current views are: 1

8 Σεπτεμβρίου 2014
Δημοσίευση13:18

ΣΥΡΙΖΑ: Άνθρακες ο θησαυρός των φοροελαφρύνσεων Σαμαρά

Τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στη ΔΕΘ σχετικά με φοροελαφρύνσεις επιχειρεί να αποδομήσει ο ΣΥΡΙΖΑ ασκώντας σκληρή κριτική στις πρόσφατες δεσμεύσεις της κυβέρνησης. 

Δημοσίευση 13:18’
αρθρο-newpost

Τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στη ΔΕΘ σχετικά με φοροελαφρύνσεις επιχειρεί να αποδομήσει ο ΣΥΡΙΖΑ ασκώντας σκληρή κριτική στις πρόσφατες δεσμεύσεις της κυβέρνησης. 

Τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στη ΔΕΘ σχετικά με φοροελαφρύνσεις επιχειρεί να αποδομήσει ο ΣΥΡΙΖΑ ασκώντας σκληρή κριτική στις πρόσφατες δεσμεύσεις της κυβέρνησης. Ας μην ξεχνάμε ότι ο Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ θα εμφανίσει ένα ολοκληρωμένο οικονομικό πρόγραμμα το οποίο «βγαίνει».

Πηγές της Κουμουνδούρου επισημαίνουν ότι σε σχέση με τη φορολογία, ο κ. Σαμαράς στη ΔΕΘ επί της ουσίας επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνησή του θα συνεχίσει την υπερφορόληγηση των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων και ακίνητων περιουσιών, ενώ υποσχέθηκε φοροελαφρύνσεις στους πλούσιους κάνοντας λόγο για μείωση του ανώτατου φορολογικού συντελεστή. 

Σύμφωνα με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, η συνέχιση της υπερφορολόγησης προκύπτει από τη μονιμοποίηση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης καθώς όπως τονίζεται «η συνέχισή της, με οποιαδήποτε έκπτωση, αποτελεί ένα νέο φόρο, μιά νέα φορολογική επιβάρυνση, την οποία ο κ. Σαμαράς στη ΔΕΘ δεν δίστασε να την παρουσιάσει ως δήθεν φοροελάφρυνση».

Στην Κουμουνδούρου η θέση για τον ΕΝΦΙΑ είναι πάγια και επαναλαμβάνεται ότι «ο ΕΝΦΙΑ είναι ένα τερατούργημα άδικης φορολόγησης διότι: υπολογίζεται με βάση υπέρογκα πλασματικές αντικειμενικές αξίες που ισχύουν από το 2007, οδηγεί σε δήμευση και μάλιστα χωρίς να προστατεύει την πρώτη κατοικία και τις μικρές ακίνητες περιουσίες, είναι ένας ελάχιστα αναλογικός φόρος, δεν λαμβάνεται υπόψη η μειωμένη λόγω κρίσης φοροδοτική ικανότητα των πολιτών γι’ αυτό δημιουργεί εκατοντάδες εκατομμύρια ληξιπρόθεσμων χρεών».

Στην ίδια λογική, συνεχίζεται η εξίσωση φόρων στα καύσιμα παρόλο που απέτυχε παταγωδώς, αναφέρουν στον ΣΥΡΙΖΑ. «Η μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 30% δέχτηκε ήδη τα πυρά παραγόντων της αγοράς, όπως για παράδειγμα η ΠΟΠΕΚ, που υπολογίζουν ότι η τελική μείωση στην τιμή του λίτρου θα είναι αμελητέα, δηλαδή στα 6 με 7 λεπτά.  Ωστόσο η κυβέρνηση αρνείται να καταργήσει την εξίσωση του φόρου θέρμανσης-κίνησης, η οποία είναι κοινώς αποδεχτό ότι απέτυχε παταγωδώς, τόσο εισπρακτικά όσο και κοινωνικά, περιβαλλοντικά και αναπτυξιακά. Αντί της κατάργησης η κυβέρνηση προτιμά τα μπαλώματα που ανακοίνωσε στη ΔΕΘ ενώ παράλληλα η κυβέρνησή του κωλυσιεργεί σκανδαλωδώς σε σχέση με την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής στα καύσιμα».

Τέλος, στην Κουμουνδούρου υποστηρίζουν ότι καμία λύση δεν βρέθηκε για το πρόβλημα των ληξιπρόθεσμων οφειλών και ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ δεν ανακοίνωσε ούτε καν μια υποτυπώδη αύξηση των δόσεων παρόλο που τα ληξιπρόθεσμα χρέη αυξάνονται κάθε μήνα και περισσότερο, και οι φορολούμενοι επιβαρύνονται με ισοπεδωτικές προσαυξήσεις και πρόστιμα.


σχετικα αρθρα