Υπερψηφίστηκε από τη Βουλή το νομοσχέδιο με το οποίο επικυρώνεται Πρωτόκολλο διεθνούς συμβάσεως για τα εκρηκτικά κατάλοιπα πολέμου.

Υπέρ ψήφισαν η Νέα Δημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΔΗΜΑΡ, ενώ «παρών» ψήφισαν το ΚΚΕ, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και η Χρυσή Αυγή. 

Τα κόμματα που ψήφισαν «παρών» υποστήριξαν ότι υπήρξε η δυνατότητα ανάθεσης εργασιών αποναρκοθέτησης σε μη κυβερνητικές οργανώσεις (ΜΚΟ), όπως προβλέπεται στο Πρωτόκολλο της διεθνούς «Σύμβασης για απαγόρευση ή περιορισμό χρήσης ορισμένων συμβατικών όπλων που μπορούν να θεωρηθούν ως εξαιρετικώς επιβλαβή ή ως προκαλούντα αδιακρίτως αποτελέσματα».

«Αυτή η σύμβαση έρχεται να ρυθμίσει όλα αυτά τα προβλήματα και να υποχρεώσει τα κράτη μετά τις επιχειρήσεις να συγκεντρώνουν όποιο κατάλοιπο υπάρχει προκειμένου να οδηγείται προς καταστροφή, για την προστασία των λαών, των πολιτών, των παιδιών, για την προστασία όλων μας» ανέφερε στην ομιλία του ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Γιάννης Λαμπρόπουλος.

Απαντώντας στις ενστάσεις των τριών κομμάτων, σημείωσε πως «εδώ στη χώρα μας, ο στρατός μας έχει μια υπηρεσία εξειδικευμένων στελεχών, τα οποία ακόμα και τώρα εργάζονται στη Μακεδονία και σε πολλά άλλα σημεία της χώρας μας και συγκεντρώνουν τέτοια κατάλοιπα. Είναι στη διακριτική ευχέρεια της κάθε πολιτείας να αναθέσει σε τέτοια γεγονότα και σε μη κυβερνητικές οργανώσεις».

TAGS