Ολοκληρώθηκαν το μεσημέρι της Πέμπτης οι διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών στο Παρίσι, με το κλιμάκιο της τριμερούς να επιστρέφει στην Αθήνα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Κατά τις συναντήσεις που διεξήχθησαν σύμφωνα με πηγές της ελληνικής κυβέρνησης σε καλό κλίμα, τέθηκαν όλα τα ανοιχτά ζητήματα.

Κατά την έξοδό του από τη Βίλα Σαίντ όπου στεγάζεται η ελληνική αντιπροσωπεία του ΟΟΣΑ, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Ντέκλαν Κοστέλο δήλωσε στους δημοσιογράφους:

«Είχαμε και πάλι σήμερα εποικοδομητικές συζητήσεις με τον υπουργό κ. Χαρδούβελη. Οι συναντήσεις στο Παρίσι κατά τη διάρκεια των τριών ημερών ήταν χρήσιμες και για τις δύο πλευρές για μια καλύτερη κατανόηση των κυρίων θεμάτων που έχουμε να συζητήσουμε σε σχέση με το μνημόνιου και τα οποία θα μας απασχολήσουμε στην Αθήνα λίγο αργότερα μέσα στο μήνα».

Το ΔΝΤ, η ΕΚΤ και η Κομισιόν από την πλευρά τους, σε κοινή ανακοίνωση τονίζουν ότι «υπήρξαν παραγωγικές συζητήσεις με τους έλληνες αξιωματούχους σε ζητήματα – κλειδιά της επερχόμενης αξιολόγησης του προγράμματος της Ελλάδας. Η πλήρης αποστολή αναμένεται στην Αθήνα στα τέλη Σεπτεμβρίου».

«Άνοιξαν όλα τα θέματα»

Σύμφωνα με στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, η «ατμόσφαιρα στις συζητήσεις ήτανιδιαίτερα χαλαρή, ανακαλύψαμε τι θέλει η κάθε πλευρά, αλλά και μας επέτρεψε να μπούμε στο βάθος των ερωτημάτων τους και αυτοί στο βάθος των δικών μας ερωτημάτων».

H ελληνική αποστολή σύμφωνα με την ίδια πηγή, «άνοιξε όλα απολύτως τα θέματα, κάποια ήταν πιο εύκολα και πιο σαφή και άλλα λιγότερο, όπως και η τρόικα έθεσε τα δικά της».

Τα θέματα που τέθηκαν στο τραπέζι ήταν τα ανοιχτά «ζητήματα» όπως οι φοροελαφρύνσεις και φοροαπαλλαγές, τα εργασιακά, το θέμα των πλειστηριασμών, τα κόκκινα δάνεια, ο ΕΝΦΙΑ, το θέμα του χρέους.

Για τον ΕΝΦΙΑ, στόχος για τα έσοδα σύμφωνα με την κυβέρνηση είναι περίπου 3,2 δισ. ευρώ, ποσό που θεωρείται και από τους εκπροσώπους της τριμερούς ότι είναι εφικτό και οι αλλαγές που πρόκειται να γίνουν θα είναι σύμφωνα με τον στόχο αυτό.

Όσον αφορά τις αλλαγές στα εργασιακά, αυτές θεωρήθηκαν «ευαίσθητο θέμα», με τον υπουργό Γιάννη Βρούτση να εκθέτει τις προτάσεις του και την τρόικα να περιμένει τις μελέτες που προετοιμάζονται.

Για τα «κόκκινα» δάνεια έγινε μεγάλη κουβέντα με τον Νίκο Δένδια να αναφέρει τη δουλειά που έχει κάνει και έγινε ευρεία συζήτηση πως θα μπορούσε να βελτιωθεί. Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές δεν εθίγη το θέμα αλλαγής της νομοθεσίας για τους πλειστηριασμούς.

Τι συζητήθηκε για το χρέος

«Ενδελεχής» κουβέντα για το χρέος σύμφωνα με τις ίδιες πηγές δεν έγινε, καθότι οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στα θέματα που θα πρέπει να λυθούν μέσα στον Σεπτέμβριο, και προβλέπεται αμέσως μετά να ξεκινήσει η κουβέντα για το χρέος.

Απαντήσεις για τις θέσεις της τρόικα δεν είναι δυνατόν για την ώρα να δοθούν, καθότι η συνάντηση ήταν προπαρασκευαστική.

Υπάρχουν όμως οι εντυπώσεις που επιτρέπουν στα στελέχη της αποστολής να πιστεύουν ότι «κατάλαβαν και είδαν την προσπάθεια που έχει γίνει σε σχέση με τις προϋποθέσεις και τις δράσεις που έχουν γίνει».

Η τρόικα έδωσε το πράσινο φως για την επίτευξη από την Ελλάδα του 50% των υποχρεώσεών της στο σύνολο των 542 δράσεων.

Λόγω των διακοπών του Αυγούστου (για την τρόικα) δεν έχει υπολογισθεί και η δουλειά που έγινε στην Ελλάδα κατά το καλοκαίρι που της επέτρεψε να ξεπεράσει κατά πολύ το 50%, πράγμα που θα εκτιμηθεί αργότερα μέσα στο μήνα.