Γράφει ο Πάνος Ρασσιάς

Πάνω στις πολιτικές βάσεις που έθεσε ο πρωθυπουργός με την ομιλία του το περασμένο Σάββατο από το βήμα της 79ης ΔΕΘ, θα κινηθεί η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα και μέχρι την εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, καθώς τότε μια ενδεχόμενη πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, θα αλλάξει τα δεδομένα τόσο στο πολιτικό σκηνικό, όσο και στην πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Άλλωστε, όπως σημείωνε στέλεχος του Μεγάρου Μαξίμου στο newpost.gr, οικονομία και πολιτική σταθερότητα είναι οι δύο βασικές παράμετροι που αλληλεπιδρούν μεταξύ τους και θα επηρεάσουν τις όποιες εξελίξεις από δω και πέρα. Για το λόγο αυτό, εξηγούσε το ίδιο στέλεχος, ο κ. Σαμαράς εκτός από τις αναφορές και τις ανακοινώσεις για τα οικονομικά ζητήματα, επέλεξε να δώσει και πολιτικό περιεχόμενο στα όσα είπε από το Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο.

Με βάση τα στοιχεία αυτά ο κυβερνητικός σχεδιασμός φθάνει μέχρι τις αρχές της άνοιξης και την προεδρική εκλογή, αν δεν υπάρξουν εκπλήξεις τύπου ΠΑΣΟΚ ή ΕΝΦΙΑ. Περιλαμβάνει συγκεκριμένα βήματα, με το επόμενο να εξαρτάται από το προηγούμενο. Πρώτο βήμα στον οδικό χάρτη της κυβέρνησης είναι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης από την τρόικα.

Στα τέλη του Σεπτεμβρίου οι εκπρόσωποι των δανειστών επιστρέφουν στην Αθήνα, έστω και για λίγες ημέρες και θα πρέπει να λυθεί μια σειρά «καυτών» θεμάτων, όπως οι απολύσεις και τα εργασιακά, οι πλειστηριασμοί και το ύψος των φορελαφρύνσεων.

Τα αποτελέσματα αυτής της αξιολόγησης θα κρίνουν και το επόμενο βήμα που είναι η κατάρτιση του προσχεδίου του προϋπολογισμού για το 2015, που θα κατατεθεί στη Βουλή στις αρχές Οκτωβρίου.

Στο κείμενο του νέου προϋπολογισμού θα γίνονται συγκεκριμένες και θα αποτυπώνονται με αριθμούς και ποσοστά, η μείωση για την έκτακτη εισφορά και η αύξηση του αριθμού των δόσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, αλλά και οι προβλέψεις για τα δημοσιονομικά μεγέθη της Ελλάδας (πλεονάσματα, ελλείμματα κλπ), που θα έχουν άμεσο αντίκτυπο στο γενικότερο σχεδιασμό του Μεγάρου Μαξίμου για φοροελαφρύνσεις που αφορούν τόσο πρόσωπα, όσο και επιχειρήσεις.

Τρίτο μεγάλο βήμα είναι η έναρξη της συζήτησης για το ελληνικό δημόσιο χρέος. Τα βασικά οικονομικά μεγέθη του προϋπολογισμού του 2015, εφόσον είναι θετικά για την κυβέρνηση, θα είναι και το όπλο της ελληνικής πλευράς στη μάχη που θα δοθεί για τελική λύση στο ζήτημα του χρέους. Οι συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο έχουν ήδη ξεκινήσει, ενώ αναμένεται και τριμερής συνάντηση των πιστωτών στις 14-15 Νοεμβρίου στην Ουάσινγκτον.

Σε κάθε περίπτωση, όπως διευκρίνιζε κυβερνητική πηγή στο newpost.gr, όταν συζητηθεί η τελική λύση, η ελληνική κυβέρνηση θα είναι παρούσα. Στην επιτυχή ολοκλήρωση των τριών πρώτων βημάτων στηρίζεται το Μέγαρο Μαξίμου για να πάει και στο επόμενο που είναι η εκλογή του Πρόεδρου της Δημοκρατίας. Αν έχει λυθεί το ζήτημα του χρέους, έχει προχωρήσει η μείωση των φόρων και έχει αλλάξει η σχέση με την τρόικα, τότε είναι σαφές, ότι η κυβέρνηση με το δίλημμα της πολιτικής σταθερότητας θα μπορεί να διεκδικήσει τη στήριξη των 180 βουλευτών και να αποτρέψει τις πρόωρες εκλογές.