current views are: 1

4 Σεπτεμβρίου 2014
Δημοσίευση15:24

Σειρά επαφών Σαμαρά στο ΝΑΤΟ – Τι ειπώθηκε στη συνάντηση με τον αλβανό πρωθυπουργό

Σειρά διμερών επαφών έχει ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς στη σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Κάρντιφ της Ουαλίας.

Δημοσίευση 15:24’
αρθρο-newpost

Σειρά διμερών επαφών έχει ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς στη σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Κάρντιφ της Ουαλίας.

Σειρά διμερών επαφών είχε ο Αντώνης Σαμαράς στο πλαίσιο της συνόδου του ΝΑΤΟ στο Κάρντιφ της Ουαλίας, με τον πρωθυπουργό να τονίζει την αποφασιστικότητα της Ελλάδας να συμβάλει στην σταθεροποίηση στο Αφγανιστάν, στο πλαίσιο του ΟΗΕ και του ΝΑΤΟ.

Κατά την παρέμβασή του, ο πρωθυπουργός έκανε ειδική αναφορά στο μεταναστευτικό κύμα από το Αφγανιστάν που ενισχύει την ανάγκη να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα στη χώρα. Κάλεσε δε την αφγανική κυβέρνηση να πάρει όλα τα μέτρα για την φύλαξη των συνόρων της προκειμένου να ανακοπεί το κύμα της μετανάστευσης.

Το απόγευμα ο κ. Σαμαράς είχε, στο περιθώριο της Συνόδου, συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Έντι Ράμα παρουσία των υπουργών Εξωτερικών Ευάγγελου Βενιζέλου και Αμύνης Δημήτρη Αβραμόπουλου. Ο κ. Σαμαράς εξέφρασε την ικανοποίηση της ελληνικής κυβέρνησης για το γεγονός ότι η Αλβανία απέκτησε το καθεστώς υποψήφιας χώρας για ένταξη στην ΕΕ.

Έθεσε δε δύο σημαντικά ζητήματα: Πρώτο το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της ελληνικής εθνικής μειονότητας στην Αλβανία σε συνδυασμό με τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί λόγω της διοικητικής μεταρρύθμισης στην χώρα. Ζήτησε την προσωπική παρέμβαση του κ. Ράμα για να αντιμετωπιστούν τα θέματα που έχουν εγερθεί στην περιοχή της Χειμάρας, στηλιτεύοντας παράλληλα τις εθνικιστικές κορώνες των τσάμηδων. Υπογράμμισε ότι ο σεβασμός των δικαιωμάτων είναι μέρος της διαδικασίας ένταξης στην ΕΕ.

Το δεύτερο θέμα σχετίζεται με την διμερή συμφωνία καθορισμού των θαλασσίων συνόρων που πρέπει να γίνεται στην βάση του διεθνούς δικαίου.

Ο κ. Ράμα από την πλευρά του ευχαρίστησε τον Έλληνα πρωθυπουργό για την ειλικρινή υποστήριξη της Ελλάδας στην Αλβανία, δήλωσε ότι αναγνωρίζει τις ευαισθησίες του για την μειονότητα και ότι εγγυάται προσωπικά τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Διαβεβαίωσε δε ότι δεν υπήρξε πρόθεση να υποστεί βλάβη η ελληνική μειονότητα. Έκανε αναφορά στους κινδύνους από την έκρηξη του θρησκευτικού φονταμενταλισμού στην περιοχή ενώ υπογράμμισε την καλή συνεργασία των δύο αστυνομιών στην αντιμετώπιση του εγκλήματος.

Σημειώνεται ότι το ραντεβού του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ορίστηκε για τις 11:00 το πρωί της Παρασκευής.

 


σχετικα αρθρα