Επιμέλεια: Αναστασία Γαλάνη

Στο Κάρντιφ της Ουαλίας θα βρίσκεται από σήμερα ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς για να παραβρεθεί στη διήμερη Σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ.

Τον πρωθυπουργό συνοδεύουν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος και ο υπουργός Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος, οι οποίοι θα έχουν και δικές τους συναντήσεις με τους ξένους ομολόγους τους. Να σημειωθεί ότι αντιπροσωπεία από την ΠΓΔΜ θα βρίσκεται επίσης στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ (έχουν αποστείλει στρατιωτικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν) και αναμένονται ισχυρές πιέσεις από την Γερμανία για την ένταξη των γειτόνων μας στο ΝΑΤΟ

Ειδικότερα, τα θέματα της ατζέντας της Συνόδου αφορούν κυρίως στην ουκρανική κρίση αλλά και την κατάρτιση σχεδίου αντιμετώπισης των τζιχατιστών. Ωστόσο, από ελληνικής πλευρά η Σύνοδος θα έχει έντονο το «άρωμα» των ελληνοτουρικών ζητημάτων.

Εξάλλου, στο περιθώριο της Συνόδου, ο Αντώνης Σαμαράς θα συναντηθεί αύριο το πρωί με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έπειτα από αίτημα του δεύτερου,  λίγο μετά μάλιστα από τις προκλητικές δηλώσεις του κ. Ερντογάν κυρίως για το Κυπριακό, αλλά και την Θεολογική Σχολή της Χάλκης.  Οι δηλώσεις του τούρκου προέδρου προκάλεσαν σαφώς απογοήτευση στην ελληνική κυβέρνηση. Στο πλαίσιο αυτό, στη συνάντηση Σαμαρά – Ερντογάν θα συζητηθούν το Κυπριακό και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, με την ελληνική πλευρά να επιθυμεί σταθερά αποφόρτιση του κλίματος και προώθηση των ελληνικών θέσεων.

Έτσι, ο Αντώνης Σαμαράς είχε χθες τηλεφωνική συνομιλία με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη με κύριο θέμα συζήτησης το Κυπριακό.  Οι δύο άνδρες συζήτησαν την εξέλιξη των συνομιλιών για το Κυπριακό και επιβεβαίωσαν για μία ακόμη φορά την στενή συνεργασία Αθήνας- Λευκωσίας, ενώ αναφέρθηκαν και στην επικείμενη συνάντηση του έλληνα πρωθυπουργού με τον τούρκο πρόεδρο. 

Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός ενημέρωσε χτες σε μη προγραμματισμένη συνάντηση και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια στο Προεδρικό Μέγαρο για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, αλλά και για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ.