Γράφει ο Γιάννης Γιαννόπουλος

Τελικά το καλάθι του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ ήταν περισσότερο μισοάδειο παρά μισογεμάτο.

Είναι προφανές ότι τους τελευταίους πέντε μήνες το επικοινωνιακό επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου αλλά και κορυφαίοι υπουργοί είχαν καλλιεργήσει υψηλές προσδοκίες για τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ. Ωστόσο μεσολάβησε η διαπραγμάτευση με την τρόικα που μπορεί να έδωσε το πράσινο φως για τις φοροελαφρύνσεις αλλά όχι στο εύρος που θα ήθελε ο πρωθυπουργός και το οικονομικό επιτελείο.

Πάντως κορυφαία κυβερνητικά στελέχη επιμένουν ότι η ΔΕΘ δεν ήταν αποτυχία αλλά το αντίθετο μάλιστα. Και γιατί το υποστηρίζουν αυτό;

Επιχειρηματολογούν λέγοντας ότι ο Αντώνης Σαμαράς εμφανίστηκε για μία ακόμη φορά απόλυτα ειλικρινής απέναντι στον ελληνικό λαό και δεν υποσχέθηκε παροχές που δεν μπορεί να δώσει αλλά ούτε προχώρησε σε εξαγγελίες που δεν θα ήταν άμεσα υλοποιήσιμες.

Πάντως τα μηνύματα από βουλευτές και στελέχη έχουν θορυβήσει το κυβερνητικό επιτελείο καθώς οι περισσότεροι ανέμεναν πιο γενναίες παροχές από την πλευρά της κυβέρνησης.

Στο Μαξίμου θεωρούν ότι η ομιλία Σαμαρά στη ΔΕΘ σήμανε την πολιτική αντεπίθεση της κυβέρνησης και της Νέας Δημοκρατίας σε μια προσπάθεια αλλαγής του κλίματος. Βασικός άξονας αυτής της αντιστροφής είναι ο οδικός χάρτης που παρουσίασε ο πρωθυπουργός για την έξοδο της χώρας από την κρίση.

Επιπλέον εκτίμηση είναι ότι τις επόμενες εβδομάδες ένα ένα τα βήματα που παρουσίασε ο Αντώνης Σαμαράς σε αυτόν τον οδικό χάρτη θα υλοποιούνται.

Στο επίκεντρο της κυβερνητικής επιχείρησης για διαμόρφωση πιο ευνοϊκών συνθηκών και ενός θετικού πολιτικού περιβάλλοντος βρίσκεται ο «οδικός χάρτης» που παρουσίασε ο κ. Σαμαράς, ο οποίος έδωσε ουσιαστικά και το σήμα για την υλοποίηση όσων υποσχέθηκε.

Ωστόσο και εδώ υπάρχουν αντιδράσεις από στελέχη της ΝΔ που λένε με νόημα ότι εάν από εδώ και πέρα δεν προβληθεί όπως επιβάλλεται σε ένα κόμμα εξουσίας ο «οδικός χάρτης» των στοχευμένων φοροαπαλλαγών που θα γίνουν σταδιακά τότε εκτιμούν πως η ομιλία του κ. Σαμαρά θα θεωρείται «ως μη γενόμενη».