Το πράσινο φως έδωσε η αρμόδια επιτροπή της Βουλής στο νομοσχέδιο για τη χρηματοδότηση των κομμάτων.

Η συζήτηση αναμένεται να συνεχιστεί την Πέμπτη και επί των άρθρων, ενώ επί της αρχής υπέρ τάχθηκαν η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ. ΣΥΡΙΖΑ και ΔΗΜΑΡ επιφυλάχθηκαν, το ΚΚΕ, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και ο εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Βουλευτών το καταψήφισαν, ενώ η Χρυσή Αυγή δήλωσε «παρών».

Η συζήτηση διεξήχθη σε έντονο κλίμα και στο επίκεντρο της κριτικής αντιπολίτευσης και ΠΑΣΟΚ, βρέθηκε η διάταξη του νομοσχεδίου για την ονομαστικοποίηση των κουπονιών.

Η ρύθμιση ορίζει ότι στα κουπόνια για την οικονομική ενίσχυση των κομμάτων θα πρέπει, πλέον, να αναγράφεται υποχρεωτικά το ονοματεπώνυμο και ο ΑΦΜ ή ο αριθμός του δελτίου αστυνομικής ταυτότητας του αγοραστή- χρηματοδότη.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Αργύρης Ντινόπουλος, επισήμανε ότι στόχος του νομοσχεδίου είναι, μεταξύ άλλων, να αποτραπεί η διακίνηση «μαύρου» πολιτικού χρήματος που γινόταν, όπως είπε, ακόμα και μέσω της μαζικής αγοράς κουπονιών.

Από πλευράς ΠΑΣΟΚ επεσήμανε ότι το ζήτημα θα πρέπει να επανεξεταστεί και σημείωσε ότι το νομοσχέδιο είναι ένα θετικό βήμα, αλλά δεν αποτελεί μεταρρυθμιστική τομή.

Από την πλευρά της, η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Όλγα Γεροβασίλη, υποστήριξε ότι με το νομοσχέδιο «ουσιαστικά νομιμοποιείται η διαπλοκή, καθώς με τη χρηματοδότηση κομμάτων και πολιτικών από ΝΠΙΔ, οι προμηθευτές του Δημοσίου θα διαγκωνίζονται για το ποιος θα δώσει περισσότερα χρήματα στα συστημικά κόμματα».

«Θέλετε να φακελώσετε όλη την Ελλάδα. Το απορρίπτουμε, σας προειδοποιούμε ότι δεν θα το εφαρμόσουμε με τις όποιες συνέπειες. Μην μας χρηματοδοτήσετε. Εμείς δεν πρόκειται να παραδώσουμε τα ονόματα των ενισχυτών του κόμματος που δίνουν ένα ή πέντε ευρώ» τόνισε από την πλευρά του ο εισηγητής του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης.

Ο εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής, Αντώνης Γρέγος, κατηγόρησε όλα τα κόμματα για υποκρισία και υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο δεν σταματά τη διαπλοκή, ενώ σημείωσε ότι υπάρχουν σε αυτό και θετικές διατάξεις, που θα μπορούσε το κόμμα του να υπερψηφίσει.

Ατελές και αναποτελεσματικό χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ο εισηγητής της ΔΗΜΑΡ, Γιώργος Κυρίτσης, τονίζοντας ότι εάν δεν υπάρχει μία ολοκληρωμένη πρόταση είναι αδύνατο να αποκατασταθούν οι σχέσεις των κομμάτων με τους πολίτες. Παράλληλα, χαρακτήρισε απαράδεκτο να έρχεται το νομοσχέδιο με καθυστέρηση, μετά από πιέσεις της τρόικας και ο έλεγχος των πολιτικών κομμάτων να μην είναι αυτονόητη πράξη.

«Να το αποσύρετε και να φτιάξουμε έναν νόμο έντιμο που θα ξεκαθαρίσει το σάπιο πολιτικό σύστημα. Δεν θα συμμετάσχω σε αυτό το όνειδος» ανέφερε ο εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Δημοκρατικών Βουλευτών, Βασίλης Καπερνάρος.

Απαντώντας στις επικρίσεις επί του νομοσχεδίου, ο υπουργός Εσωτερικών επιτέθηκε στα κόμματα της Αριστεράς και ιδιαίτερα στον ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας τα για υποκρισία:

«Πρέπει να ξανασκεφτείτε ποια κόμματα στηρίζονται στους ισχυρούς του συστήματος και ποια στον λαό. Πρέπει να αναθεωρήσετε τα στερεότυπα ότι τα κόμματα της Αριστεράς στηρίζονται στην οικονομική ενίσχυση του απλού και φτωχού Έλληνα ενώ τα άλλα της Κεντροδεξιάς στο μεγάλο κεφάλαιο. Ιδιαίτερα μετά τα πρόσφατα ταξίδια του αρχηγού σας στο Κόμο της Ιταλίας, στο στόμα του λύκου, όπως είπε ο ίδιος».