Γράφει ο Ιωάννης Μαρτέλλος 

Το εξιλαστήριο θύμα για τον ΕΝΦΙΑ αναζητεί η κυβέρνηση, αλλά μέχρι στιγμής η όλη κατάσταση εξελίσσεται σε…«κυνήγι φαντασμάτων»! 

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός είπε από το βήμα της 79ης ΔΕΘ ότι πρέπει να λογοδοτήσουν όσοι κατασκεύασαν τον ΕΝΦΙΑ, που αποτελεί μια μεγαλειώδη γκάφα και εξελίχθηκε σε φιάσκο για την κυβέρνηση, όπως παραδέχονται πάρα πολλοί βουλευτές και μέλη της Κ.Ο. της ΝΔ. 

Το κεντρικό όμως ερώτημα είναι ποιοι θα λογοδοτήσουν, αφού οι αιχμές που άφησε ο Αντώνης Σαμαράς στη ΔΕΘ κατευθύνονταν και κατά της προηγούμενης ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών, φωτογραφίζοντας τον Γιάννη Στουρνάρα.

Βεβαία πάντα ο πρώην υπουργός Οικονομικών ήταν το εύκολο θύμα και χωρίς πολιτικό κόστος χωρίς να ευθύνεται.

Υπάρχουν άλλοι υπεύθυνοι; Προφανώς ναι για 21 βουλευτές της ΝΔ που έσπευσαν, με μια κατά πολλούς υποκριτική κίνηση, να υποβάλλουν ερώτηση στον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη, ζητώντας, την ώρα που ετοιμάζονται για κατάθεση στη Βουλή η τροπολογία με τις αλλαγές και τις διορθώσεις στον νέο φόρο ακινήτων, την αποπομπή του Νίκου Καραβίτη. Επί ημερών υπουργίας Γιάννη Στουρνάρα ο Ν. Καραβίτης ήταν από τους πιο πολύ στενούς συμβούλους του και αυτός που είχε και μερίδιο ευθύνης για τον ΕΝΦΙΑ.

Οι βουλευτές, αγνοώντας τι γίνεται και μη αναζητώντας πληροφόρηση, αλλά έχοντας μόνο ως στόχο τις εντυπώσεις, κατέθεσαν ερώτηση για τον Ν. Καραβίτη, ζητώντας να μάθουν εάν είναι ακόμα σύμβουλος στο υπουργείο Οικονομικών, ρίχνοντας παράλληλα και το ανάθεμα σε αυτόν.

Ένα κεντρικό ερώτημα είναι τελικά ποιος θα λογοδοτήσει πολιτικά, διότι άλλη διαδικασία, π.χ. δικαστική δεν υφίσταται; Ο μεν Γιάννης Στουρνάρας τοποθετήθηκε σε μια ιδιαίτερα προνομιακή θέση ως διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, ενώ ο Νίκος Καραβίτης, όπως πληροφορούμαι από την ώρα που ο πρώην υπουργός Οικονομικών εγκατέλειψε το υπουργείο σταμάτησε και αυτός να έχει σχέση με την κυβέρνηση.

Εάν αναζητήσει κανείς βαθύτερα τα αίτια του φιάσκου με τον ΕΝΦΙΑ θα φθάσει και στο Μέγαρο Μαξίμου και συγκεκριμένα στο στενό πρωθυπουργικό περιβάλλον και θα εστιάσει την προσοχή του στον σύμβουλο του Αντώνη Σαμαρά, τον Χρύσανθο Λαζαρίδη που είχε αναλάβει να διορθώσει τα λάθη του προηγούμενου συστήματος με το χαράτσι στα ακίνητα μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

Ο κ. Λαζαρίδης είχε πει, σύμφωνα με την αποκάλυψη του Βηματοδότη προ ημερών, ότι ο ΕΝΦΙΑ ήταν εκπληκτικός φόρος και μετά προσπάθησε, αρχικά με διαρροή στο Έθνος και στη συνέχεια με συνέντευξή του στο Mega, να αποτινάξει τον χαρακτηρισμό του θαυμαστή του ΕΝΦΙΑ.

Για να το διαψεύσει στη συνέχεια στο Mega… 

Μύλος…