Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος 

Μέχρι αργά χθες το βράδυ συνεχίζονταν οι διαβουλεύσεις μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας σχετικά με το τελικό ύψος των εκπτώσεων στον ΕΝΦΙΑ αλλά και αναφορικά με τις υπόλοιπες φοροελαφρύνσεις που έχει δρομολογήσει η ελληνική κυβέρνηση και ανακοινώθηκαν στη ΔΕΘ από τον Πρωθυπουργό. 

Η ελληνική πλευρά, δηλαδή οι Γκ. Χαρδούβελης, Γ. Μαυραγάνης συνεπικουρούμενοι από τους Χρ. Λαζαρίδη και Στ. Παπασταύρου, επεξεργάστηκαν εναλλακτικά σενάρια προκειμένου όχι μόνον να διορθωθούν οι επιβαρύνσεις στους 4.000 οικισμούς που βρίσκονται εκτός αντικειμενικών αξιών αλλά και για να καταλήξουν σε ένα ποσοστό έκπτωσης για τα κενά, μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα.

Αυτό τελικά, όπως προκύπτει από τις διαβουλεύσεις, θα κυμαίνεται στο 20% (σ.σ. πιθανότατα λίγο κάτω) ενώ μέχρι χθες παρέμενε αμφίβολο εάν θα αφορά το σύνολο των ακινήτων που εμπίπτουν στην κατηγορία αυτή ή μόνον όσα ήταν ξενοίκιαστα, κενά κατά το προηγούμενο έτος. Το πρόβλημα, άλλωστε, για την κυβέρνηση είναι ότι δεν έχει, πρακτικώς, τη δυνατότητα να έχει σαφή εικόνα για το ποια ακίνητα ξενοικιάστηκαν τον προηγούμενο μήνα. Ως εκ τούτου, το πλέον πιθανό σενάριο είναι ότι η έκπτωση θα αφορά στα ακίνητα που δηλώθηκαν κενά, μη ηλεκτροδοτούμενα μέχρι τα τέλη του 2013. Τα κενά του 2014 θα απαλλαγούν από τον φόρο το προσεχές έτος κ.ο.κ. 

Ωστόσο ακόμη κι όταν οι πρώτες διαρροές από το οικονομικό επιτελείο για εκπτώσεις, έως 20%, επιβεβαιώθηκαν από κυβερνητικές πηγές, η αβεβαιότητα για τη στάση της τρόικας παρέμενε, δείγμα των οριακών διαπραγματεύσεων στις οποίες βρίσκεται η κυβέρνηση. 

Η Αθήνα ναι μεν επιδιώκει να ελαφρύνει τα συνήθη φορολογικά υποζύγια, ωστόσο είναι σαφές ότι γνωρίζει πώς μία επίδειξη... γαλαντομίας, το μόνον που θα προκαλούσε είναι η δυσφορία των ελεγκτών και, ενδεχομένως, η καχυποψία των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης που αναμένεται να συναντηθούν με το Γκίκα Χαρδούβελη, την Παρασκευή στο Μιλάνο. 

Ωστόσο, οι εκπτώσεις ύψους 20% είναι αμφίβολο εάν θα αμβλύνουν τις αντιδράσεις και, κυρίως, αν θα εκτονώσουν τις πιέσεις από τους βουλευτές της Ν.Δ. Διότι, ούτως ή άλλως, τα συγκεκριμένα ακίνητα (μη ηλεκτροδοτούμενα, κενά κ.ο.κ.) δεν επιβαρύνονταν με φόρο μέχρι πρότινος και, συνεπώς, παρά την έκπτωση οι ιδιοκτήτες τους θα χρειαστεί ούτως ή άλλως να βάλουν το χέρι στην τσέπη. Οι διαθέσεις των βουλευτών αναμένεται να φανούν σήμερα όταν και θα κοινοποιηθούν προς τις δύο κοινοβουλευτικές ομάδες, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, οι νέες διατάξεις του Υπ. Οικονομικών για το φόρο στα ακίνητα, προκειμένου, εν συνεχεία, να ψηφιστούν στη Βουλή. 

Η ρύθμιση για τον ΕΝΦΙΑ, την ύπαρξη του οποίου ως πιο δίκαιου και εν τέλει ανταποδοτικού φόρου υποστήριξε ο κ. Σαμαράς, καταδεικνύει και τα μικρά περιθώρια ελιγμών που συνεχίζει να έχει η ελληνική κυβέρνηση, παρά την καλή πορεία των δημοσιονομικών. Ένας λόγος επιπλέον είναι πώς για τις όποιες εκπτώσεις, οι πιστωτές δεν αποκλείεται να ζητήσουν ισοδύναμα, στοιχείο που θα ανάγκαζε την κυβέρνηση σε δύσκολες επιλογές.

Στην ίδια ρότα κινούνται και τα σενάρια για τη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης, η οποία όπως όλα δείχνουν θα παραμείνει και για τη διετία 2015-2016. Η κυβέρνηση φέρεται να σχεδιάζει σε δόσεις τη μείωση της επιβάρυνσης (30% στην αρχή του 2015 και επιπλέον μείωση στα μέσα ή τα τέλη του ίδιου χρόνου με στόχο την κατάργηση του φόρου αυτού στα τέλη του 2016) η οποία και θα προβλέπεται στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή σε περίπου ένα μήνα.

Οι τελικές ρυθμίσεις ωστόσο θα αποφασιστούν κατά την παρουσία των ελεγκτών στην Αθήνα καθώς από το όποιο πλεόνασμα της ελληνικής πλευράς θα πρέπει να συνυπολογιστούν και άλλες απώλειες, όχι μόνον από τη μείωση φόρων αλλά και από όσα θα πρέπει να δοθούν, για παράδειγμα, σε στρατιωτικούς και δικαστικούς.