Γράφει ο Γιάννης Κοκκινίδης

Λίγες ώρες πριν πραγματοποιηθεί η πολυσυζητημένη συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά  με τον  πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ  Ερντογάν οι στρατηγοί της Άγκυρας γέμισαν με τα αεροσκάφη τους το Αιγαίο, τα οποία παραβίαζαν για ώρες τον Εθνικό Εναέριο Χώρο μας.

Η αποστολή δεκάδων  πολεμικών αεροσκαφών και ελικοπτέρων της Τουρκίας  δεν έγινε χωρίς να είναι σε γνώση του Ταγίπ Ερντογάν. Πριν από αυτό, έχουν προηγηθεί οι προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου για το Κυπριακό που ήδη έχουν φορτίσει αρνητικά το κλίμα.

Συγκεκριμένα την ώρα που διεξάγονταν η σύνοδος του ΝΑΤΟ στο Κάρντιφ της Ουαλίας οι στρατηγοί της Άγκυρας έστειλαν στο Αιγαίο οχτώ αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου –ναυτικής συνεργασίας CN-235, πέντε επιθετικά ελικόπτερα και τέσσερα μαχητικά αεροσκάφη από τα οποία τα δύο ήταν οπλισμένα.

Συνολικά πραγματοποίησαν 27 παραβιάσεις σε ολόκληρο το Αιγαίο και το Ελληνικό Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας σήκωσε μαχητικά αεροσκάφη για να αναγνωρίσουν και να αναχαιτίσουν τα τουρκικά πολεμικά αεροπλάνα και ελικόπτερα.

Η εχθρική αυτή δραστηριότητα  που σημειώθηκε σήμερα από την Άγκυρα, δεν αφήνει και περιθώρια ότι υπάρχει ειλικρινή πρόθεση από την Τουρκία για την εξομάλυνση των σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες.

Η Τουρκία έδειξε με τον τρόπο αυτό ξεκάθαρα ότι αμφισβητεί την Ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίο και δεν αναγνωρίζει το υφιστάμενο καθεστώς. Με το μήνυμα αυτό προσέρχεται στη συνάντηση που θα έχει με τον Αντώνη Σαμαρά ο Ταγίπ Ερντογάν στην Ουαλία , στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ.

Αν δεν υπήρχε η προγραμματισμένη συνάντηση των δύο, το  πιο πιθανό είναι ότι δεν θα υπήρχε μπαράζ παραβιάσεων στο Αιγαίο από τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη λόγω του μνημονίου Γιλμάζ -Παπούλια που ανέφερε να μην σημειώνονται προκλήσεις κατά τη διάρκεια της θερινής σαιζόν.

Ωστόσο φαίνεται ότι ο Ταγιπ Ερντογάν ήθελε να διαμηνύσει πριν τη συνάντηση τις θέσεις του για το Αιγαίο.