Την πεποίθηση ότι η ελληνική κυβέρνηση θα καταλήξει σε συμβιβασμό με τους δανειστές της προκειμένου να αποφευχθεί η πολιτική αποσταθεροποίηση της χώρας και να οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές, εκφράζουν αμερικανοί αναλυτές του think tank Stratfor. 

Σύμφωνα με τους αναλυτές, όπως δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα το ΄Εθνος, η Αθήνα βρίσκεται ήδη σε δύσκολη κατάσταση ενόψει της εκλογής νέου Προέδρου Δημοκρατίας τον ερχόμενο Φεβρουάριο, έτσι καμία από τις δύο πλευρές δεν επιθυμεί τη δημιουργία νέων εντάσεων που θα οδηγούσαν σε περαιτέρω πολιτική αποσταθεροποίηση. 

Στην ανάλυση αναφέρεται ότι η χώρα μας το α΄εξάμηνο του 2014 πέτυχε πρωτογενές πλεόνασμα 1,8 δισ. ευρώ μετά την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 1,5 δισ. ευρώ το 2013, ενώ έχει επιστρέψει στις αγορές κεφαλαίου για την έκδοση μικρής ποσότητας χρέους και οδεύει σε ισχνούς ρυθμούς ανάπτυξης για πρώτη φορά σε έξι χρόνια. 

Ωστόσο όπως τονίζεται, παρά τις ελληνικές επιτυχίες, οι Βρυξέλλες θα ήθελαν να συνδέσουν τις ευνοϊκές ρυθμίσεις για το χρέος με νέες μεταρρυθμίσεις που θα είναι ωστόσο δύσκολο να εφαρμοστούν από την ελληνική κυβέρνηση.

Παράλληλα το Stratfor, παρουσιάζει και την εσωτερική πολιτική κατάσταση στην χώρα. 

Συγκεκριμένα, ένα μεγάλο μέρος της ανάλυσης αναφέρεται στις εκλογές.

Όπως αναφέρουν οι αναλυτές, τον Φεβρουάριο το ελληνικό κοινοβούλιο θα πρέπει να ορίσει νέο Πρόεδρο, κάτι που απαιτεί 180 ψήφους. Ωστόσο η κυβέρνηση συνεργασίας ελέγχει μόνο 153 έδρες, κάτι που την αναγκάζει να προχωρήσει σε παραχωρήσεις προς τα μικρότερα κόμματα ή να προκηρύξει πρόωρες εκλογές για τη διασφάλιση μεγαλύτερης πλειοψηφίας.

Δεδομένου του εξαιρετικά κατακερματισμένου πολιτικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα, το αποτέλεσμα των εκλογών είναι αβέβαιο

Ως εκ τούτου, σημειώνει το Stratfor, η ελληνική κυβέρνηση θα αντισταθεί στις πιέσεις της Ε.Ε. για την εφαρμογή μέτρων λιτότητας, επιδιώκοντας να αποφύγει την κοινωνική δυσαρέσκεια και να καθυστερήσει τις εκλογές όσο γίνεται περισσότερο. 

Από την άλλη πλευρά ο ΣΥΡΙΖΑ και σε μικρότερο βαθμό η Χρυσή Αυγή, έχουν αυξήσει τη δημοτικότητά τους εξαιτίας της κρίσης, καθιστώντας ακόμα πιο πολύπλοκη την πολιτική διαδικασία, δεδομένης της ανάγκης να εκλεγεί Πρόεδρος Δημοκρατίας στις αρχές του 2015. 

Λόγω λοιπόν της πολυπλοκότητας του πολιτικού σκηνικού, τόσο η Αθήνα όσο και οι Βρυξέλλες επιθυμούν να καθυστερήσει η διεξαγωγή των εκλογών όσο το δυνατόν περισσότερο, κάτι που καθιστά αρκετά πιθανό έναν συμβιβασμό για το ελληνικό χρέος. 

Ακόμα κι αν η Ε.Ε και το ΔΝΤ ζητήσουν επιπρόσθετα μέτρα, οι δανειστές της Ελλάδας θα είναι αρκετά ευέλικτοι ώστε να επιτύχουν μια συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση. 

Εξάλλου το Stratfor επισημαίνει ότι οι ευρωπαϊκές αρχές και το ΔΝΤ γνωρίζουν ότι η Ελλάδα πιθανότατα δεν θα πιάσει τους στόχους για το χρέος (124% του ΑΕΠ το 2020 και κάτω του 110% του ΑΕΠ το 2022), παρά την αύξηση των φόρων, τις απολύσεις και τη μείωση δαπανών. 

Επίσης γίνεται ειδική αναφορά στις καθυστερούμενες δόσεις του ιδιωτικού χρέους, που σύμφωνα με υπολογισμούς έχουν ανέλθει στα 160 δισ. ευρώ, περίπου το 88% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος. Το μεγαλύτερο μέρος των χρεών αυτών αποτελείται από μη εξυπηρετούμενα δάνεια σε ελληνικές τράπεζες, αλλά και από ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία και απλήρωτες εισφορές σε οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης.

Τέλος, σύμφωνα με τους αμερικανούς αναλυτές, όπως αναφέρει το Έθνος, η Ελλάδα θα ήθελε να εξασφαλίσει μια ακόμα διαγραφή χρέους, αλλά κάτι τέτοιο δεν φαίνεται πιθανό. Έτσι οι αναλυτές αναφέρονται σε εναλλακτικό σχέδιο της Αθήνας που θα είναι να ζητήσει χαμηλότερα επιτόκια και επιμήκυνση της διάρκειας των ομολόγων ιδανικά στα 50 έτη.