμοδιοτήτων/τομέων (clusters):

*Αντιπρόεδρος Προϋπολογισμού και Οικονομικού συντονισμού: Γίρκι Κατάινεν (Φινλανδία)

*Αντιπρόεδρος Ανάπτυξης, Ευρωπαϊκού Εξαμήνου και Κοινωνικού Διαλόγου: Άντρους Άνσιπ (Εσθονία)

*Αντιπρόεδρος Ενεργειακής Ένωσης: Βάλντις Ντομπρόβσκις (Λετονία)

*Αντιπρόεδρος και Ύπατη Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας : Φεντερίκα Μογκερίνι (Ιταλία)

Οι νέοι Επίτροποι:

*Οικονομικών, Νομισματικών Υποθέσεων και Ευρώ: Πιερ Μοσκοβισί (Γαλλία, το όνομα του σύμφωνα με άλλες πληροφορίες ακούγετια και για το χαρτοφυλάκιο του Ανταγωνισμού)

*Μετανάστευσης, Θεμελιωδών Δικαιωμάτων και Εσωτερικών Υποθέσεων: Δημήτρης Αβραμόπουλος (Ελλάδα)

*Περιφερειακής Πολιτικής: Νέβεν Μίμιτσα (Κροατία)

*Ανάπτυξης: Μάρος Σέφκοβιτ (Σλοβακία)

*Δικαιοσύνης και Αντιμετώπισης Διαφθοράς: Σεσίλια Μάλμστρομ (Σουηδία)

*Ανταγωνισμού: Γκιντερ Ετινγκερ (Γερμανία, το όνομα του ακούγεται και για το χαρτοφυλάκιο των Νομισματικών Υποθέσεων)

*Εμπορίου: Τιμπόρ Νάβρασιτς (Ουγγαρία)

*Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής: Σερ Τζόναθαν Χιλ (Μεγάλη Βρετανία)

*Διαδικτύου και Πολιτισμού: Χρήστος Στυλιανίδης (Κύπρος)

*Γεωργίας: Φιλ Χόγκαν (Ιρλανδία)

*Αλιείας: Καρμένου Βέλλα (Μάλτα)


σχετικα αρθρα