current views are: 3

8 Σεπτεμβρίου 2014
Δημοσίευση16:00

Πώς αποτιμά η Κουμουνδούρου την παρουσία Τσίπρα στο Forum Ambrosetti

Όλο και μεγαλύτερες αντιδράσεις προκαλεί η πολιτική των σκληρών δημοσιονομικών περιορισμών, εκτιμούν στον ΣΥΡΙΖΑ, αποτιμώντας το αποτέλεσμα της παρουσίας του Αλέξη Τσίπρα στο Forum Ambrosetti που πραγματοποιήθηκε στη λίμνη Κόμο.

Δημοσίευση 16:00’
αρθρο-newpost

Όλο και μεγαλύτερες αντιδράσεις προκαλεί η πολιτική των σκληρών δημοσιονομικών περιορισμών, εκτιμούν στον ΣΥΡΙΖΑ, αποτιμώντας το αποτέλεσμα της παρουσίας του Αλέξη Τσίπρα στο Forum Ambrosetti που πραγματοποιήθηκε στη λίμνη Κόμο.

Όλο και μεγαλύτερες αντιδράσεις προκαλεί η πολιτική των σκληρών δημοσιονομικών περιορισμών, εκτιμούν στον ΣΥΡΙΖΑ, αποτιμώντας το αποτέλεσμα της παρουσίας του Αλέξη Τσίπρα στο Forum Ambrosetti που πραγματοποιήθηκε στη λίμνη Κόμο.

Από την Κουμουνδούρου σημειώνουν ότι οι αντιδράσεις αυτές εκφράζονται πλέον ανοιχτά, και με αυτό τον τρόπο, σημειώνουν οι ίδιες πηγές, δικαιώνονται οι βασικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα του χρέους.

Όπως εκτιμούν στον ΣΥΡΙΖΑ, διαφαίνεται «μια τάση επανακαθορισμού της ευρωπαϊκής πολιτικής απέναντι στον Μερκελισμό η οποία βρίσκεται έξω από τη λογική των μνημονίων και της τρόικας».

Κατά την τοποθέτηση του στο Κόμο, ο Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε σύμφωνα με πληροφορίες, ότι η πολιτική μείωσης των ελλειμμάτων δεν μπορεί να αποδώσει, ενώ εκτίμησε ότι για την αντιμετώπιση της κρίσης αποτελεσματική είναι μόνο μια πολιτική που ενισχύει την ενεργό ζήτηση, προωθεί την παραγωγική ανασυγκρότηση και ευνοεί την ανάπτυξη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ταυτόχρονα ότι η Ευρώπη των πολλών ταχυτήτων, με κοινό νόμισμα και αυστηρό και έλεγχο των προϋπολογισμών, είναι μια Ευρώπη μη βιώσιμη.

Παράλληλα ζήτησε την ενίσχυση των δημόσιων επενδύσεων, καθώς και μια πολιτική ρευστότητας από την ΕΚΤ και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, με στόχο την αναπτυξιακή και παραγωγική στροφή της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Όσον αφορά τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά ότι δεν μπορούν να είναι αποτελεσματικές αν έχουν ως στόχο την μείωση του κόστους εργασίας και προσέθεσε πως οφείλουν να είναι προσανατολισμένες στην αποτελεσματικότητα του κράτους.

Βασική προϋπόθεση για την αντιμετώπιση της ευρωπαϊκής κρίσης, η οποία σήμερα επανακάμπτει απειλητικά, είναι η επίλυση του χρέους σε ευρωπαϊκό επίπεδο, είπε σύμφωνα με πληροφορίες ο Αλέξης Τσίπρας.

Όπως τονίζουν από την Κουμουνδούρου, απέναντι σε αυτές τις θέσεις, το ακρόατήριο είχε ιδιαίτερα θετική στάση. Στον Μανουέλ Μπαρόζο ο οποίος υπερασπίστηκε τα προγράμματα της λιτότητας, ο Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε ότι η πολιτική της λιτότητας είναι απολύτως καταστροφική, και φέρνει πάνω από την Ευρώπη «το φάντασμα του αντιευρωπαϊσμού».

Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας, αναφέρθηκε και στη διαπλοκή, εκτιμώντας ότι είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση, αλλά και την απόκρυψη των ελληνικών ελλειμμάτων την προ της κρίσης περίοδο.

Παράλληλα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες επέρριψε όμως ευθύνες και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που γνώριζε την απόκρυψη των πραγματικών στοιχείων, και από την άλλη πλευρά εξακολουθεί να εμπιστεύεται το ελληνικό πολιτικό κατεστημένο.

Όπως αναφέρουν στον ΣΥΡΙΖΑ, η παρατήρηση αυτή προκάλεσε την θετική αντίδραση του Μάριο Μόντι, που φέρεται να σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο μόνος έλληνας πολιτικός από τον οποίο άκουσε ευθέως ότι κάποιοι στην Ελλάδα δεν πληρώνουν φόρους.

Στο περιθώριο του φόρουμ, ο Αλέξης Τσίπρας είχε συνομιλίες με κορυφαίους παράγοντες της Ευρωπαϊκής πολιτική όπως ο Μάριο Μόντι, ο Ρομάνο Πρόντι, ο Ενρίκο Λέττα και ο Γρέγκ Άσμουνσεν, καθώς και με τον δημοσιογράφο των Financial Times Μάρτιν Γούλφ.  


σχετικα αρθρα