Υπερψηφίστηκε από τη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Aμυνας με το οποίο διευρύνονται οι πειθαρχικές αρμοδιότητες του αρχηγού ΓΕΕΘΑ.

Υπέρ ψήφισαν η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, ενώ «κατά» τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Η κυβέρνηση έκανε αποδεκτές πέντε βουλευτικές τροπολογίες, εκ των οποίων οι δύο είχαν αρχικώς περιληφθεί στο σώμα του νομοσχεδίου και στη συνέχεια είχαν αφαιρεθεί, για να επανενταχθούν με τη διαδικασία της τροπολογίας.

Σε σχέση δε, με τις νέες συμβάσεις αντισταθμιστικών ωφελημάτων, ύψους 178 εκατ. ευρώ, που θα συναφθούν στη θέση των παλαιοτέρων, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Γιάννης Λαμπρόπουλος, προανήγγειλε και την κατάθεση τροπολογίας την ερχόμενη εβδομάδα, που προβλέπει την ενημέρωση της Βουλής για την πορεία των συμβάσεων, δις του έτους, μέσω «αναλυτικής απολογιστικής κατάστασης».

Η τροπολογία θα προβλέπει, επίσης, και την επιβολή «ποινικής ρήτρας διαφθοράς», ισόποση κατ’ ανώτατο όριο με το 40πλάσιο της αξίας της μίζας ή άλλων ανταλλαγμάτων που ενδεχομένως να έχουν δοθεί σε στελέχη του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, για τη σύναψη συμβάσεων υπηρεσιών ή προμήθειας υλικού που ζημιώνουν το Δημόσιο - με την προϋπόθεση βεβαίως ότι θα έχει υπάρξει αμετάκλητη καταδικαστική απόφαση για τα υπαίτια πρόσωπα. Το σύνολο των συμβάσεων για την υλοποίηση νέων προγραμμάτων προμηθειών ή υπηρεσιών θα αποστέλλεται για προσυμβατικό έλεγχο στο Ελεγκτικό Συνέδριο.

Αφορμή για την καχυποψία της αντιπολίτευσης αποτέλεσε, όπως τονίστηκε, «το αμαρτωλό παρελθόν των συμβάσεων αντισταθμιστικών ωφελημάτων αλλά και οι ίδιοι οι πίνακες του υπουργείου Εθνικής Άμυνας», που το 2010 ανέβαζαν την πιστωτική αξία των ληξασών συμβάσεων σε 2,9 δισ. ευρώ, ενώ σήμερα την υπολογίζουν στα 712 εκατ. ευρώ.

«Τα 2,9 δισεκατομμύρια ευρώ θα έπρεπε να εκκαθαριστούν και όχι να πιστωθούν στο σύνολό τους» διευκρίνισε ο υφυπουργός Άμυνας, Γιάννης Λαμπρόπουλος που συμπλήρωσε:

«Μετά την εκκαθάριση εκτιμούμε ότι θα μείνουν 712 εκατομμύρια ευρώ - και με το 25% που προβλέπει το νομοσχέδιο, προκύπτει έργο για την Αμυντική Βιομηχανία ύψους 178 εκατομμυρίων ευρώ. Στην εκκαθάριση μίας σύμβασης, γίνεται έλεγχος όλων των δικαιολογητικών, πιστώνεται το έργο που έχει εκτελεστεί - και για το υπόλοιπο θα πρέπει να επιβληθούν ποινικές ρήτρες. Αντ' αυτού, συμβασιοποιούνται νέα προγράμματα που θα εκτελεστούν από την Αμυντική Βιομηχανία ή θα παρασχεθούν στις Ένοπλες Δυνάμεις».

«Το χαρτί που μας είχατε δώσει μιλούσε για «ανεκτέλεστο έργο» 2,9 δισ. ευρώ. Πώς εκκαθαρίστηκε και έγινε 712 εκατ. ευρώ;» επέμεινε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Β. Χατζηλάμπρου. «Σε ποιο νομικό πλαίσιο έγινε αυτή η εκκαθάριση, ώστε να εκτιμούμε σήμερα πως θα εισπράξουμε το 25% των 712 εκατομμυρίων; Πώς διευθετήθηκαν αυτές οι συμβάσεις; Γιατί δεν είναι διευθέτηση νόμιμη αν έχουν τελειώσει οι εγγυητικές επιστολές κι αν έχει περάσει χρόνος».

«Τα 2,9 δισεκατομμύρια δεν είναι ανεκτέλεστο έργο, αλλά ανεκτέλεστη υποχρέωση, η οποία προσδιορίζεται μετά την εκκαθάριση και υπολογίζεται στα 712 εκατομμύρια» απάντησε ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας και προσέθεσε:

«Ανεκτέλεστη υποχρέωση είναι το ποσό που δεν έχει πιστωθεί - και σ' αυτό μπορεί να συμπεριλαμβάνεται ακόμη και έργο που έχει υλοποιηθεί, αλλά δεν έχουν προσκομιστεί γι' αυτό τα απαραίτητα δικαιολογητικά από τον αντισυμβαλλόμενο, ή έχουν υποβληθεί και τελούν υπό επεξεργασία από την υπηρεσία. Σήμερα, η ανεκτέλεστη πιστωτική υποχρέωση εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί σε 0,712 δισεκατομμύρια ευρώ».

«Το Ελεγκτικό Συνέδριο είπε πως δεν μπορούν να τροποποιηθούν οι συμβάσεις και δεν ξέρω αν το είπε τυχαία» σχολίασε η Ασημίνα Ξυροτήρη από τη ΔΗΜΑΡ.

«Θέλετε να σταματήσετε την υπόθεση των αντισταθμιστικών ωφελημάτων ως καρκινογένεση διεφθαρμένου συστήματος; Μα, πρέπει να καταργήσετε τον καπιταλισμό. Πρέπει να καταργήσετε τον καπιταλισμό, αν θέλετε να καταργήσετε τη διαφθορά» υποστήριξε η Λιάνα Κανέλλη από το ΚΚΕ.

Υπέρ της ρύθμισης τάχθηκε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Κουτσούκος, επισημαίνοντας τους κινδύνους της προσφυγής του Δημοσίου στη διαιτησία. «Αντί να πάμε στη διαδικασία της διαιτησίας και στους κινδύνους της, κάνουμε αυτή τη ρύθμιση, δεν απαλλάσσουμε κανέναν από τις ευθύνες του, και λέμε ότι είναι ζωντανές οι συμβάσεις που έχουν λήξει και να έλθουν να υπογράψουν. Αν δεν υπογράψουν, θα ισχύσουν οι ρήτρες, με την προσδοκία να πάρουμε το μετρημένο - δηλαδή 178 εκατ. ευρώ» σημείωσε.

Η Χρυσή Αυγή καταψήφισε με τη σειρά της το επίμαχο άρθρο, θεωρώντας πως δεν εξασφαλίζει ρητά τη μεταφορά τεχνογνωσίας στην ελληνική αμυντική βιομηχανία.

Την απόσυρση του άρθρου, προκειμένου «να γίνει ένας απολογισμός για όλα αυτά τα αντισταθμιστικά ωφελήματα, τα οποία έχουν περάσει και έχουν κινηθεί σε διάφορες υπόγειες διαδρομές» ζήτησε από πλευράς Ανεξάρτητων Ελλήνων ο Γαβριήλ Αβραμίδης.