Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε κατά την ομιλία του στη ΔΕΘ ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας

Όπως σημείωσε, ένα από τα πιο βασικά ερωτήματα πλέον είναι πότε θα ανακτηθούν οι απώλειες που υπέστη ο ελληνικός λαός. «Μπορεί να καθυστερήσει η έξοδος της ελληνικής οικονομίας από τη ύφεση, σε σχέση με τις προβλέψεις» επεσήμανε.

 «ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ εξαπατούν τον ελληνικό λαό, όταν υπόσχονται ανάπτυξη» τόνισε ο κ. Κουτσούμπας και πρόσθεσε ότι οι εργαζόμενοι πλήρωσαν την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.  

Ο γγ του ΚΚΕ μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «Υψώνουν τους τόνους της φραστικής αντιπαράθεσης για το ποιος θα δώσει περισσότερα ψίχουλα στις ομάδες ακραίας φτώχειας για να κρύψουν την κοινή τους υπόκλιση στο στόχο της ανταγωνιστικότητας των μονοπωλίων τα οποία κρατούν στα χέρια τους τα κλειδιά της οικονομίας.

Όμως τα στοιχεία και τα γεγονότα είναι αμείλικτα: Μπορεί για παράδειγμα η ελληνική οικονομία να βελτίωσε σημαντικά τις επιδόσεις της στην ανταγωνιστικότητα τα τελευταία 3 χρόνια, σύμφωνα με το World Economic Forum και φέτος να ανέβηκε 10 θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη σε σχέση με πέρυσι, όμως αυτή την πλήρωσαν με μεγάλες απώλειες οι εργαζόμενοι της πατρίδας μας, τα λαϊκά στρώματα. Η αγοραστική δύναμη των μέσων αποδοχών ανά μισθωτό πχ μειώθηκε κατά 23% μέσα σε μια πενταετία και έχει επιστρέψει στα επίπεδα του 1995».

Όπως σημείωσε, «Εμείς καλούμε το λαό να οργανώσει την αντεπίθεσή του απέναντι στον πραγματικό αντίπαλό του, την άρχουσα τάξη και τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες που τη στηρίζουν. Μόνο αυτός ο δρόμος της σύγκρουσης με τα μονοπώλια και την εξουσία τους, όσο κι αν φαντάζει δύσκολος, μπορεί να οδηγήσει στην ανάκτηση των απωλειών του λαού και στην ικανοποίηση των αναγκών του. Όσο οι εργαζόμενοι εγκλωβίζονται στην παγίδα της αναμονής, στις απατηλές ελπίδες της κυβερνητικής εναλλαγής των διάφορων πολιτικών υπηρετών των μονοπωλίων, η κατάστασή τους δεν πρόκειται να αλλάξει ουσιαστικά».

Η στασιμότητα στην Ευρωζώνη, με τη συρρίκνωση στη Γερμανία και στην Ιταλία το β’ τρίμηνο του 2014, καθώς και η όξυνση των αντιθέσεων ανάμεσα στα ιμπεριαλιστικά κέντρα στην Ευρασία και στη Μέση Ανατολή επιδρούν και στην πορεία της ελληνικής οικονομίας, όπως για παράδειγμα ο οικονομικός πόλεμος των κυρώσεων ΕΕ-Ρωσίας, υποστήριξε ο κ. Κουτσούμπας και συνέχισε: Σε κάθε περίπτωση, νωρίτερα ή αργότερα, και αυτή η έξοδος απ’ τη φάση της καπιταλιστικής κρίσης δεν πρόκειται να μεταβάλει τις στρατηγικές κατευθύνσεις των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων που εφαρμόζονται σ’ όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ.

Τέλος, σχετικά με το ΝΑΤΟ και την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής ο κ. Κουτσούμπας τοποθετήθηκε ως εξής: «Εκτός όμως από όλα αυτά, η ελληνική κυβέρνηση και συνολικά το αστικό πολιτικό σύστημα επωμίζεται τεράστιες ευθύνες με την ενεργή εμπλοκή, στήριξη και συνεργασία, της χώρας σε εγκληματικά σχέδια του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και του Ισραήλ, σε μια περίοδο που πυκνώνουν τα σύννεφα για το ξέσπασμα ενός μεγάλου ιμπεριαλιστικού πολέμου. Εγκληματικές ευθύνες έχουν και για την αναζήτηση λύσης στο ζήτημα των κυριαρχικών δικαιωμάτων μέσα στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, την ώρα που αυξάνει και η τουρκική επιθετικότητα.

Τα σχέδια ΕΕ - ΗΠΑ - ΝΑΤΟ προωθούν αλλαγή συσχετισμών, κυβερνήσεων ακόμα και συνόρων στο πλαίσιο του ανταγωνισμού με τη Ρωσία και την Κίνα για τον έλεγχο και το μοίρασμα των αγορών στην Ευρασία, στη Μέση Ανατολή και σ’ άλλα καυτά μέτωπα. Με μοχλό την αντιμετώπιση των ισλαμιστών τζιχαντιστών επιχειρούν ανοιχτή παρέμβαση στη Συρία και προσέλκυση του Ιράν, χωρίς διατάραξη των σχέσεων των ΗΠΑ με το Ισραήλ και τη Σουηδική Αραβία. Παράλληλα οι ΗΠΑ μέσα απ’ την κλιμάκωση του οικονομικού πολέμου των κυρώσεων για το ουκρανικό ζήτημα, επιχειρούν να διαρρήξουν τις σχέσεις της Γερμανίας με τη Ρωσία.

Η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουαλία, στο φόντο του ανταγωνισμού με τη Ρωσία, σηματοδοτεί την ένταση της επιθετικότητας του αιματοβαμμένου πολιτικοστρατιωτικού συνασπισμού.

Καλούμε όχι μόνο την κυβέρνηση αλλά και το ΣΥΡΙΖΑ και τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα να τοποθετηθούν καθαρά, χωρίς περιστροφές σχετικά με την παραμονή της χώρας στο ΝΑΤΟ σ’ αυτή την επικίνδυνη συγκυρία. Να πάρουν επίσης θέση σχετικά με την πρόταση ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, δηλαδή την άρση του σημερινού καθεστώτος της «ουδέτερης χώρας».