Λάθος χαρακτηρίζει ο υπουργός Μεταφορών Μιχάλης Χρυσοχοΐδης τη λογική σύνδεσης της εκλογής του Προέδρου με την πρόκληση ή την αποφυγή των πρόωρων εθνικών εκλογών.

Σε άρθρο του στην «Καθημερινή», ο κ. Χρυσοχοΐδης ζητά να αποσυνδεθούν τα δύο ζητήματα, αλλά και οδηγηθεί η χώρα στις κάλπες έξι μήνες νωρίτερα, το αργότερα ως το Δεκέμβριο του 2015.

«Η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας μοιάζει να γίνεται αφορμή για κάτι άλλο. Είτε με τη συνδρομή των 180 είτε με τη συνάθροιση των 121, οι αριθμοί δεν θα επιβεβαιώσουν καμία πολιτική βούληση πέραν του να αποφύγουμε ή να προκαλέσουμε εκλογές. Δεν είναι παράδοξο ούτε παράλογο. Είναι απλά λάθος», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης εκτιμά ότι με αυτό τον τρόπο θα απορριφθεί ως Πρόεδρος όποιος κι αν προταθεί, ακόμη κι αν είναι κατάλληλος για τη θέση, προσθέτοντας παράλληλα πως τα κόμματα πρέπει να συμφωνήσουν σε τρία μεγάλα θέματα:

«1. Να αποσυνδέσουν την εκλογή του Προέδρου από τις εκλογές. Να τιμήσουν το θεσμό και να βρουν πρόσωπα που η ηθική τους εμβέλεια θα εγγυάται τη διάρκεια της προσπάθειας για μία Δημοκρατία με βάρος στο δίκαιο και την ηθική.

2. Να συμφωνήσουν σε εκλογές το αργότερο το Δεκέμβριο του 2015, δηλαδή έξι μήνες νωρίτερα του κανονικού. Οχι γιατί οπωσδήποτε χρειάζεται να γίνουν, αλλά γιατί χωρίς αυτή την παραχώρηση δεν υπάρχει συμφωνία για την εκλογή Προέδρου.

3. Να αρχίσουν τη συζήτηση για τις τρεις- τέσσερις μεγάλες αλλαγές που χρειάζονται η διοίκηση και το κράτος. Σοβαρά, συντεταγμένα, αναζητώντας γνησίως τρόπους για καλύτερη λειτουργία της Δημοκρατίας, για ένα δίκαιο κράτος».