Κάλεσμα προς τους ηγέτες των δυο κοινοτήτων στην Κύπρο να προχωρήσουν στην «επόμενη φάση» των διαπραγματεύσεων απηύθυνε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του γενικού γραμματέα, πρέπει οι δύο ηγέτες να κινηθούν προς την κατεύθυνση «δομημένων και προσανατολισμένων διαπραγματεύσεων για να φέρουν αποτελέσματα.

Ο Μπαν Κι Μουν δια του εκπροσώπου του επανέλαβε την εκτίμησή του για τη δέσμευση του κ. Έιντε σ' αυτή τη «σημαντική αποστολή».

Όπως επισημάνθηκε, «ο διορισμός του κ. Έιντε, απεικονίζει τη βούληση των Ηνωμένων Εθνών να συνεχίσουν να υποστηρίζουν τα μέρη ώστε να καταλήξουν σε συγκεκριμένα αποτελέσματα στο επόμενο στάδιο».

Στη συνέχεια, τονίσθηκε ότι «ο γγ σημείωσε ότι ο κ Έιντε έχει επωμισθεί τα καθήκοντά του σε μια πολλά υποσχόμενη στιγμή για την ειρηνευτική διαδικασία στην Κύπρο, με νέα δυναμική που έχει δημιουργηθεί από την κοινή δήλωση που εγκρίθηκε από τον Ελληνοκύπριο και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, στις 11 Φεβρουαρίου 2014», προσθέτοντας ότι «ζήτησε από τον κ. Έιντε να ταξιδέψει στην Κύπρο για να συναντηθεί με τους δύο ηγέτες, Νίκο Αναστασιάδη και Ντερβίς Έρογλου, στη Λευκωσία στις 5 Σεπτεμβρίου».