«Όσοι είχαν επιφυλάξεις απέναντι στην Ελλάδα, μπορούν να την βλέπουν με εμπιστοσύνη» ανέφερε ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου μιλώντας στο συνέδριο  της Royal Bank of Scotland, στο Λονδίνο με θέμα την κρίση και τις επιπτώσεις της.

Σύμφωνα με ενημέρωση από το γραφείο του, ο κ. Παπανδρέου στην ομιλία του και αναπτύσσοντας την εμπειρία που αποκόμισε κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργίας του, επεσήμανε ότι πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στις μεταρρυθμίσεις, ενώ η ΕΕ θα πρέπει να πει «όχι» στη δογματική λιτότητα.

Ταυτόχρονα, σημείωσε, θα πρέπει να δίνονται συλλογικές απαντήσεις ώστε να μετριάζονται οι επιπτώσεις των κρίσεων και να δημιουργηθούν ευρύτερες συναινέσεις για τις αλλαγές στις κοινωνίες της Ευρώπης

Απαντώντας στο ερώτημα «που πάμε τώρα», ο πρώην πρωθυπουργός τόνισε ανάμεσα σε άλλα πως οι ανισορροπίες στην Ευρώπη συνεχίζουν να υφίστανται, η πραγματική οικονομία συνεχίζει να υποφέρει από έλλειψη ρευστότητας και ότι η ανεργία παραμένει μεγάλο εμπόδιο για τις κοινωνίες και το χρηματοπιστωτικό σύστημα. 

«Το τι πρέπει να γίνει, δεν είναι πλέον οικονομικό ζήτημα, είναι πολιτικό» είπε ο Γιώργος Παπανδρέου και προσέθεσε ότι «η πρόκληση είναι, αν είμαστε έτοιμοι να αποτελέσουμε μία πραγματική συλλογική δύναμη ή θα πορευτούμε ο καθένας μόνος του, χωρισμένοι σε δόγματα, θρησκείες και σύνορα». 

Υποστήριξε ότι πρέπει σήμερα και πάλι να ληφθούν τολμηρές πολιτικές αποφάσεις, αναφέροντας ότι επιθυμεί περισσότερη Ευρώπη, μια τραπεζική ένωση, συντονισμό των δημοσιονομικών πολιτικών, ευρωομόλογα για την αντιμετώπιση και των επιμέρους χρεών, αλλά και την ανάπτυξη ιδιωτικών επενδύσεων. 

Υποστήριξε ακόμα ότι η Ευρώπη μπορεί να γίνει υπόδειγμα Πράσινης Ανάπτυξης, ότι χρειαζόμαστε συντονισμένη κοινωνική πολιτική για την ανεργία, κοινή Άμυνα-κοινό ευρωπαϊκό στρατό, κοινή φορολογική πολιτική, αντιμετώπιση της φοροαποφυγής και φοροδιαφυγής. «Όχι όμως να τα φορτώσουμε όλα αυτά σε μία Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Ούτε περισσότερη Ευρώπη σημαίνει περισσότερη ισχύ στη γραφειοκρατία των Βρυξελλών ή σ' ένα ευρωπαϊκό διευθυντήριο», υπογράμμισε.

Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε, επίσης, ότι μπορούμε να έχουμε Δημοκρατία, πέρα από τα σύνορα, επαναλαμβάνοντας και τις προτάσεις του -μεταξύ άλλων- για άμεση εκλογή του προέδρου της ΕΕ από τους Ευρωπαίους πολίτες, για δημοψηφίσματα σε όλη την Ευρώπη, κοινές πολιτικές μετανάστευσης.

«Ξέρω πως πηγαίνω κόντρα στο ρεύμα με αυτά. Όμως, ή θα δράσουμε από κοινού και θα ενώσουμε δυνάμεις ή θα αντιμετωπίσουμε τη διάλυση του ευρωπαϊκού μας οράματος. Από εμάς εξαρτάται», τόνισε.