current views are: 1

7 Σεπτεμβρίου 2014
Δημοσίευση10:13

Βενιζέλος: Θα το πληρώσει όποιος προκαλέσει εκλογές – Οι άξονες για έξοδο από την κρίση

Την κρισιμότητα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος στο πλαίσιο της 79ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) προαναγγέλοντας νέες φοροελαφρύνσεις και εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση προς τον ΣΥΡΙΖΑ.

 

Δημοσίευση 10:13’
αρθρο-newpost

Την κρισιμότητα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος στο πλαίσιο της 79ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) προαναγγέλοντας νέες φοροελαφρύνσεις και εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση προς τον ΣΥΡΙΖΑ.

 

Την κρισιμότητα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος στη συνέντευξη Τύπου, στο πλαίσιο της 79ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), προαναγγέλοντας νέες φοροελαφρύνσεις και εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση προς τον ΣΥΡΙΖΑ.

«Αρχίζει μία πολύ δύσκολη χρονιά. Το πραγματικό δίλημμα είναι εάν θα κεφαλαιοποιήσουμε τις θυσίες του ελληνικού λαού ή εάν θα τα θέσουμε υπό διακινδύνευση, με κίνδυνο να οδηγηθούμε κάτω από το μηδέν» ανέφερε ο κ. Βενιζέλος.

Πέντε άξονες για έξοδο από την κρίση

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης τόνισε ότι «πρέπει να κινηθούμε με ασφάλεια, με στρατηγική σταθερότητα, ώστε να κάνουμε τα επόμενα βήματα προς την οριστική έξοδο από την κρίση».

«Υπάρχει κίνδυνος να οδηγηθούμε ταπεινωμένοι στην αρχή αυτής της περιπέτειας» είπε χαρακτηριστικά προσθέτοντας ότι «η εθνική λεβεντιά μπορεί να μας ταπεινώσει».

Γι’ αυτό έθεσε πέντε άξονες στους οποίους πρέπει να κινηθεί η χώρα: 

  • Σταδιακή έξοδος της χώρας από το μνημόνιο
  • Πολιτική και θεσμική σταθερότητα
  • Παραγωγική ανασυγκρότηση με εθνική αναπτυξιακή συμφωνία στην οποία θα συμμετάσχουν όλοι οι ενδιαφερόμενοι (εργαζόμενοι, άνεργοι, αγρότες, τράπεζες)
  • Στήριξη των ευπαθών ομάδων
  • Η Ελλάδα μέσα στην Ευρώπη και στον κόσμο

«Κρίσιμη η εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας»

«Δεν υπάρχει βουλευτής που είναι στην Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ και να μην είναι έτοιμος να ψηφίσει Πρόεδρο της Δημοκρατίας». Ωστόσο, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης συμπλήρωσε ότι «δεν είμαστε αφελείς και προετοιμαζόμαστε για όλα τα ενδεχόμενα».

Αναφερόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ διατύπωσε το ερώτημα από πού προκύπτει η βεβαιότητά του ότι θα έρθει πρώτο κόμμα αν οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές «εκβιάζοντας» στο θέμα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.

Καλούμε τα κόμματα να ψηφίσουν υπεύθυνα» υπογράμμισε ο κ. Βενιζέλος λέγοντας ότι η εκλογή του είναι «κρίσιμη για τη χώρα».

«Η χώρα χρειάζεται ένα Πρόεδρο της Δημοκρατίας που να ανταποκρίνεται στο θεσμικό του ρόλο» επισήμανε διευκρινίζοντας ότι «η Ελλάδα διαθέτει πολλούς αξιόλογους ανθρώπους, ανεξάρτητης κομματικής ταυτότητας».

Στη συνέχεια, τόνισε ότι «δεν είναι μυστική η ψηφοφορία για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ας αναλάβει ο καθένας την ευθύνη του». Ο Ευ. Βενιζέλος τόνισε ότι επιθυμεί να γίνουν εκλογές στο τέλος της τετραετίας προσθέτοντας:

«Κανείς δεν θέλει εκλογές στην πραγματικότητα, ακόμα και απότα κόμματα της αντιπολίτευσης. Πώς θα κυβερνηθεί η χώρα; Εμείς παρουσιάζουμε τον τρίτο πόλο, δεν θα είμαστε συμπληρωματικοί, θέλουμε και αριθμητικά να επανέλθουμε».

«Θα το πληρώσει αυτός που θα προκαλέσει εκλογές, αν δεν εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είπε ακόμα, καταλογίζοντας «πάθος για εξουσία» στον ΣΥΡΙΖΑ και σημείωσε πως το χάσμα στις μεταξύ τους σχέσεις προκάλεσε η Κουμουνδούρου με «χυδαιότητες» και επιθέσεις εναντίον του, ενώ -όπως είπε- δεν λέει κουβέντα για τη διακυβέρνηση της χώρας από τον Κώστα Καραμανλή.

Χαμήλωσε τους τόνους στα εσωκομματικά – Επίθεση σε ΣΥΡΙΖΑ

Σε ερώτηση για το ΠΑΣΟΚ και για το πού πάει, είπε ότι το κίνημα «απευθύνεται στα προβλήματα της κοινωνίας» αρνούμενος να μιλήσει για τα εσωκομματικά και τον Γιώργο Παπανδρέου.

«Το ΠΑΣΟΚ προσέφερε πολλά στην Μεταπολίτευση, αλλά έκανε και λάθη. Έχουμε αναλάβει την ευθύνη των λαθών που έκαναν άτομα του χώρου. Θα μπορούσαμε το 2009-10 να είχαμε κατηγορήσει τους προηγούμενους. Σηκώσαμε το βάρος μόνοι, κακώς το σηκώσαμε μόνοι. Ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται ως άγουρο ΠΑΣΟΚ του 1974 που μαζεύει τους δημαγωγούς και τους τυχοδιώκτες σαν να επαναλαμβάνεται η ιστορία. Επαναλαμβάνεται, όμως ως φάρσα».

«Η κυβέρνηση τίνος τη στρατηγική ακολουθεί; Αυτή που είχαμε ακολουθήσει εμείς ως ΠΑΣΟΚ. Πάμε να εφαρμόσουμε μία εθνική στρατηγική, δεν υπάρχει άλλη, δεν υπάρχει σχέδιο Β». Παράλληλα, σημείωσε ότι «το ΠΑΣΟΚ παρά το ότι έχει μειώσει την εκλογική του δύναμη είναι κόμμα εξουσίας».

«Οι ηγέτες προκύπτουν μέσα από το καμίνι της ιστορίας και όχι από συσχετισμούς και μηχανισμούς. Μπορεί να τους μουντζουρώνει το καμίνι, αλλά καθαρίζονται, το θέμα είναι να αντέξουν στις υψηλές θερμοκρασίες» απάντησε ο κ. Βενιζέλος, σε ερώτηση αν στο συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης θα προκύψει και ηγεσία.

Πρόσθεσε ότι το συνέδριο θα είναι πολιτικό, όχι οργανωτικό, και η πρόσκληση συμμετοχής απευθύνεται προς όλους. Ειδικά για το «Ποτάμι» είπε ότι πρέπει να ξεκαθαρίσει την ταυτότητά του.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το «εάν υπάρχει χώρος για τον κ. Παπανδρέου» επισήμανε ότι «υπάρχει χώρος για όλους, αρκεί να ψηφίζει ΠΑΣΟΚ στο παραβάν», ενώ για το αν νιώθει απειλή είπε: «Δεν αισθάνομαι απειλή από κανέναν και για τίποτα».

«Να σταματήσει τον διπλό και αμφίσημο λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ» είπε, επανερχόμενος στα «βέλη» κατά της Κουμουνδούρου.«Αν η χώρα φύγει από το ΝΑΤΟ βλέπτονται τα εθνικά συμφέροντα καίρια» δήλωσε ο Ευ. Βενιζέλος.

Παράλληλα, κατηγόρησε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για προσπάθειες μονομερούς διαγραφής του χρέους, λέγοντας ότι πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ότι θέλει να βγάλει τη χώρα από τις συμφωνίες με τις δομές της ΕΕ και τα επιτόκια που κατάφερε να πετύχει, και να «γίνουμε ο παρίας».

«Τους άκουσα να λένε ότι αν φύγουμε από το ευρώ θα είναι καταστροφή για τα λαϊκά στρώματα και τη μεσαία τάξη.  Ευχαριστώ πολύ, αλλά να ζητήσουν και καμία συγγνώμη» κατέληξε.

Μείωση έκτακτης εισφοράς – Απολογισμός για το Παρίσι

«Κάποιοι θα θυμούνται με νοσταλγία τον ΕΤΤΗΔΕ» ανέφερε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, αφήνοντας αιχμές για τον ΕΝΦΙΑ, λέγοντας ότι χωρίς αυτό το μέτρο δε θα παίρναμε τις δόσεις.

«Θα υπάρξουν κι άλλες φοροελαφρύνσεις. Αισθητή μείωση της έκτακτης εισφοράς και για τα μη ηλεκτροδοτούμενα, ανοίκιαστα ακίνητα» σημείωσε. «Θέλουμε πολλές δόσεις για τα ληξιπρόθεσμα. Ακόμη και 100» ανέφερε.

Σχετικά με τις εξαγγελίες, που έκανε χθες ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι είχαν συμφωνηθεί όλα -και στη λεπτομέρεια τους- με τον ίδιο και το ΠΑΣΟΚ.

Παράλληλα, επανέλαβε ότι δεν υπάρχει θέμα ομαδικών απολύσεων.

Για τις συζητήσεις στο Παρίσι με την τρόικα, ο κ. Βενιζέλος δήλωσε ότι η συμβολή των συνομιλιών που έγιναν στη γαλλική πρωτεύουσα ήταν σημαντική. «Ούτε περιμέναμε να λυθούν εκεί όλα τα θέματα, ούτε να ληφθούν όλες οι αποφάσεις».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι «η τρόικα είναι ένα τεράστιο πρόβλημα για την Ε.Ε. Το ΔΝΤ βρέθηκε στην καρδιά της Ευρώπης στην αρχή της κρίσης και η χρηματική συμβολή του είναι πολύ μικρή».

ΝΕΡΙΤ και Θεσσαλονίκη

Ο κ. Βενιζέλος, τέλος, αναφέρθηκε και στο θέμα της ΝΕΡΙΤ και της παρουσίας της στην Θεσσαλονίκη.

Συγκεκριμένα, διευκρινίζοντας ότι ο ίδιος ως υπουργός Τύπου συνέδεσε το όνομά του με την ΕΤ3, λέγοντας ότι τη βλέπει «σαν παιδί του», τάχθηκε υπέρ μιας ολοκληρωμένης έκφρασης της Δημόσιας Τηλεόρασης στην Θεσσαλονίκη.


σχετικα αρθρα