Γράφει η Ελένη Καλογεροπούλου 

Το νέο πρόσωπο του Αλέξη Τσίπρα, του νέου ηγέτη που μπορεί να αντιπαρατεθεί στους Ευρωπαίους εταίρους ενώ παράλληλα μπορεί να τους πείσει ότι θα τα καταφέρει στην διακυβέρνηση της χώρας παρουσιάζουν μέρα με την ημέρα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Αποφασιστικός, με επιχειρήματα, φιλο-Ευρωπαϊστής αλλά με κριτική διάθεση και τόλμη απέναντι στους αντιπάλους του είναι ο νέος Αλέξης Τσίπρας

Ενόψει λοιπόν της ΔΕΘ και με αφορμή το φόρουμ του Κόμο η Κουμουνδούρου επιχειρεί να δείξει ότι «ο Αλέξης Τσίπρας δεν διστάζει να αντιπαρατεθεί με τους δανειστές μας αντίθετα με τον πρωθυπουργό και τον αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο που όπως λένε απλώς εκτελούν εντολές.

«Παράλληλα οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα μέσα από τις επαφές του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Ιταλία και αλλού καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι « στους ευρωπαϊκούς κύκλους έχει γίνει πλέον αποδεκτό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα σχηματίσει την επόμενη Ελληνική Κυβέρνηση. Μάλιστα επιμένουν ότι  «το γεγονός αυτό προκαλεί αυξημένο ενδιαφέρον, καθώς μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά στην αλλαγή κλίματος και συσχετισμών σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε να ανατραπεί η σημερινή αδιέξοδη και αναποτελεσματική πολιτική της λιτότητας που επιβάλλεται στην Ε.Ε.»       

Σύμφωνα λοιπόν με πληροφορίες από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο Αλέξης Τσίπρας στη συνάντηση  του Κόμο είχε την ευκαιρία να επισημάνει τα σοβαρά αδιέξοδα στα οποία οδηγεί η πολιτική της λιτότητας και της ύφεσης. Συγκεκριμένα, αναφερόμενος τόσο στο ελληνικό πρόβλημα, όσο και στην κατάσταση  που υπάρχει συνολικά στην Ευρώπη, σημείωσε ότι:

  • Η πολιτική μείωσης των ελλειμμάτων δεν μπορεί να αποδώσει, στον βαθμό που προκαλεί καταστροφή της πραγματικής οικονομίας. Αποτελεσματική πολιτική για την αντιμετώπιση της κρίσης μπορεί να είναι μόνο μια πολιτική που ενισχύει την ενεργό ζήτηση, προωθεί την παραγωγική ανασυγκρότηση και ευνοεί την ανάπτυξη.
  • Η Ευρώπη των πολλών ταχυτήτων, με κοινό νόμισμα και αυστηρό –στα όρια του αντιδημοκρατικού- έλεγχο των προϋπολογισμών, είναι μια Ευρώπη μη βιώσιμη. Η εμμονή σε αυτή την πολιτική προκαλεί τάσεις εθνικής αναδίπλωσης, που σε πολλές περιπτώσεις εκδηλώνονται με ακραία μορφή.    
  • Η ανάπτυξη προϋποθέτει ενίσχυση των δημόσιων επενδύσεων, καθώς και μια πολιτική ρευστότητας από την ΕΚΤ και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, με στόχο την αναπτυξιακή και παραγωγική στροφή της ευρωπαϊκής οικονομίας.
  • Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις δεν μπορούν να είναι αποτελεσματικές αν έχουν ως στόχο την μείωση του κόστους εργασίας. Οφείλουν να είναι προσανατολισμένες στην αποτελεσματικότητα του κράτους, καθώς και στην δίκαιη κατανομή των βαρών. 
  • Βασική προϋπόθεση για την αντιμετώπιση της ευρωπαϊκής κρίσης, η οποία σήμερα επανακάμπτει απειλητικά, είναι η επίλυση του χρέους σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με διαγραφή ενός μεγάλου μέρους του. 

Όπως επισημαίνουν τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης  «απέναντι στις θέσεις αυτές, το ακροατήριο του φόρουμ είχε ιδιαίτερα θετική στάση. Μάλιστα υπογραμμίζουν  ότι απέναντι στον Επίτροπο Μανουέλ Μπαρόζο ο οποίος υπερασπίστηκε τα προγράμματα της λιτότητας, ο Αλ. Τσίπρας επεσήμανε ότι η πολιτική της λιτότητας είναι απολύτως καταστροφική, και φέρνει πάνω από την Ευρώπη «το φάντασμα του αντιευρωπαϊσμού».    

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες ο Αλ. Τσίπρας « αναφέρθηκε επίσης σε άλλη μια πλευρά του ελληνικού προβλήματος, που είναι η διαπλοκή του οικονομικού με το πολιτικό σύστημα. Διατύπωσε την θέση ότι η δδιαπλοκή Η  διαπλοκή αυτή είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση, αλλά και την απόκρυψη των ελληνικών ελλειμμάτων την προ της κρίσης περίοδο. Παράλληλα όμως επέρριψε όμως ευθύνες και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που γνώριζε την απόκρυψη των πραγματικών στοιχείων, και από την άλλη πλευρά εξακολουθεί να εμπιστεύεται το ελληνικό πολιτικό κατεστημένο, διαιωνίζοντας την κατάσταση αυτή. Η αναφορά αυτή προκάλεσε την θετική αντίδραση του Μάριο Μόντι, ο οποίος σημείωσε ότι ο Τσίπρας είναι ο μόνος έλληνας πολιτικός από τον οποίο άκουσε ευθέως ότι κάποιοι στην Ελλάδα δεν πληρώνουν φόρους – παρατήρηση που εμπεριέχει σαφέστατες αιχμές απέναντι στην σημερινή κυβέρνηση.» 

Στο περιθώριο του φόρουμ, ο Αλ. Τσίπρας είχε συνομιλίες με κορυφαίους παράγοντες της Ευρωπαϊκής πολιτική όπως ο Μάριο Μόντι, ο Ρομάνο Πρόντι, ο Ενρίκο Λέττα και ο Γρέγκ Άσμουνσεν,  καθώς και με τον δημοσιογράφο των Financial Times Μάρτιν Γούλφ.