Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος 

Την απόφαση να υλοποιήσει κατά γράμμα τις βασικές κατευθύνσεις του προγράμματος, χωρίς όμως να ανεχθεί την εμμονή της τρόικας σε ζητήματα ήσσονος σημασίας ή επικίνδυνα για την ίδια την ύπαρξη της κυβέρνησης, φέρεται να έχει λάβει ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, την επαύριο της διερευνητικής συνάντησης με την τρόικα στο Παρίσι. 

Η Αθήνα ετοιμάζεται να πει «όχι» στα αιτήματα των δανειστών, ειδικά αυτά που θεωρούνται ως άμεσες απειλές για την πολιτική σταθερότητα της κυβέρνησης (πχ τα εργασιακά) και, παράλληλα, έχουν μικρή πραγματική επίδραση στην αγορά. Παράλληλα, προχωρά και σε λελογισμένες ελαφρύνσεις καθώς αφενός η αντοχή της πλειοψηφίας των πολιτών έχει εξαντληθεί, αφετέρου δε η... πληγή του ΕΝΦΙΑ απαιτεί άμεση «θεραπεία», ειδικά μετά τα πρώτα δείγματα από τις δημοσκοπήσεις, έστω κι αν αυτές πραγματοποιήθηκαν οριακά εντός του Αυγούστου. 

Η κυβέρνηση θέλει να σηματοδοτήσει την αρχή του τέλους της μνημονιακής περιόδου, δοκιμάζοντας και τις «αντοχές» των ελεγκτών της τρόικας και, κυρίως, τη στάση των πολιτικών προϊσταμένων της, δηλαδή των Βρυξελλών, του Βερολίνου και της Ουάσιγκτον. Από την πλευρά της, αναδεικνύει την υλοποίηση όλων των μειζόνων μεταρρυθμίσεων που περιλαμβάνει το μνημόνιο και το μεσοπρόθεσμο, τη θετική πορεία των δημοσιονομικών που επιτρέπουν και την αποφυγή ενός νέου προγράμματος (σ.σ. το οποίο ούτε οι ευρωπαίοι επιθυμούν) αλλά και την πολιτική πραγματικότητα που έχει να αντιμετωπίσει η δικομματική καθώς σε διάστημα ολίγων μηνών θα βρεθεί αντιμέτωπη με τον κάβο της Προεδρικής εκλογής. 

Σε αυτή τη στρατηγική του λελογισμένου «τσαμπουκά» ο κ. Σαμαράς ετοιμάζεται να ανέβει στη ΔΕΘ με «καλάθι» μέτρων. Ο Πρωθυπουργός αναμένεται να ανακοινώσει τη μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης σε ποσοστό 30%, προφανώς τις διορθώσεις του ΕΝΦΙΑ που θα οδηγούν και σε μείωση των επιβαρύνσεων για κλειστά ακίνητα αλλά και τον περιορισμό της εισφοράς αλληλεγγύης. Παράλληλα, θα ανακοινώσει – λένε οι πληροφορίες – και την εντυπωσιακή αύξηση του αριθμού των δόσεων, μέχρι 100,  για ληξιπρόθεσμες οφειλές προς εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία, μέτρο που αναμένεται αφενός να ανακουφίσει όσους σήμερα ασθμαίνουν να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους, αφετέρου δε να φέρει στα ταμεία, έστω και για μικρά ποσά, όσους μέχρι σήμερα ήθελαν μεν, αδυνατούσαν δε να πληρώσουν. 

Το πρόβλημα, ωστόσο, για την κυβέρνηση είναι η ισορροπία που θα πρέπει να τηρηθεί καθώς προφανώς οι αναγκαίες πολιτικά και δημοσιονομικά, σύμφωνα με την ελληνική πλευρά, ελαφρύνσεις, κοστολογούνται σε χρήμα από τους δανειστές που δεν αποκλείεται να σκληρύνουν τη στάση τους. Η ισορροπία αυτή είναι κρίσιμη ενόψει και της Διάσκεψης για το ελληνικό ζήτημα που αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 14 και 15 Νοεμβρίου στην Ουάσιγκτον, με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων και, φυσικά, των μεγάλων δανειστών της χώρας. Σε αυτή τη συνάντηση, η κυβέρνηση φιλοδοξεί να μπει το νερό στο αυλάκι τόσο εις ότι αφορά το πρόγραμμα όσο και εις ότι αφορά τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.  

Οι ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού σηματοδοτούν την αρχή των κυβερνητικών προσπαθειών να στείλει μήνυμα αλλαγής σελίδας αλλά, παράλληλα, και την αρχή ενός οικονομικού και πολιτικού μαραθωνίου με έπαθλο την αποτροπή ενός νέου προγράμματος, την πιθανή έξοδο του ΔΝΤ από την Ελλάδα και, τελικά, τη ρύθμιση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, με κεντρικό σταθμό τη διεθνή διάσκεψη του Νοεμβρίου. Εφόσον δεν υπάρξει πολιτικό δυστύχημα και ο κυβερνητικός σχεδιασμός εξελιχθεί ως έχει, αυξάνονται σημαντικά και οι πιθανότητες επιτυχίας της κυβερνητικής προσπάθειας για την ανάδειξη Προέδρου Δημοκρατίας από την υπάρχουσα Βουλή. Η έξοδος από το μνημόνιο και η ρύθμιση του χρέους, με άλλα λόγια, θα είναι το διακύβευμα που θα τεθεί προς τους βουλευτές, κι αν αυτοί αποφασίσουν διαφορετικά στον ελληνικό λαό.