Γράφει ο Γιάννης Γιαννόπουλος

Πολλά κοινά στοιχεία είχαν στις δηλώσεις τους στη ΔΕΘ οι Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος με βασικότερο όλων το γεγονός ότι ξόρκισαν και οι δύο και μάλιστα σε έντονο ύφος τις πρόωρες εκλογές.

Μπορεί και οι δύο να έθεσαν το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθεί η κυβέρνηση τους επόμενους μήνες αναφορικά με τα χαρακτηριστικά του προσώπου του προέδρου της δημοκρατίας, αλλά και οι δύο τόνισαν ότι μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδος στην παρούσα φάση θα ισοδυναμούσε με καταστροφή.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «πολιτική αυτοκτονία» τις πρόωρες εκλογές, ενώ ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, δήλωσε ότι «θα το πληρώσει αυτός που θα προκαλέσει εκλογές».

Όπως υποστηρίζουν στην κυβέρνηση προτεραιότητα αποτελεί πλέον η ολοκλήρωση της τελευταίας αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας στο τέλος του μήνα, η έναρξη της συζήτησης για την διευθέτηση του ελληνικού χρέους αλλά και οι φοροελαφρύνσεις και η μείωση των φορολογικών συντελεστών σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις.

Αν όλα αυτά έχουν θετικό πρόσημο τότε η κυβέρνηση «θα εκλέξει σίγουρα πρόεδρο της δημοκρατίας» εκτιμά μιλώντας στο newpost κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος.

Σαμαράς και Βενιζέλος έχουν ήδη χαράξει την στρατηγική τους απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την εκλογή του προέδρου της δημοκρατίας. Η κυβέρνηση θα τραβήξει το χαρτί της πολιτικής σταθερότητας προτάσσοντας τα οικονομικά μεγέθη, την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων , την πορεία των φοροελαφρύνσεων αλλά και την μείωση της ανεργίας.

Σε πολιτικό επίπεδο η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ θα επιμείνουν στο γεγονός ότι οι κινήσεις που έγιναν την τελευταία διετία οδηγούν την τρόικα εκτός της χώρας. Επιπλέον θα χρησιμοποιηθεί δεόντως και το χαρτί της αλλαγής της παρακολούθησης της πορείας της ελληνικής οικονομίας που θα γίνεται πλέον από τις Βρυξέλλες και όχι από την τρόικα με την μορφή που την γνωρίζουμε τα τελευταία χρόνια, να μπαινοβγαίνουν δηλαδή στα ελληνικά υπουργεία.

Η επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ θα έχει ως αιχμή του δόρατος την έντονη κριτική που θα ασκούν τα κυβερνητικά στελέχη εναντίον των διαφορετικών γραμμών και τάσεων που υπάρχουν στο εσωτερικό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ακόμη και για την εκλογή του προέδρου της δημοκρατίας .

Στον ΣΥΡΙΖΑ έλεγε στο newpost κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος «δεν μπορούν να συμφωνήσουν ούτε στον χρόνο εκλογής , ούτε στο πρόσωπο».

Κλείνοντας τους άξονες της κυβερνητικής στρατηγικής η «γραμμή» που θα ακολουθηθεί από όλους όσοι κάνουν δηλώσεις σε ραδιόφωνα και κανάλια είναι ότι το πρόσωπο του προέδρου της δημοκρατίας και η έναρξη των διαδικασιών εκλογής του θα γίνουν στην κατάλληλη χρονική στιγμή που θα αποφασίσουν οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος.