Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος  

Η εμμονή της τρόικας, κυρίως του ΔΝΤ, να επαναφέρει το ζήτημα των ομαδικών απολύσεων αλλά και της αλλαγής του καθεστώτος για τις απεργίες αναδεικνύεται ως το μεγαλύτερο αγκάθι της διαπραγμάτευσης που ολοκληρώνεται στο Παρίσι, με την τρόικα να παραμένει επιφυλακτική τόσο στο ζήτημα των εκπτώσεων στον ΕΝΦΙΑ όσο και στην ελληνική θέση να μην εκπληστηριάζονται ακίνητα στο 1/3 της αντικειμενικής τους αξίας. 

Σήμερα το πρωί, Γκίκας Χαρδούβελης, Χρήστος Σταϊκούρας και, κυρίως, οι Χρύσανθος Λαζαρίδης και Σταύρος Παπασταύρου θα επιδιώξουν όχι μόνον να κλείσουν την πρώτη φάση της διαπραγμάτευσης αλλά και να επιτύχουν τη συμφωνία ή την ανοχή της τρόικας στις εξαγγελίες στις οποίες αναμένεται να προχωρήσει ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ. 

Ο κ. Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος από την πλευρά του έχει κινήσει τα πολιτικά νήματα της διαπραγμάτευσης, ενημερώνεται συνεχώς για τις εξελίξεις στη γαλλική πρωτεύουσα ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, η ομιλία του θα οριστικοποιηθεί το βράδυ της Παρασκευής στη Θεσσαλονίκη, όπου ο ίδιος θα μεταβεί απευθείας από το Κάρντιφ και όπου θα συγκεντρωθεί όλη η ομάδα του Μαξίμου. Το περιεχόμενο της ομιλίας βρίσκεται σε πλήρη σύνδεση με τις εξελίξεις στο Παρίσι, έστω κι αν ο κ. Σαμαράς εμφανίζεται αποφασισμένος να προχωρήσει στην εξαγγελία συγκεκριμένων μέτρων που ο ίδιος θεωρεί ότι αφενός δεν θα επιβαρύνουν τους δημοσιονομικούς στόχους, αφετέρου είναι απολύτως αιτιολογημένα τόσο από οικονομικής όσο και από κοινωνικής απόψεως. Η κυβέρνηση εμφανίζεται αναγκασμένη να «δώσει» κάτι μέσω ΔΕΘ προκειμένου να εξισορροπήσει το αρνητικό κλίμα από τον ΕΝΦΙΑ αλλά και να επιδιώξει να απαντήσει στις δημοσκοπήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, πριν η πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ παγιωθεί και λάβει διαστάσεις. 

Η κυβερνητική προσπάθεια επικεντρώνεται στο ζήτημα του ΕΝΦΙΑ, στον ειδικό φόρο κατανάλωσης στο πετρέλαιο και στις δόσεις για τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς ταμεία και εφορία. Στο ζήτημα του ΕΝΦΙΑ, οι τελικές διορθωτικές διατάξεις για τον οποίο θα δημοσιοποιηθούν σήμερα, οι εκπρόσωποι της τρόικας επέμειναν χθες ότι θα πρέπει να διατηρηθεί ο στόχος των εσόδων από το συγκεκριμένο φόρο και αναμένεται η ελληνική πλευρά να παράσχει περισσότερα στοιχεία για το θέμα. Για το ζήτημα των δόσεων, που θα πέσει σήμερα στο τραπέζι μαζί με τον ΕΦΚ στο πετρέλαιο, η τρόικα διατηρεί επιφυλάξεις, θέλει 48 δόσεις ενώ η Αθήνα ξεκινά από τις 100, με τη συμφωνία να κλείνει πιθανά κάπου στη μέση. Ως προς τον ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης, η ελληνική πλευρά θεωρεί ότι έχει ισχυρά επιχειρήματα για τη μείωσή του σε σημαντικό ποσοστό, με το ενδεχόμενο να ζητηθούν ισοδύναμα να παραμένει ισχυρό. Για τους πλειστηριασμούς, τέλος, η ελληνική πλευρά επέμεινε η αφετηρία για τους πλειστηριασμούς να τεθεί στα 2/3 της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου ενώ, τουλάχιστον χθες, ζήτημα παράτασης του καθεστώτος προστασίας της Α' κατοικίας δεν ετέθη. 

«Τα πολιτικά ζητήματα δεν θα συζητηθούν με την τρόικα» διαμηνύει το Μαξίμου, ωστόσο είναι σαφές ότι η τεχνική συμφωνία αποτελεί προϋπόθεση για να προχωρήσει ομαλά η κυβέρνηση στις ανακοινώσεις που θέλει. Παρά τα σενάρια που κυκλοφορούν, μέχρι αργά χθες βράδυ παρέμενε αμφίβολο εάν ο κ. Σαμαράς θα ανακοινώσει το σύνολο των φοροελαφρύνσεων που έχουν διαρρεύσει ή λόγω εκκρεμότητας με την τρόικα και, παράλληλα, του ευρύτερου πολιτικού του σχεδιασμού θα κρατήσει και κάποιες από τις ανακοινώσεις για αργότερα.  

Για να μπορέσει, πάντως, να υλοποιηθεί επαρκώς ο σχεδιασμός Σαμαρά, η κυβερνητική πλευρά δεν θα πρέπει μόνον να επιτύχει όσα διεκδικεί αλλά και να αποτρέψει τις πιέσεις της τρόικας, οι οποίες εκδηλώθηκαν με ένταση στο πεδίο των εργασιακών. Ο Γ. Βρούτσης πέρασε δύσκολες ώρες απέναντι στην τριμερή που, με πρώτο το ΔΝΤ, επανέφερε το ζήτημα της απελευθέρωσης των ομαδικών απολύσεων αλλά και της αλλαγής του καθεστώτος για τις απεργίες. Η κυβέρνηση, επί του παρόντος, κέρδισε χρόνο παραπέμποντας σε μελέτες που βρίσκονται εν εξελίξει αλλά και στη γνώμη του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας, η άποψη του οποίου για τη βέλτιστη πρακτική προβλέπεται ότι θα έχει βαρύνοντα λόγο. Τα εργασιακά, πάντως, φαίνεται ότι ήταν και το βασικό θέμα στο οποίο έπεσε και η πολιτική παράμετρος. Με άλλα λόγια, πέραν από τα τεχνικά επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς κατέστη σαφές προς την τρόικα ότι οποιαδήποτε μεταβολή του πλαισίου επί τα χείρω θα μπορούσε, αυτομάτως, να οδηγήσει σε περιδίνηση το κυβερνητικό σχήμα.