Ικανοποιημένη είναι η ελληνική αντιπροσωπεία που συμμετείχε στη σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Νιούπορτ της Ουαλίας, με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά να έχει σειρά επαφών με ηγέτες χωρών-μελών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, με αποκορύφωμα τις «έντονες» επαφές με τον τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.

Ο κ. Σαμαράς είχε σύντομη συζήτηση με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ όπως και με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα. Επίσης, συνομίλησε με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, τον πρωθυπουργό και την υπουργό Εξωτερικών του Καναδά, τον πρωθυπουργό της Ιταλίας.

Παράλληλα είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας που είχε ακυρωθεί χθες λόγω έλλειψης χρόνου και με τον οποίο ο κ. Σαμαράς συζήτησε ενεργειακά ζητήματα και την πρόοδο στους αγωγούς.

Ικανοποιημένη ήταν η ελληνική αντιπροσωπεία από την αντιμετώπιση της Συμμαχίας στην ΠΓΔΜ. Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, που μίλησε στους δημοσιογράφους, στο κείμενο των συμπερασμάτων περιελήφθη η πάγια μετά το 2008 και το Βουκουρέστι διάταξη ότι θα προχωρήσει η ενταξιακή διαδικασία μόλις υπάρξει αμοιβαία αποδεκτή λύση στο θέμα της ονομασίας εντός του πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών καλώντας παράλληλα να υπάρξουν προσπάθειες προς την κατεύθυνση αυτή. Οι ίδιες πηγές απέδωσαν σε λάθος του υπεύθυνου της συμμαχίας την αναγγελία του υπουργού Ποπόσκι. Σημείωναν όμως ότι σε όλη την συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών η παρουσίαση της ΠΓΔΜ από τις νατοϊκές αρχές ήταν εξαιρετικά προσεκτική, τον παρουσίαζαν ως εκπρόσωπο της ΠΓΔΜ ενώ και ο ίδιος δεν διαμαρτυρήθηκε και δεν έθεσε κανένα θέμα.

Τέλος Νοεμβρίου αναμένεται να έλθει στην Αθήνα αντιπροσωπεία της τουρκικής κυβέρνησης υπό τον νέο πρωθυπουργό Νταβούτογλου σε ανταπόδοση της διακυβερνητικής διάσκεψης που είχε πραγματοποιηθεί στην Κωνσταντινούπολη το 2013.

Όσον αφορά το Κυπριακό, στην συνάντηση Σαμαρά-Ερντογάν ο πρωθυπουργός εξέφρασε τη «σαφή και κρυστάλλινη ελληνική άποψη» ότι δεν υπάρχουν δύο κυπριακά κράτη και ότι «η Ευρώπη δεν θα δεχθεί δύο κυπριακές δημοκρατίες» Ωστόσο, σημείωνε μέλος της ελληνικής αντιπροσωπείας «δεν θα πρέπει μελλοντικά να χρεώσουν στην Ελλάδα τυχόν αποτυχία των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό».

Αναφερόμενοι στο περιεχόμενο της Συνόδου Κορυφής κυβερνητικοί κύκλοι έλεγαν ότι δόθηκε έμφαση στο τρίπτυχο ενότητα-αλληλεγγύη-στρατιωτική αξιοπιστία προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα νέα φαινόμενα και οι καινούργιες απειλές της σύγχρονης εποχής όπως το θέμα του Ισλαμικού κράτους και του θρησκευτικού φανατισμού που εντείνεται.
 
Το ΝΑΤΟ θεωρεί ότι χρειάζεται μία καινούργια αμυντική αρχιτεκτονική ώστε να καλύπτονται οι νέες απειλές όπως το ISIS και στο θέμα αυτό δεν υπάρχουν διαφοροποιήσεις. Οι ΗΠΑ θα εντείνουν την προσπάθεια εντός του Ιράκ όπως και οι δυνάμεις των Ιρακινών και των Κούρδων επίσης. Πάντως οι ΗΠΑ δεν θα στείλουν χερσαίες δυνάμεις. Σε συνάφεια με την άνοδο του θρησκευτικού φονταμεταλισμού συζητήθηκε η άμυνα του αύριο και η συνολική αντιμετώπιση νέων απειλών στην ασφάλεια όπως η κυβερνοτρομοκρατία. Στην Σύνοδο αποφασίστηκε μέσα στην επόμενη δεκαετία το ποσοστό του ΑΕΠ των χωρών μελών για την Άμυνα να αυξηθεί στο 2%, κάτι που δεν αφορά την χώρα μας που ξεπερνά το ποσοστό αυτό.
 
Κυρίαρχο στη Σύνοδο ήταν και το θέμα της ουκρανικής κρίσης. Σύμφωνα με ελληνικές πηγές η κατάληψη από την Ρωσία ξένου εδάφους έστω και μετά από πρόσκληση συνιστά 100% εκτροπή από το διεθνές δίκαιο και έχει δημιουργήσει πρόβλημα στις σχέσεις της Ρωσίας με πολύ περισσότερες χώρες από ότι το ΝΑΤΟ.

Η Ελλάδα έχει μία «σαφή και κρυστάλλινη θέση» έλεγε κυβερνητική πηγή. Είναι αντίθετη στην κίνηση της Ρωσίας και συμμετέχει στις αποφάσεις του ΝΑΤΟ χωρίς επιφυλάξεις, τάσσεται ωστόσο «υπέρ της αποκλιμάκωσης με πολιτικές ενέργειες και όχι επίλυση με αντίστοιχες βίαιες κινήσεις». Όσον αφορά τις επιπτώσεις στις ελληνορωσικές σχέσεις η κυβέρνηση προσπαθεί να αντιμετωπίσει το αγροτικό κόστος όπως με τα ροδάκινα ενώ εκτιμά ότι από την κρίση το κόστος στον τουρισμό είναι περί τα 300 εκατομμύρια ευρώ. Πάντως, έλεγε παράγοντας της κυβέρνησης, «η Ρωσία καταλαβαίνει τις δεσμεύσεις που έχει η Ελλάδα από την συμμετοχή της στις διεθνείς συμμαχίες πολύ περισσότερο από ορισμένους στο εσωτερικό της χώρας».