Το πράσινο φως έδωσε η αρμόδια επιτροπή της Βουλής σε τρεις συμβάσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος για έρευνες και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στο Κατάκολο, τα Ιωάννινα και τον Πατραϊκό Κόλπο.

Η άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να ψηφίσει υπέρ της κύρωσης των τριών συμβάσεων προκάλεσε την αντίδραση του αρμόδιου υπουργού, Γιάννη Μανιάτη, ο οποίος σε ιδιαίτερα φορτισμένο τόνο κάλεσε την αξιωματική αντιπολίτευση να επανεξετάσει τη στάση της.

Εκτός από τις τρεις συμβάσεις εισάγεται και μία τέταρτη που αφορά στην τροποποίηση υφιστάμενης σύμβασης για την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στο Θρακικό Πέλαγος.

Αυτή η τέταρτη σύμβαση είναι η μόνη που εξασφαλίζει την ψήφο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει ότι θα καταψηφίσει τις άλλες τρεις διότι συνιστούν εκποίηση του υπεδαφικού πλούτου με διαδικασίες fast track.

Η Νέα Δημοκρατία διά του εισηγητή της Γιώργου Γεωργαντά χαρακτήρισε τις συμβάσεις σημαντικό βήμα για τη χώρα.

Είπε ακόμη ότι η αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου, με όρους διαφάνειας και με σεβασμό στο περιβάλλον, θα ενισχύσει πολλές περιοχές στη χώρα και τα αναμενόμενα έσοδα είναι σημαντικά.

Προϊόντα εξωθεσμικών επιτροπών χαρακτήρισε τις συμβάσεις ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Απόστολος Αλεξόπουλος και ξεκαθάρισε ότι θα τις καταψηφίσει διότι δεν προάγουν και δεν κατοχυρώνουν τα συμφέροντα του ελληνικού λαού και διότι εκχωρούν, με σαφή ετεροβαρή μονομέρεια, τα μεσο- μακροπρόθεσμα οφέλη του Δημοσίου από την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων σε ιδιώτες μισθωτές.

Από το ΠΑΣΟΚ, ο Χρήστος Γκόκας επεσήμανε ότι «πρέπει εμείς οι ίδιοι να επιδιώκουμε να έχει το εθνικό κοινοβούλιο την ευθύνη κύρωσης τέτοιων συμβάσεων».

Ο κ. Γκόκας είπε ότι οι συμβάσεις αυτές κατατίθενται σε μια κομβική στιγμή, που η Ελλάδα οδεύει στη μετά Μνημονίου εποχή και υπογράμμισε τη συμβολή τους στην αναπτυξιακή ανασυγκρότηση της χώρας με την αξιοποίηση πλουτοπαραγωγικών πηγών.

Η Ραχήλ Μακρή των ΑΝΕΛ διατύπωσε ενστάσεις για τις διαδικασίες επιτήρησης και ελέγχου των αναδόχων και των ενεργειών τους και δήλωσε ότι το κόμμα της επιφυλάσσεται για τη στάση του.

«Τα πλούσια κοιτάσματα είναι αλλού σε αυτή τη χώρα. Εμείς όμως δεν προχωράμε, διότι έχουμε άτολμες κυβερνήσεις. Πού είναι η ΑΟΖ; Που είναι τα 12 ναυτικά μίλια, πού είναι κοιτάσματα νοτίως της Κρήτης;» είπε ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Δημήτρης Κουκούτσης, που χαρακτήρισε τις συμβάσεις αποικιοκρατικές διότι η Ελλάδα δεν έχει πλέον τη δύναμη να επιβάλλει αλλά μόνο ζητάει ελεημοσύνη.

Επιφυλάξεις για το εύρος της δυνατότητας του δημοσίου στην επίβλεψη και παρακολούθηση της όλης διαδικασίας, διατύπωσε η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, Ασημίνα Ξηροτύρη.

Εξέφρασε την εκτίμηση ότι υπάρχει θέμα και για το μίσθωμα, καθώς «η διεθνής πρακτική λέει πως σε άλλες χώρες είναι υψηλότερο» αλλά και για το θέμα της φορολογίας.

«Η κυβέρνηση προχωρά στην παράδοση της εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων σε μια χούφτα πολυεθνικών» κατήγγειλε ο Νίκος Καραθανασόπουλος από το ΚΚΕ και υπογράμμισε ότι αυτές οι συμβάσεις έρχονται σε μια περίοδο με σημαντικές εξελίξεις, σε μια συγκυρία που χαρακτηρίζεται από σύγκρουση ενεργειακών συμφερόντων.