Γράφει ο Γιάννης Γιαννόπουλος    

Το πράσινο φως για τις φοροελαφρύνσεις που ζητούσε η κυβέρνηση από τις συναντήσεις με την τρόικα δόθηκε και έτσι τα βλέμματα όλων είναι τώρα στραμμένα στην ομιλία του Αντώνη Σαμαρά στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης το Σάββατο το πρωί.

Ο πρωθυπουργός όπως και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης θα ενημερωθούν σήμερα από τους στενούς τους συνεργάτες Λαζαρίδη Παπασταύρου- Πιερρακάκη και Χρήστο Πρωτόππαπα, για την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης και θα οργανώσουν την στρατηγική τους  για το Σαββατοκύριακο της ΔΕΘ.

Ωστόσο, παρά τα θετικά μηνύματα από το Παρίσι στα περισσότερα επίπεδα, αφού εκκρεμότητες παρέμειναν τόσο στο κομμάτι των κόκκινων δανείων όσο και στα ζητήματα των αλλαγών στο ασφαλιστικό και τις απολύσεις, ο γρίφος των φοροελαφρύνσεων για τον Αντώνη Σαμαρά δεν είναι εύκολος.

Ήδη τις τελευταίες ώρες βρίσκεται σε εξέλιξη ένας αγώνα δρόμου από το επικοινωνιακό επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου με το οικονομικό επιτελείο για το πακέτο που θα ανακοινώσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός σε δύο εικοσιτετράωρα από τώρα. Ποια θα είναι δηλαδή τα μέτρα που ο Αντώνης Σαμαράς θα πει ότι υλοποιούνται άμεσα και ποια θα μείνουν για να ανακοινωθούν τις επόμενες εβδομάδες.

Από αυτήν την συνεργασία οι πληροφορίες βγαίνουν με το σταγονόμετρο, ωστόσο δεδομένο πρέπει να θεωρείται ότι ο Αντώνης Σαμαράς από το βήμα της ΔΕΘ θα ανακοινώσει την μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, καθώς και την μείωση των φορολογικών συντελεστών για συγκεκριμένες κατηγορίες φυσικών προσώπων.

Καταργείται ο φόρος πολυτελείας καθώς και οι περισσότεροι φόροι υπέρ τρίτων ενώ η μεγάλη έκπληξη φαίνεται ότι θα είναι οι αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ αφού ο ίδιος ο πρωθυπουργός θα ταχθεί υπέρ των πολιτών που αδυνατούν να τον καταβάλλουν.

Στο πλαίσιο της ομιλίας Σαμαρά έχουν ήδη συμπεριληφθεί αφενός η συνέχιση της αποκατάστασης των «αδικιών» σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες ενώ στις πρώτες παραγράφους της ομιλίας του ο Αντώνης Σαμαράς θα μιλήσει για τον συμψηφισμό χρεών κράτους–ιδιωτών.

Και θα σημειώσει ότι το κράτος θα προστατεύσει τους καλοπληρωτές πολίτες και θα τιμωρεί τους μπαταχτσήδες.

Την ίδια στιγμή, δια στόματος πρωθυπουργού θα ειπωθεί ότι όταν το κράτος αποδεικνύεται ασυνεπές προς τους πολίτες… τότε οι πολίτες δεν είναι υποχρεωμένοι να καταβάλλουν ούτε ένα ευρώ.