Η ανεργία των νέων και η ανάπτυξη είναι «κοινά προβλήματα που χρειάζονται κοινή αντιμετώπιση», ανέφερε ο Κάρολος Παπούλιας στον πορτογάλο πρωθυπουργό.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχτηκε στο Προεδρικό Μέγαρο τον Πέδρο Πάσος Κοέλιο και πρόσθεσε πως «η κοινωνικο-οικονομική κρίση έφερε πολύ πιο κοντά την Ελλάδα και την Πορτογαλία και επιβάλλει να διαμορφώσουν κοινή πολιτική για την αντιμετώπισή της. Οι λαοί μας υποφέρουν και έχουν εξαντληθεί οι δυνατότητες πλέον της αντοχής, του ελληνικού λαού τουλάχιστον» επισήμανε ο Πρόεδρος.
 
Από την πλευρά ο κ. Κοέλιο απάντησε «Νοιώθω πολύ μεγάλη έκπληξη που ύστερα από περίπου 4 χρόνια μεγάλων προσπαθειών, η Ευρώπη και ιδιαίτερα η Ευρωζώνη δεν έχουν καταφέρει να επιτύχουν αυτές τις προοπτικές της βιώσιμης ανάπτυξης και της ανάκαμψης που θεωρούσαμε ότι θα υπήρχαν πλέον. Παρά ταύτα, υπάρχουν ακόμα μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές που πρέπει να γίνουν στην Ευρώπη».
 
Ο Πορτογάλος πρωθυπουργός επισήμανε ότι -πέραν της Ελλάδας, της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας- ακόμα και η Ισπανία, η οποία δεν είχε πρόγραμμα προσαρμογής, προχώρησε σε διαρθρωτικές αλλαγές και πως αναμένεται και άλλες μεγάλες χώρες να προχωρήσουν σε αυτές δεδομένου ότι η Ευρώπη χρειάζεται να ενισχύσει τα θεμέλιά της για να επιτύχει την ανάπτυξη στο μέλλον.