«Το φάρμακο που επέλεξαν για την κρίση είναι λανθασμένο και επιζήμιο», τόνισε σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα La Stampa ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος εξαπέλυσε πυρά κατά της Άνγκελα Μέρκελ.

Αναφερόμενος στη χθεσινή του τοποθέτηση στο φόρουμ  Αμπροζέτι, στο Κόμο της Ιταλίας, ο κ. Τσίπρας τόνισε πως «ήρθα στο στόμα του λύκου, γιατί είναι καλύτερα να ακούς κάποιον απευθείας, ακόμη και εάν έχει διαφορετική γνώμη».

Αναφερόμενος στην τρόικα, επεσήμανε πως «η Ελλάδα είχε τις ευθύνες της, αλλά εφαρμόστηκε το πιο βίαιο πρόγραμμα που υιοθετήθηκε στην Ευρώπη», ενώ προσέθεσε: 

«Σίγουρα, δεν μπορούμε να επιστρέψουμε στα μεγάλα ελλείμματα του παρελθόντος, αλλά καμία χώρα δεν μπορεί να έχει ένα χρέος σχεδόν διπλάσιο του ΑΕΠ της, γιατί μόνο το κόστος για τους τόκους συνθλίβει οποιαδήποτε δυνατότητα ανάπτυξης».

Επεσήμανε εξάλλου πως η κρίση δεν είναι μεμονωμένο ζήτημα για την Ελλάδα ή τον ευρωπαϊκό νότο «αλλά δομικό πρόβλημα» της ευρωζώνης

«Εάν καταλάβουμε αυτό θα καταλάβουμε επίσης πώς μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε με πολιτικούς όρους» είπε και προσέθεσε: 

«Πρέπει να το κάνουμε σε μια Ευρώπη που να είναι πιο δημοκρατική, σήμερα συζητούν 27 αλλά στο τέλος γίνεται αυτό που θέλει η Μέρκελ».

Αναλύοντας τις εναλλακτικές λύσεις έναντι της λιτότητας, επεσήμανε πως «χρειάζονται δημόσιες επενδύσεις για τις οποίες θα πρέπει να αυξηθεί ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, και από μια καινοτομία που να μην περικόπτει αλλά να δημιουργεί καινούργιες θέσεις εργασίας». 

Συνεχίζοντας τόνισε πως «πρέπει να δοθεί χρόνος στις εθνικές οικονομίες να ανακάμψουν χωρίς τις δεσμεύσεις του Συμφώνου Σταθερότητας, κατανοώντας ότι ένα χρέος κοντά στο 200% του ΑΕΠ είναι αβάστακτο». 

«Χρειαζόμαστε μια λύση για το δημόσιο χρέος, όπως το 1953 βρέθηκε μια λύση, στο όνομα της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, για τα πολεμικά χρέη της Γερμανίας», επανέλαβε σχετικά με το ελληνικό χρέος.

Τόνισε ταυτόχρονα πως οι ανακοινώσεις του Μάριο Ντράγκι, «κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά δεν πιστεύω ασφαλώς ότι οι αποφάσεις της ΕΚΤ μπορούν να μας οδηγήσουν σε μια ανάπτυξη διαρκείας. Θα έλεγα ότι οι αποφάσεις της αποτελούν περισσότερο ένα συμβολικό μήνυμα στη Μέρκελ».