Έντονη αντιπαράθεση ξέσπασε στη Βουλή μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ για τη θέση της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ.

Την αρχή έκανε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, ο οποίος ισχυρίστηκε πως σε προεκλογική συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στον τηλεοπτικό σταθμό ALPHA, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ είχε δηλώσει πως «θα το πω με όλη τη δύναμη της ψυχής μου ότι η Ελλάδα ανήκει στη Δύση και στο ΝΑΤΟ».

«Εμείς λέμε "Έξω από το ΝΑΤΟ" και το λέγαμε πάντα. Τώρα κάποιοι άλλοι εδώ θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους μέσα στη Βουλή, διότι το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, μπορεί να λέει "Έξω από το ΝΑΤΟ", αλλά ο κ. Τσίπρας και στην τηλεόραση και στα χαρτιά είπε: «Θα το πω με όλη τη δύναμη της ψυχής μου ότι η Ελλάδα ανήκει στη Δύση και στο ΝΑΤΟ» 

Τους ισχυρισμούς του κ. Παφίλη διέψευσε εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο ομόλογός του Θεόδωρος Δρίτσας, αναφέροντας σκωπτικά, πως «αν είχε πει κάτι τέτοιο ο κος Τσίπρας, θα το γνώριζε ο κ. Γεωργιάδης».

Ο εκπρόσωπος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης, απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε «μια καθαρή, γενναία και ρητή απάντηση» στο ερώτημα «Να μείνουμε ή να φύγουμε» (από το ΝΑΤΟ).

Απαντώντας ο Θεόδωρος Δρίτσας είπε:

«Να φύγουμε. Το λέει το Συνέδριό μας με επίσημη απόφαση».

Επανερχόμενος στο ζήτημα ο κ. Γεωργιάδης ρώτησε εκ νέου: 

«Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εξουσία, θα βγάλει την Ελλάδα από την Ατλαντική Συμμαχία ή θα την κρατήσει στην Ατλαντική Συμμαχία και άρα, θα αποδεχθεί και τις δεσμεύσεις που συνεπάγεται το να είσαι μέλος στην Ατλαντική Συμμαχία;»

«Έχουμε υπεύθυνη στάση» απάντησε ο κ. Δρίτσας και προσέθεσε:

«Δεν θα διαλύσουμε εμείς το ΝΑΤΟ προφανώς. Το ΝΑΤΟ, όμως, πρέπει να διαλυθεί [..] Εμείς πιστεύουμε ότι το ΝΑΤΟ γεννά πολέμους»

Αναφερόμενος στη μετάβαση της κυβερνητικής αποστολής στη σύνοδο του ΝΑΤΟ ο κ. Δρίτσας ρώτησε: 

«Τι πηγαίνουν ακριβώς να συμφωνήσουν για την Ουκρανία, για τη Λιβύη, για το Αφγανιστάν και για όλες τις περιοχές [..] και με βάση ποια εξουσιοδότηση του ελληνικού Κοινοβουλίου και του ελληνικού λαού πηγαίνουν να δεσμεύσουν σε επικίνδυνες εμπλοκές τη χώρα μας;»

Απαντώντας στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Γιάννης Λαμπρόπουλος, δήλωσε πως «στις δύσκολες και ταραγμένες εποχές που ζούμε, με ένα διεθνές περιβάλλον τόσο ταραγμένο, τέτοιες απόψεις που διατυπώνονται ή αφήνονται να αιωρούνται για τη συμμετοχή μας στη Συμμαχία, είναι επικίνδυνες». 

Η συμμετοχή της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ, «είναι μια συμμετοχή που είναι εξήντα και πλέον χρόνια και από την οποία δεν διανοήθηκε καμία κυβέρνηση μέχρι τώρα να απεγκλωβίσει τη χώρα. Τέτοιες απόψεις είναι επικίνδυνες για τη χώρα μας, για την ειρήνη στην περιοχή, για τη σταθερότητα, για την ασφάλειά μας» κατέληξε ο κ. Λαμπρόπουλος.

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί πως ο ΣΥΡΙΖΑ, κατά το ιδρυτικό του συνέδριο τον Ιούλιο του 2013, αποφάσισε να εντάξει ως θέση την απεμπλοκή από το ΝΑΤΟ

Αναλυτικά το απόσπασμα της απόφασης του ιδρυτικού συνεδρίου: 

«13. 28. . Προωθούμε την ένταξη στο διεθνές γίγνεσθαι της χώρας μας μέσω μιας ανεξάρτητης, πολυδιάστατης και φιλειρηνικής εξωτερικής πολιτικής, που θα εδράζεται στην ισότιμη συνεργασία, στην εθνική ανεξαρτησία και στην προστασία της εδαφικής μας ακεραιότητας. Η Ελλάδα είναι χώρα της Ευρώπης και ταυτόχρονα των Βαλκανίων και της Μεσογείου, σε εγγύτατη συνάφεια με τις εστίες μόνιμης έντασης που αποτελούν οι χώρες της Μέσης Ανατολής. Η σύνθετη αυτή πραγματικότητα εγκυμονεί κινδύνους, αλλά παρέχει και ευκαιρίες. Οι δεσμοί φιλίας και καλής γειτονίας με όλες ανεξαιρέτως τις χώρες, στη βάση του σεβασμού των συνόρων και των κυριαρχικών δικαιωμάτων και οι εγκάρδιες σχέσεις με τα προοδευτικά κινήματα και τις προοδευτικές κυβερνήσεις παντού στον κόσμο, μπορούν να αποτελέσουν ασπίδα προστασίας απέναντι στην εξαιρετικά επισφαλή παγκόσμια κατάσταση αλλά και φιλειρηνική ενεργό παρέμβαση στις διεθνείς εντάσεις που αναπτύσσονται. Η στήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας για την επίλυση του Κυπριακού, ο σεβασμός των διεθνών συμβάσεων και των σχετικών ψηφισμάτων του ΟΗΕ, η απεμπλοκή από το ΝΑΤΟ, η κατάργηση των ξένων στρατιωτικών βάσεων, η αποτροπή της στρατιωτικής συνεργασίας με το Ισραήλ και η εφαρμογή της αρχής «κανείς Έλληνας στρατιώτης σε πολεμικά μέτωπα έξω από τα σύνορα της χώρας» συνιστούν άξονες της εξωτερικής μας πολιτικής. Ο αγώνας για την ειρήνη και τον πυρηνικό αφοπλισμό διατηρεί για τον ΣΥΡΙΖΑ την προτεραιότητά του και συνδέεται στενά με τους αγώνες για τη δημοκρατία».