Για το ενδεχόμενο μίας νέας βοήθειας προς την Ελλάδα γράφει η Deutsche Welle που όπως σημειώνει, οι Ευρωπαίοι είναι έτοιμοι να τη δώσουν σε περίπτωση που τη ζητήσει η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με την DW, που επικαλείται ανώτερο αξιωματούχο της Ευρωζώνης, «η ολοκλήρωση της επόμενης αξιολόγησης της τρόικας, που θα ξεκινήσει στο τέλος Σεπτεμβρίου και το σχέδιο του προϋπολογισμού της Ελλάδας για το 2015, θα αποτελέσουν τη βάση των συζητήσεων στο Εurogroup για την ελάφρυνση του δημόσιου χρέους».

Ταυτόχρονα επισημαίνει, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι προτρέπουν την ελληνική κυβέρνηση να ολοκληρώσει γρήγορα τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου, «ώστε να ξεκινήσουν οι συζητήσεις σε πολιτικό επίπεδο για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους». 

Προσθέτει, δε, ότι έως τις 15 Οκτωβρίου η Ελλάδα και τα κράτη μέλη έχουν θεσμική υποχρέωση, στο πλαίσιο του Συμφώνου Σταθερότητας, να υποβάλουν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα σχέδια προϋπολογισμού του 2015. 

Το ελληνικό σχέδιο, αναφέρει ο συντάκτης, έχει ιδιαίτερη σημασία γιατί, σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, θα είναι βασική παράμετρος για τον υπολογισμό της πορείας των δημοσιονομικών μεγεθών και κυρίως του χρέους, αφού θα περιλαμβάνει τους στόχους για τα έσοδα και τις δαπάνες.

Παράλληλα με την εξέταση της βιωσιμότητας του χρέους, σύμφωνα με την ανταπόκριση, το Εurogroup θα εξετάσει και το ενδεχόμενο νέας στήριξης της Ελλάδας μετά τη λήξη του παρόντος προγράμματος, εφόσον υποβληθεί ανάλογο αίτημα από την κυβέρνηση

«Είμαστε ανοιχτοί να συζητήσουμε για νέο πρόγραμμα ή επέκταση του υφιστάμενου» ανέφερε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, ο οποίος, ωστόσο, συνεχίζει η ανταπόκριση, εκτίμησε επικαλούμενος δημοσιεύματα στον Tύπο, ότι αυτό δεν φαίνεται να είναι στις προθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης.

«Στην περίπτωση που δεν υπάρξει νέο πρόγραμμα, τότε η Ελλάδα θα πρέπει να βγει στις αγορές για δανεισμό» είπε ο αξιωματούχος προσθέτοντας ότι «η συγκυρία είναι πολύ καλή λόγω της αποκλιμάκωσης των επιτοκίων». 

«Τη θετική συγκυρία θέλουν να εκμεταλλευτούν και άλλες πρώην μνημονιακές χώρες, όπως η Ιρλανδία, κυρίως, αλλά και η Πορτογαλία, οι οποίες επιθυμούν, μέσω της εξόδου στις κεφαλαιαγορές, να αποπληρώσουν πρόωρα τα υψηλότοκα δάνεια που έλαβαν από το ΔΝΤ, στο πλαίσιο των προγραμμάτων διάσωσης το 2010» σημειώνει η DW.

Καταλήγει αναφέροντας ότι στο άτυπο Eurogroup της Παρασκευής, θα συζητηθεί η επικείμενη έναρξη της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, ενώ θα γίνει και ενημέρωση των υπουργών για τις προπαρασκευαστικές συζητήσεις που έγιναν την περασμένη εβδομάδα στο Παρίσι, μεταξύ της κυβέρνησης και της τρόικας.