Γράφει ο Πάνος Ρασσιάς  

Τις τελευταίες αλλαγές στην ομιλία που θα εκφωνήσει από το βήμα της 79ης ΔΕΘ θα κάνει απόψε τα μεσάνυκτα ο πρωθυπουργός στο Μακεδονία Παλλάς, όπου θα διανυκτερεύσει για ένα βράδυ η κυβερνητική αποστολή, επιστρέφοντας από το Κάρντιφ της Ουαλίας.  

Ο κ. Σαμαράς τα τελευταία εικοσιτετράωρα ήταν σε συνεχή επαφή με τους στενούς συνεργάτες του, Χρύσανθο Λαζαρίδη και Σταύρο Παπασταύρου, που βρίσκονταν στο Παρίσι και έχει πλήρη εικόνα για το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων στη γαλλική πρωτεύουσα. 

Σύμφωνα με κορυφαία πηγή του υπουργείου Οικονομικών, το ζήτημα των φοροελαφρύνσεων ετέθη χθες Πέμπτη, τελευταία ημέρα των συζητήσεων από την ελληνική πλευρά προς την τρόικα, όμως όπως έλεγε χαρακτηριστικά στο newpost.gr «δεν μπορώ να αποκαλύψω την απάντηση». Κάτι απολύτως φυσιολογικό καθώς η «απάντηση» θα δοθεί από τον πρωθυπουργό στην ομιλία του. 

Το πρωί του Σαββάτου ο κ. Σαμαράς είναι αποφασισμένος, ανεξαρτήτως από το αν υπάρξει συμφωνία ή ανοχή από τους εκπροσώπους των δανειστών μας, να παρουσιάσει από τη Θεσσαλονίκη τον οδικό χάρτη των φοροελαφρύνσεων και της αποκατάστασης των αδικιών που έχει σχεδιάσει.  

Άλλωστε όπως έλεγε στο newpost.gr στενός συνεργάτης του ο προγραμματισμός αυτός έχει γίνει από την Άνοιξη, όταν επιβεβαιώθηκε το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος και η Ελλάδα είχε βγει για πρώτη φορά έπειτα από χρόνια στις αγορές. Το επιχείρημα που θεωρούν ακλόνητο τα στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου απέναντι στις αιτιάσεις της τρόικας, είναι ότι οι φοροελαφρύνσεις αυτές είναι μέσα στα δημοσιονομικά πλαίσια, χωρίς να επηρεάζουν την εκτέλεση του προϋπολογισμού και την πορεία του προγράμματος προσαρμογής. 

Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και το σχόλιο που έκανε σχετικά στο newpost.gr, η πηγή του υπουργείου Οικονομικών από το Παρίσι, καθώς εξηγούσε ότι «οι φοροελαφρύνσεις μπαίνουν στο πλαίσιο του προϋπολογισμού», συμπληρώνοντας όμως ότι οι δανειστές «καταλαβαίνουν απόλυτα τις δυσκολίες που περνάει ο κόσμος και ότι αναζητεί την ελπίδα». 

Σε κάθε περίπτωση ο πρωθυπουργός από το Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο, με πλήρως αιτιολογημένα οικονομικά και κοινωνικά επιχειρήματα, θέλει να σηματοδοτήσει την αλλαγή σελίδας για τη χώρα με νέα δεδομένα στις σχέσεις με τους δανειστές και το ρόλο της τρόικας στην Ελλάδα, να αλλάξει το αρνητικό κλίμα που δημιουργήθηκε στην κοινωνία από τα λάθη του ΕΝΦΙΑ και να δημιουργήσει αίσθημα ελπίδας ότι η κρίση βαίνει προς το τέλος της. 

Ο οδικός χάρτης που θα παρουσιάσει ο κ. Σαμαράς θα περιλαμβάνει δύο επίπεδα: αυτά που μπορεί να γίνουν άμεσα, όπως η εξαγγελία για τη μείωση του ειδικού φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης και αυτά που θα γίνουν σταδιακά και μακροπρόθεσμα όπως η συνολική μείωση των βαρών για τις επιχειρήσεις με ενιαίο φόρο 15% και για τα φυσικά πρόσωπα με ανώτατο φορολογικό συντελεστή 33%.