current views are: 2

4 Σεπτεμβρίου 2014
Δημοσίευση12:07

Βαρβιτσιώτης: Πάνω από 200% η αύξηση της μεταναστευτικής ροής στο Αιγαίο

Σε προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου στο υπουργείο Ναυτιλίας ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης με θέμα την αυξημένη πίεση των μεταναστευτικών ροών από τα θαλάσσια σύνορα έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την εισροή στα νησιά του Αιγαίου. 

Δημοσίευση 12:07’
αρθρο-newpost

Σε προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου στο υπουργείο Ναυτιλίας ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης με θέμα την αυξημένη πίεση των μεταναστευτικών ροών από τα θαλάσσια σύνορα έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την εισροή στα νησιά του Αιγαίου. 

Σε προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου στο υπουργείο Ναυτιλίας ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης με θέμα την αυξημένη πίεση των μεταναστευτικών ροών από τα θαλάσσια σύνορα έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την εισροή στα νησιά του Αιγαίου. Όπως σημείωσε ο υπουργός η κατάσταση είναι ιδιαίτερα κρίσιμη καθώς η μεταναστευτική ροή στο Αιγαίο έχει αύξηση πάνω από 200%.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης τον τελευταίο καιρό με δηλώσεις του έχει υποστηρίξει ότι η Ευρώπη πάνω στα θέματα της παράνομης μετανάστευσης αυτή τη στιγμή εθελοτυφλεί. «Έχει αφήσει τις χώρες του Νότου, την  Ιταλία, τη Μάλτα και την Ελλάδα να το διαχειρίζονται με ένα τεράστιο και δυσανάλογο κόστος. Μας ζητάει διαρκώς να παρέχουμε ανθρωπιστικές υπηρεσίες χωρίς αντίστοιχα να μας  δίνει μέσα για να αντιμετωπίσουμε αυτή τη μεγάλη ανθρωπιστική κρίση».

Όπως διευκρίνισε το Λιμενικό Σώμα έχει βοηθηθεί από την Ε.Ε. προκειμένου να ενισχύσει τον εξοπλισμό του, αλλά ταυτόχρονα, τόνισε ότι το καθημερινό κόστος της επιχείρησης «Ποσειδών» είναι ιδιαίτερα υψηλό, ξεπερνώντας σε ετήσια βάση τα 65 εκατ. ευρώ, δηλαδή αγγίζει το 25% του συνολικού  προϋπολογισμού του υπουργείου.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης τόνισε ότι υπάρχει σημαντικός κίνδυνος αύξησης του μεταναστευτικού ρεύματος, με δεδομένα και τα προβλήματα που υπάρχουν σε αρκετές χώρες στη Μέση Ανατολή. Η Ευρώπη έχει, σε μεγάλο βαθμό, αφήσει «μόνες» τους χώρες όπως οι Ελλάδα, Ιταλία και Μάλτα να αντιμετωπίσουν το όλο και αυξανόμενο πρόβλημα της παράτυπης μετανάστευσης, έχει επισημάνει. 

ΕΛ.ΑΣ.: 535 αλλοδαποί επέστρεψαν στις χώρες τους

Από την άλλη, η ΕΛ.ΑΣ. έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα στοιχεία για τις απελάσεις τον Αύγουστο. Πάνω από 535 αλλοδαποί διαφόρων υπηκοοτήτων επέστρεψαν στις χώρες καταγωγής τους, τον Αύγουστο, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. που με τέτοιες χρηματοδοτούμενες επιχειρήσεις από το Ευρωπαικό Ταμείο, προσπαθεί να συμβάλει στην αντιμετώπιση της όλο και αυξανόμενης μεταναστευτικής ροής.

Με τη βοήθεια της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής της Ελληνικής Αστυνομίας επέστρεψαν 190 αλλοδαποί στις χώρες τους. Ενδεικτικά, ο μεγαλύτερος αριθμός επιστροφών πραγματοποιήθηκε με προορισμό την Αλβανία 76 άτομα, τη Γεωργία 19 άτομα, την Αλγερία 17 άτομα, το Πακιστάν 10 άτομα, την Αίγυπτο 9 άτομα και το Ιράκ 8 άτομα.

Οι απελάσεις έγιναν με πτήσεις από το Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος». Επίσης, 73 πολίτες Αλβανίας, 3 πολίτες Βουλγαρίας, 2 πολίτες Τουρκίας και ένας 1 πολίτης Π.Γ.Δ.Μ. επέστρεψαν στην χώρα τους με μέριμνα της Διεύθυνσης Μεταγωγών Δικαστηρίων Αττικής.

Τον Αύγουστο του 2014 εκτός από τις παραπάνω επιστροφές η Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής διαχειρίστηκε διοικητικά την επιστροφή στις χώρες καταγωγής τους άλλων 168 αλλοδαπών, σε συνεργασία με το Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης  καθώς και άλλων 177 αλλοδαπών στο πλαίσιο της οικιοθελούς αναχώρησης.

Με τις επιστροφές του μηνός Αύγουστο, ο αριθμός των αλλοδαπών που επέστρεψαν στις χώρες καταγωγής τους με μέριμνα της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής από τον Αύγουστο του 2012 ανέρχεται σε 16.329 άτομα.

Σημειώνεται ότι από τον Αύγουστο του 2012, συνολικά 52.126 αλλοδαποί έχουν επιστρέψει στις χώρες καταγωγής τους μέσω των εθελούσιων προγραμμάτων επαναπατρισμού ενώ το 2014, ο συνολικός αριθμός των αλλοδαπών που έχουν επιστρέψει στις χώρες καταγωγής τους ανέρχεται σε 15.605 άτομα.


σχετικα αρθρα