Στην ανάγκη ώστε να υπάρξει μέριμνα για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία επικεντρώθηκε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος κατά την τοποθέτησή του στο Άτυπο Συμβούλιο των ΥΠΑΜ της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε στο Μιλάνο.

Στόχος, είπε ο κ. Αβραμόπουλος είναι η διατήρηση της εκεχειρίας στα ανατολικά αλλά και η κατάλληλη προετοιμασία για κάθε ενδεχόμενο.

Παράλληλα, ο υπουργός Άμυνας αναφέρθηκε στην κατάσταση στη Συρία και στο Ιράκ, «με τις ακρότητες του Ισλαμικού Κράτους, που μας πηγαίνουνε στα πιο σκοτεινά χρόνια της ανθρωπότητας», ενώ προσέθεσε:

«Ήρθε η ώρα για αποφάσεις, και τα θέματα της Άμυνας θα πρέπει να αντιμετωπισθούν μέσα από την ευρύτερη προοπτική των θεμάτων της ασφάλειας, διότι άμυνα και ασφάλεια τείνουν να έχουν συνώνυμες και απόλυτα συνδεδεμένες συνέπειες».

Στάθηκε, επιπλέον, στην ανάγκη να υπάρξει συνεργασία στον τομέα ανταλλαγής πληροφοριών στον τομέα της «κυβερνοασφάλειας», ώστε οι μεγάλες αυτές προκλήσεις της εποχής να αντιμετωπισθούν μέσα από στοχευμένες λύσεις και δράσεις, και με απόλυτη αξιοποίηση των πρόσφατων επιτευγμάτων της τεχνολογίας.

Επίσης ο Δημήτρης Αβραμόπουλος ζήτησε να ενισχυθεί ο ρόλος των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, με ουσιαστικό τρόπο και όχι μόνον ως ευχολόγιο και διακήρυξη. Ο κ. Αβραμόπουλος αναφέρθηκε, επίσης, στην ανάγκη να στηριχθεί και να ενισχυθεί ο ρόλος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας. «Πρέπει να αναδειχθεί η πολιτική για την αντιμετώπιση της κρίσης, της αστάθειας και της ασφάλειας στη γειτονιά μας» υπογράμμισε με έμφαση ο υπουργός Άμυνας, απευθυνόμενος στους Ευρωπαίους ομολόγους του στο Μιλάνο.

Σημειώνεται ότι το άτυπο Συμβούλιο των Υπουργών Άμυνας διεξήχθη με αντικείμενο την επισκόπηση των αποτελεσμάτων και του βαθμού εφαρμογής των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου του 2013.