Ερώτηση με θέμα τις περικοπές στις διαγνωστικές εξετάσεις, που σχετίζονται με την πρόληψη του καρκίνου και καλύπτονται από τον ΕΟΠΥΥ, κατέθεσε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Μιχελάκης, προς τους Υπουργούς Υγείας και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας.

Ο κ. Μιχελάκης τονίζει ότι η πολιτεία οφείλει μεν να προχωρήσει στην καταπολέμηση κάθε σπατάλης στο χώρο της δημόσιας υγείας και στον εξορθολογισμό του μεγάλου όγκου των εξετάσεων, χωρίς όμως να επηρεαστεί αρνητικά η ποιότητα των υπηρεσιών προς τους ασφαλισμένους στον τομέα της πρόληψης του καρκίνου. 

Ο βουλευτής υπογραμμίζει στην ερώτησή του την ανεκτίμητη σημασία του προληπτικού ελέγχου για τον καρκίνο, δεδομένου ότι αυτός είναι όχι μόνο σωτήριος για τη ζωή των ασθενών, αλλά και επωφελής για τα Ασφαλιστικά Ταμεία

Τέλος, ο Γιάννης Μιχελάκης επισημαίνει την κρισιμότητα των εξετάσεων για τους καρκινικούς δείκτες και την ανάγκη κάλυψής τους από το ασφαλιστικό μας σύστημα, καθώς αυτές είναι σε θέση με ένα συγκριτικά χαμηλό κόστος να το απαλλάξουν μελλοντικά από το πολλαπλάσιο οικονομικό βάρος, το οποίο απαιτείται για την προβλεπόμενη θεραπευτική αγωγή. 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

«Προς τους Υπουργούς Υγείας κ. Μαυρουδή Βορίδη και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας  κ. Ιωάννη Βρούτση  

Θέμα : «Να μην γίνει η δημόσια υγεία παράπλευρη απώλεια της οικονομικής κρίσης»

Κύριοι Υπουργοί, 

Σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν το φώς της δημοσιότητας δρομολογούνται περικοπές στις διαγνωστικές εξετάσεις που καλύπτονται από τον ΕΟΠΥΥ, στο πλαίσιο των οποίων τεστ ΠΑΠ, μαστογραφίες, μαγνητικές τομογραφίες και εξετάσεις πρόληψης καρκίνου, θα συνταγογραφούνται στο εξής με πολύ αυστηρά κριτήρια, με αποτέλεσμα πολλοί ασφαλισμένοι να μένουν ακάλυπτοι.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις παραπάνω πληροφορίες, το τεστ ΠΑΠ δεν θα δικαιολογείται σε γυναίκες κάτω των 21 και άνω των 65 ετών, ενώ η συγκεκριμένη εξέταση θα μπορεί να επαναλαμβάνεται ανά τριετία και όχι ανά έτος, όπως είναι ιατρικά επιβεβλημένο. Αντίστοιχα, οι εξετάσεις για καρκίνο του προστάτη δεν θα δικαιολογούνται για άνδρες κάτω των 40 και άνω των 75 ετών, ενώ για τους άνδρες 40-45 ετών θα επιτρέπονται μόνο εάν αυτοί έχουν στενούς συγγενείς, οι οποίοι προσβλήθηκαν από τη συγκεκριμένη μορφή καρκίνου σε ηλικία κάτω των 65 ετών. 

Με ανάλογο πνεύμα τίθενται όχι μόνο ηλικιακά κριτήρια, αλλά και όρια στον αριθμό εξετάσεων ανά ΑΜΚΑ και για τις λοιπές σχετικές με τον καρκίνο προληπτικές εξετάσεις. 

Είναι κοινά αποδεκτό ότι η πολιτεία οφείλει να προχωρήσει στον περιορισμό κάθε σπατάλης και στον εξορθολογισμό του μεγάλου όγκου των εξετάσεων, δεδομένου ότι κατά το παρελθόν σωρεία λαθών και παραλείψεων οδήγησε σε δυσθεώρητα χρέη και «μαύρες τρύπες», που ακόμη και σήμερα ταλανίζουν το χώρο της δημόσιας υγείας.  

Όμως σε καμία περίπτωση η προσπάθεια αυτή δεν θα πρέπει να επηρεάσει την ποιότητα των υπηρεσιών, που παρέχει το ασφαλιστικό μας σύστημα στον τομέα της πρόληψης του καρκίνου. 

Η σημασία του προληπτικού ελέγχου ειδικά για τον καρκίνο είναι ανυπολόγιστη, καθώς ενδέχεται να αποδειχτεί σωτήρια ακόμη και για την ίδια τη ζωή του ασθενούς. 

Επιπρόσθετα η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου είναι επωφελής και για το ασφαλιστικό μας σύστημα, δεδομένου ότι δεν θα χρειαστεί να ακολουθηθούν οι εξαιρετικά επίπονες για τον ασθενή και ιδιαίτερα δαπανηρές θεραπευτικές μέθοδοι για την αντιμετώπιση της νόσου.  

Με το πνεύμα αυτό θα έπρεπε να καλύπτονται από τα Ασφαλιστικά Ταμεία και οι εξετάσεις για τους καρκινικούς δείκτες, καθώς αυτές είναι σε θέση με ένα συγκριτικά χαμηλό κόστος να απαλλάξουν το ασφαλιστικό σύστημα από τον κίνδυνο να επωμιστεί το πολλαπλάσιο οικονομικό βάρος της προβλεπόμενης θεραπευτικής αγωγής.  

Επειδή κατά γενική ομολογία το υπέρτατο αγαθό της δημόσιας υγείας συνιστά θεμέλιο λίθο του κοινωνικού κράτους, 

Επειδή η μέριμνα της πολιτείας για την πρόληψη του καρκίνου δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπίζεται με λογιστικά κριτήρια και να επηρεάζεται από την οικονομική κρίση, 

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάσθε κ.κ. Υπουργοί : 

Ποια είναι η θέση σας για το ανωτέρω ζήτημα; 

Ποια μέτρα θα λάβετε προκειμένου αυτές οι τόσο σημαντικές εξετάσεις να καλύπτονται πλήρως από το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας μας;   

Ποιος είναι ο σχεδιασμός σας σχετικά με την κάλυψη των κρίσιμων εξετάσεων για τους καρκινικούς δείκτες;  

Ο ερωτών Βουλευτής

Ιωάννης Μιχελάκης»