current views are: 1

9 Σεπτεμβρίου 2014
Δημοσίευση09:37

Μαραθώνιος 4 μηνών για ρύθμιση χρέους, τέλος του Μνημονίου και νέο Πρόεδρο Δημοκρατίας

Αλήθεια είναι ότι μέχρι και το βράδυ της Παρασκευής, κυβερνητικές πηγές και συνεργάτες του Πρωθυπουργού διαβεβαίωναν ότι το Σάββατο από το βήμα της ΔΕΘ ο Αντώνης Σαμαράς θα εξήγγειλε τη μείωση της;

Δημοσίευση 09:37’
αρθρο-newpost

Αλήθεια είναι ότι μέχρι και το βράδυ της Παρασκευής, κυβερνητικές πηγές και συνεργάτες του Πρωθυπουργού διαβεβαίωναν ότι το Σάββατο από το βήμα της ΔΕΘ ο Αντώνης Σαμαράς θα εξήγγειλε τη μείωση της;

Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου 

Αλήθεια είναι ότι μέχρι και το βράδυ της Παρασκευής, κυβερνητικές πηγές και συνεργάτες του Πρωθυπουργού διαβεβαίωναν ότι το Σάββατο από το βήμα της ΔΕΘ ο Αντώνης Σαμαράς θα εξήγγειλε τη μείωση της Εισφοράς αλληλεγγύης κατά 50% και 72 ως 100 δόσεις για τα ληξιπρόθεσμα προς την εφορία. Ωστόσο ο Πρωθυπουργός δεν προχώρησε σε αυτές τις ανακοινώσεις.  

Συνεργάτες του λένε ότι δεν θέλησε να προχωρήσει σε ανοικτή σύγκρουση με την τρόικα και να δυσκολέψει τη διαπραγμάτευση παρά το γεγονός ότι πιστεύει πως οφείλει να προχωρήσει σε αυτά τα μέτρα (λόγω της πορείας της οικονομίας που το επιτρέπει) και είναι αποφασισμένος να προχωρήσει για πολιτικούς λόγους (να συγκρατήσει το κύμα δυσαρέσκειας).

Η αντιπολίτευση άδραξε την ευκαιρία και μίλησε για «άδειο καλάθι» προβάλλοντας ταυτοχρόνως και τις πληροφορίες (π.χ New York Times) ότι τα μέτρα που εξήγγειλε ο Α. Σαμαράς δεν έχουν εγκριθεί από τους δανειστές.  

Καθίσταται εμφανές ότι ο Σαμαράς εκτίμησε ότι η ΔΕΘ δεν ήταν ο κατάλληλος χρόνος για να ανακοινώσει όλο το πακέτο των φοροαπαλλαγών, παρά το γεγονός ότι έχει αποφασίσει να υλοποιήσει το σχέδιό του, όπως το περιέγραψε και με τον «οδικό χάρτη».  

Ο Α. Σαμαράς- λένε καθημερινοί του συνομιλητές, επιθυμεί να τελειώνει ο διάλογος με τους  δανειστές για να περάσει στο επόμενο στάδιο, αυτό της διαπραγμάτευσης του χρέους και του τέλους του Μνημονίου.  

Τα μηνύματα που έρχονται στο Μέγαρο Μαξίμου δημιουργούν την πεποίθηση ότι ως το τέλος του χρόνου θα έχει υπάρξει ρητή διαβεβαίωση ότι το χρέος θα κινηθεί σε επίπεδα που θα είναι δυνατόν να εξυπηρετηθεί, ενώ τον Ιανουάριο θα έχουμε και επισήμως το τέλος του Μνημονίου. 

Το ίδιο χρονικό διάστημα θα αρχίσει να υλοποιείται το μέτρο μείωσης της εισφοράς αλληλεγγύης κατά 30% με στόχο να φτάσει το 50% μέσα στο 2015 και να καταργηθεί το 2016. Ταυτοχρόνως θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια προκειμένου με την ψήφιση του προϋπολογισμού να νομοθετηθούν και άλλες φοροελαφρύνσεις. 

Αυτό φυσικά σημαίνει συμφωνία με την τρόικα και ουσιαστικά είναι ο λόγος που ο Α. Σαμαράς δεν ήθελε να βαρύνει το κλίμα την παρούσα στιγμή. Ο Πρωθυπουργός εκτιμά ότι μπροστά μας έχουμε ένα μαραθώνιο τεσσάρων μηνών, η θετική έκβαση του οποίου θα κρίνει εν πολλοίς και την Προεδρική εκλογή. 


σχετικα αρθρα