Γράφει ο Φαίδωνας Παλαιολόγος

«Με τον αέρα νίκης που μας δίνουν οι δημοσκοπήσεις, οι ευθύνες απέναντι στην κοινωνία μεγαλώνουν» σχολίαζε στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα τα ευρήματα των τελευταίων ερευνών, και επέμενε ότι «όσο η κοινωνία θα βιώνει την κυβερνητική επίθεση τόσο το προβάδισμά μας απέναντι στη Νέα Δημοκρατία θα μεγαλώνει».

Αν και στην Κουμουνδούρου περιμένουν το πρώτο μεγάλο κύμα δημοσκοπήσεων του Σεπτεμβρίου, κυρίως δε εκείνες που θα έχουν αποτυπώσει και τις εμφανίσεις τόσο του πρωθυπουργού όσο και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη ΔΕΘ, εν τούτοις έχει καταστεί κοινή παραδοχή ότι το «παιχνίδι δεν χάνεται με τίποτα». 

Με τον όρο «παιχνίδι» σαφέστατα εννοούν τις εκλογές, για τις οποίες επιμένουν ότι είναι «κοντά», και αυτό ανεξάρτητα από το κυνήγι των 180 πρόθυμων βουλευτών, αλλά κυρίως γιατί η αδυναμία της κυβέρνησης να διαχειριστεί και να εμφανίσει πειστικό πρόγραμμα εξόδου της χώρας από την κρίση, καθιστά το κλίμα στην κοινωνία εκρηκτικό.

Αυτό ακριβώς το κλίμα που έχει διαμορφωθεί στην κοινωνία, επιχειρούν όχι μόνο να εκμεταλλευθούν στην Κουμουνδούρου, αλλά κυρίως να το παγιώσουν πολιτικά και ταυτόχρονα επιδιώκουν να ανοίγουν νέα κοινωνικά μέτωπα, ώστε να δημιουργούν ένα ασφυκτικό κλίμα στην κυβέρνηση, αποστερώντας της και μέρος του δικού της ιστορικού ακροατήριο.

Στη λογική αυτή αμέσως μετά την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ, ξεκινά «οδοιπορικό» σε ολόκληρη την Ελλάδα με ομιλίες βουλευτών και στελεχών και ανοικτές συζητήσεις με κοινωνικούς φορείς, επιδιώκοντας με τον τρόπο αυτό να «κρατήσουμε ανοικτούς διαύλους με την κοινωνία» και ταυτόχρονα να δημιουργήσουν την πεποίθηση ότι οι εκλογές είναι πλέον αναπόφευκτες. Παράλληλα θα ενταθεί και το «άνοιγμα» του κόμματος στην κοινωνία, αφού είναι ειλημμένη απόφαση να τονωθούν με νέα μέλη οι οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς «προαπαιτούμενα», αφού όπως εκτιμάται υπάρχει αναντιστοιχία μεταξύ των οργανωμένων μελών και της κοινωνικής δυναμικής που αναπτύσσεται.

Γι αυτό «διαβάζουν» με ιδιαίτερη προσοχή τα ποιοτικά στοιχεία των ερευνών. Εκεί όπου αφενός μεν καταγράφεται το πλεονέκτημα του ΣΥΡΙΖΑ σε όλες τις ηλικίες, πλην των 65 και άνω, η μεταστροφή των αγροτικών στρωμάτων υπέρ του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και η αποδοχή των θέσεών της από τα ημιαστικά κέντρα (εκεί που είχε έλλειμμα), και αφετέρου διαπιστώνουν ότι «σπάει» η θεωρία που έχει υιοθετήσει η κυβέρνηση περί των δύο Ελλάδων.

«Κάποτε αυτό βόλευε, σήμερα αποτελεί την αχίλλειο πτέρνα της κυβέρνησης» επισημαίνουν στελέχη του κόμματος.