Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος 

Σχέδιο για βήμα προς βήμα επίλυση όλων των δύσκολων εξισώσεων που έχει μπροστά του, πριν το κρας τεστ της Προεδρικής εκλογής διαμορφώνει ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, έχοντας να διαχειριστεί τις πιέσεις στο εσωτερικό, την κόπωση των πολιτών αλλά και τη σιδηρά δημοσιονομική πειθαρχία που επιμένει να διατηρήσει το Βερολίνο επί της ευρωζώνης. 

Η παρουσία και, κυρίως, οι εξαγγελίες του Πρωθυπουργού, το Σάββατο, στη ΔΕΘ αντιμετωπίστηκαν από πολλούς ως κατώτερες των συνθηκών και, πάντως, κατώτερες των προσδοκιών που είχαν καλλιεργηθεί. Ωστόσο, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός εμφανίζεται, βέβαιος, για την ορθότητα της στρατηγικής του αλλά και για τα βήματα που θα ακολουθήσει εφεξής. 

Ο επόμενος κύκλος ελαφρύνσεων προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις αναμένεται να ανακοινωθεί στις αρχές Οκτωβρίου, παράλληλα με τη δημοσιοποίηση του προσχεδίου του Προϋπολογισμού για το 2015. Σε αυτές θα περιλαμβάνονται, όπως ανακοίνωσε ήδη ο κ. Σαμαράς, η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης, η οποία πάντως θα διατηρηθεί και για το 2015, η ρύθμιση οφειλών προς την εφορία και, ενδεχομένως, η κατάργηση κάποιων από τους φόρους πολυτελείας και των τεκμηρίων. Αυτό θα είναι το επόμενο βήμα στην προσπάθεια της κυβέρνησης να «σπάσει» το αρνητικό κύμα δημοσιότητας και να αποκαταστήσει τη δημοτικότητά της έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα, θα είναι και το «αντίδωρο» προς τους βουλευτές που θα κληθούν να ψηφίσουν έναν προϋπολογισμό, που ναι μεν θα είναι ο πρώτος «μεταμνημονιακός» αλλά, επί της ουσίας, θα διατηρεί τη σκληρή λιτότητα στη χώρα. 

Αμέσως μετά, ή για την ακρίβεια παράλληλα καθώς προφανώς τα μεγέθη του προϋπολογισμού θα είναι σε συνάρτηση με τα μηνύματα των δανειστών, ο κ. Σαμαράς θα επιδιώξει να ανοίξει τη συζήτηση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Στο ίδιο διάστημα εκτιμάται ότι θα έχει μπει σε τροχιά η διαπραγμάτευση με την τρόικα για το κλείσιμο της αξιολόγησης και θα βαίνουν προς ολοκλήρωση τα stress test των τραπεζών, δίνοντας τη δυνατότητα για ενέσεις ρευστότητας στην οικονομία αλλά και καθιστώντας σαφές αν και πόσα κεφάλαια από το ΤΧΣ θα χρειαστούν για τις τράπεζες ή αν θα είναι διαθέσιμα για την κάλυψη του όποιου δημοσιονομικού κενού. 

Η σπουδή που επέδειξε το ΔΝΤ να δημοσιοποιήσει την πρόθεσή του για διεξαγωγή διεθνούς διάσκεψης για την ελληνική περίπτωση το Νοέμβριο, συνιστά σημάδι για την ελληνική κυβέρνηση ότι και οι ίδιοι οι πιστωτές επιδιώκουν λύση αλλά και πηγή κινδύνων καθώς το Μαξίμου ανησυχεί ότι οι εντάσεις μεταξύ των δανειστών, ΔΝΤ και ευρωζώνης, αντί για λύση μπορούν να οδηγήσουν σε εμπλοκή. Η Αθήνα θέλει να έχει στα χέρια της μία πρόταση λύσης για το ζήτημα του χρέους έγκαιρα ενώ προς αυτή την κατεύθυνση κατατείνει το γεγονός ότι στις 31 Δεκεμβρίου τελειώνει το πρόγραμμα από ευρωπαϊκής πλευράς, οι ευρωπαίοι μάλλον είναι απρόθυμοι να δώσουν νέα χρήματος προς την Ελλάδα ενώ το ΔΝΤ δεν θέλει να μείνει μόνο του καθώς κάτι τέτοιο αντίκειται στους καταστατικούς του κανόνες και εγκυμονεί πολιτικούς κινδύνους. 

Ωστόσο, η ίδια η πολιτική κατάσταση και η εκκρεμότητα με την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας λειτουργεί ανασταλτικά για μία λύση. 

Το τελευταίο βήμα της προσπάθειας του κ. Σαμαρά θα είναι, με τη συμφωνία ή την πρόταση συμφωνίας για το χρέος ανά χείρας, να φτάσει στη Βουλή ζητώντας την υπερψήφιση Προέδρου Δημοκρατίας από 180 βουλευτές. Το επιχείρημα το παρουσίασε, ήδη, στη ΔΕΘ το Σάββατο. «Μέχρι πριν λίγο πολλοί το απέκλειαν (σ.σ. να εκλέξει Πρόεδρο η Βουλή), τώρα όλο και περισσότεροι το θεωρούν πιθανό. Γιατί άραγε; Διότι απλούστατα, όλο και περισσότεροι καταλαβαίνουν ότι η χώρα σταθεροποιήθηκε και μπαίνει σε δρόμο Ανάπτυξης. Καταλαβαίνουν ότι πλησιάζει η ώρα να βγούμε οριστικά από την εποχή των Μνημονίων. Κι ότι, αν τώρα αρχίσει μια πρόωρη προεκλογική εκστρατεία, όλα όσα πετύχαμε, κινδυνεύουν να πάνε χαμένα».