Γράφει ο Ιωάννης Μαρτέλλος 

Επέστρεψε η αισιοδοξία και η αυτοπεποίθηση στα κυβερνητικά και κομματικά στελέχη που είχε χαθεί τους τελευταίους μήνες στην κυβερνητική παράταξη, μετά την ομιλία του πρωθυπουργού στην 79η ΔΕΘ

«Τόσο πολλά θετικά σχόλια δεν είχε ξανακούσει ο Σαμαράς» έλεγε υψηλόβαθμος κυβερνητικός παράγων ο οποίος παρακολουθεί κάθε βήμα του Πρωθυπουργού εδώ και πολλά χρόνια.

Ο ίδιος παράγων εξηγούσε ότι η μεταστροφή του κλίματος θα αρχίσει να καταγράφεται σταδιακά στις πρώτες ουσιαστικές δημοσκοπήσεις του φθινοπώρου, μετά και τις κινήσεις που θα γίνουν στα πλαίσια των εξαγγελιών του Αντώνη Σαμαρά στη ΔΕΘ, για τη μείωση του πετρελαίου θέρμανσης, της διόρθωσης του ΕΝΦΙΑ, κ.α.

Πάντως στη Θεσσαλονίκη, παρά την γκρίνια που υπήρχε το προηγούμενο διάστημα λόγω του φιάσκου του ΕΝΦΙΑ, ήταν φανερή η ικανοποίηση πρωτίστως στα τοπικά κομματικά και κυβερνητικά στελέχη, τα οποία έδειξαν μια ασυνήθιστη κινητικότητα στις εκδηλώσεις της Θεσσαλονίκης.

Αυτή ακριβώς η αλλαγή κλίματος βεβαίως και δεν αρκεί για να κερδίσει η Νέα Δημοκρατία τις εκλογές, όποτε αυτές γίνουν, επεσήμαναν κορυφαίοι υπουργοί που συνοδεύουν τον πρωθυπουργό, αλλά συμπλήρωναν ότι«αξία και σημασία έχει ότι από εδώ και πέρα η κυβέρνηση και η ΝΔ παίρνουν την πρωτοβουλία των κινήσεων στο πολιτικό παιχνίδι και δεν πρέπει να την απολέσουν ως τις εκλογές».

Ενδεικτικό της αλλαγής που έχει συντελεστεί τις τελευταίες ημέρες ήταν το πώς υποδέχθηκαν τα τοπικά στελέχη και οι απλοί πολίτες όχι μόνο τον Πρωθυπουργό αλλά και το νέο υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη που είπε δημόσια σε ομιλία του ότι δεν θα απολογείται αυτός για τον ΕΝΦΙΑ

Για τον ΕΝΦΙΑ είχε ιδιαίτερη σημασία, αν και πέρασε σχεδόν απαρατήρητο, ότι ο πρωθυπουργός είπε ότι θα λογοδοτήσουν όσοι τον έφτιαξαν, αναφορά που παραπέμπει ευθέως στην προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και στον Γιάννη Στουρνάρα.

Το θετικό για το επιτελείο του πρωθυπουργού ήταν η μεγάλη προσέλευση κόσμου στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο, ενώ μετά από πολύ καιρό στελέχη και κομματικοί παράγοντες δεν είχαν να απολογηθούν για την αδυναμία τους να κινητοποιήσουν κόσμο για την κεντρική εκδήλωση που παρέστη και μίλησε ο Αντώνης Σαμαράς.

Από εδώ και πέρα λένε υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη αρχίζει η αντεπίθεση της Νέας Δημοκρατίας με έναν πυκνό κύκλο δραστηριοτήτων, στο κέντρο των οποίων ο πρωθυπουργός θέτει τον εαυτό του, ενώ θα προχωρήσουν άμεσα και οι κινήσεις για να υλοποιηθούν άμεσα και να γίνουν πράξη τα όσα εξήγγειλε ο Αντώνης Σαμαράς στη ΔΕΘ.

«Η αλλαγή του κλίματος είναι στο χέρι μας..., αρκεί να μην ξαναχαθούμε στη μαύρη τρύπα της εσωστρέφειας» λένε στην κυβέρνηση και πλέον πρέπει να αποδείξει ότι ο επικοινωνιακός μηχανισμός είναι ικανός και δεν ανακυκλώνεται σε γενικόλογες, ανούσιες, άχρωμες και αδιάφορες τοποθετήσεις.

Ως εδώ το σχέδιο είναι βατό και ελεγχόμενο, η συνέχεια όμως μπορεί να κρύβει ακόμη και εκπλήξεις, ειδικά εάν προκύψουν αρνητικές εξελίξεις στο μέτωπο με την τρόικα και στο ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους.