current views are: 1

6 Σεπτεμβρίου 2014
Δημοσίευση06:30

Τσίπρας: Η τρόικα πρέπει να καταργηθεί, η «καταστρόικα» πρέπει να τελειώσει

«Το ελληνικό πρόγραμμα της τρόικας έχει αποτύχει»  ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του, σήμερα, στο οικονομικό Φόρουμ του Ιδρύματος Ambrosetti, στην βόρεια Ιταλία.

Δημοσίευση 06:30’
αρθρο-newpost

«Το ελληνικό πρόγραμμα της τρόικας έχει αποτύχει»  ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του, σήμερα, στο οικονομικό Φόρουμ του Ιδρύματος Ambrosetti, στην βόρεια Ιταλία.

«Το ελληνικό πρόγραμμα της τρόικας έχει αποτύχει»  ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του, σήμερα, στο οικονομικό Φόρουμ του Ιδρύματος Ambrosetti, στην βόρεια Ιταλία.

O αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέφερε συγκεκριμένα ότι το ΑΕΠ παρουσιάζει συνολική πτώση 25%, η ανεργία, στην Ελλάδα βρίσκεται στο 28% και το δημόσιο χρέος στο 175%.

«Δικαίως, όλο και περισσότεροι, στην Ευρώπη, λένε ότι η τρόικα πρέπει να καταργηθεί, η “καταστρόικα” πρέπει να τελειώσει», σημείωσε ο κ. Τσίπρας, προσθέτοντας:

«Επιπλέον είναι αδύνατον να υπάρξουν πλεονάσματα του 4,5% τον χρόνο και το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων δεν αποδίδει, από την στιγμή, που η εκτίμηση του πρώτου μνημονίου ήταν ότι θα μαζεύονταν πενήντα δισεκατομμύρια ευρώ, έως τώρα μαζεύτηκαν 2,9 δισεκατομμύρια ευρώ και αναγνωρίζεται ότι ακόμη και οι ιδιωτικοποιήσεις γίνουν, δεν θα ξεπεράσουν τα εννέα δισεκατομμύρια ευρώ».

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ακόμη πως θεωρεί ότι υπάρχουν πολλές δυνατότητες μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, αλλά όχι στο «τροϊκανό πλαίσιο», αφού «η τρόικα απέτυχε και πρέπει να σταματήσει να υπάρχει, μαζί με την πολιτική της κληρονομιά».

Για την ανεργία είπε ότι «ενώ η Ελλάδα έχει 1,5 εκατομμύριο ανέργων, η κυβέρνηση και η τρόικα συζητούν την απελευθέρωση των απολύσεων, την ουσιαστική απαγόρευση των απεργιών και περαιτέρω απολύσεις στον δημόσιο τομέα».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε τα τρία κύρια προβλήματα, τα οποία παραμένουν άλυτα: Τη στασιμότητα, τον αποπληθωρισμό και τη διατήρηση των συσσωρευμένων δημόσιων και ιδιωτικών χρεών.

Ζήτησε να αντιμετωπισθεί ο αποπληθωρισμός «με μια νέα, θαρραλέα νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας» και χαρακτήρισε την πρόταση Ντράγκι «εκτός τού μέχρι τώρα ακλόνητου δόγματος», αν και «χρειάζονται πιο ριζοσπαστικές παρεμβάσεις», όπως είπε.

Ο Αλέξης Τσίπρας τάχθηκε υπέρ της διεύρυνσης του ρόλου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και νέων πρωτοβουλιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ ζήτησε «πρωτοβουλίες πολύ μεγαλύτερης κλίμακας, για την αντιμετώπιση της ανεργίας και την αποκατάσταση της κοινωνικής συνοχής».

Ο ίδιος έκανε αναφορά και στο πρόβλημα του χρέους, επαναλαμβάνοντας ότι απαιτείται ριζική ευρωπαϊκή λύση σε βιώσιμη βάση, θεωρώντας «θετικό ιστορικό παράδειγμα» τη διάσκεψη του Λονδίνου του 1953, και υποστηρίζοντας παράλληλα την αμοιβαιοποίηση του χρέους και τις ρήτρες ανάπτυξης.

«Στα διαδοχικά ασύμμετρα σοκ που υφίστανται χώρες της Ευρώπης, αντί να εθνικοποιούμε τις συνέπειες, πρέπει να βρούμε τις αναγκαίες συμμετρικές λύσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο» είπε, θεωρώντας ότι η τακτική που ανέπτυξε πρόσφατα ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Β. Σόιμπλε, «βρίσκεται ακριβώς στον αντίποδα».

Συγκεκριμένα σημείωσε ότι η κεντρική της ιδέα είναι «μια Ευρώπη πολλών ταχυτήτων με κοινό νόμισμα και τον έλεγχο των προϋπολογισμών από μια μη εκλεγμένη αρχή. Μια Ευρώπη μη βιώσιμη πολιτικά».

Τέλος, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε «νέα θεμέλια για την Ευρώπη» ώστε να αποκατασταθούν οι ιδρυτικές αρχές της, και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι σύντομα το κόμμα του «θα είναι η πολιτική δύναμη που θα κυβερνά την Ελλάδα» και πως «η εξέλιξη αυτή θα είναι θετική για την Ευρώπη στο σύνολό της».

Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε «έντονο» διάλογο» με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, σχετικά με την κρίση σττην Ευρωζώνη.

Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας έγινε δέκτης θετικών σχολίων από τον πρώην πρωθυπουργό της Ιταλίας και πρώην πρόεδρο της Κομισιόν, Ρομάνο Πρόντι.


σχετικα αρθρα