Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου  

Παρακολουθώντας την ομιλία Σαμαρά στη ΔΕΘ, δεν χρειαζόταν και ιδιαίτερη ευφυΐα για να αντιληφθεί κανείς ότι η έντονη κριτική που άσκησε στον ΣΥΡΙΖΑ θα αποτελέσει και ένα από τους πυλώνες της πολιτικής που θα ασκήσει τους επόμενους μήνες, προκειμένου να αμφισβητηθούν οι προτάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης και να αποφευχθεί η αύξηση της εκλογικής της επιρροής.  

Οι εξαγγελίες του Πρωθυπουργού θεωρούνται- από τους συνεργάτες του, ως επιβεβαίωση μιας «υπεύθυνης πολιτικής» που «δεν λαϊκίζει» και υπόσχεται «μόνον αυτά που μπορούν να υλοποιηθούν». Αντιθέτως το Μέγαρο Μαξίμου καταλογίζει στον ΣΥΡΙΖΑ «άκρατο λαϊκισμό» και «ανέξοδη παροχολογία», σε σημείο που να «θυμίζει έντονα τον Γιώργο Παπανδρέου»

Κάτι ανάλογο περιμένουν και το ερχόμενο σαββατοκύριακο, όταν στη Θεσσαλονίκη θα βρεθεί ο Αλέξης Τσίπρας. Μάλιστα, για το Μέγαρο Μαξίμου, προάγγελος των όσων θα υποσχεθεί από τη ΔΕΘ ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αποτελούν και οι τροπολογίες την επαναφορά του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο πετρέλαιο θέρμανσης στα επίπεδα Μαρτίου του 2011 και την παροχή δωρεάν ρεύματος σε φτωχές και ευπαθείς ομάδες πληθυσμού.  

Ανάλογες εξαγγελίες έχουν γίνει πολλές από τον ΣΥΡΙΖΑ κατά το παρελθόν και σύμφωνα με τους συνεργάτες του Πρωθυπουργού αποτελούν ακραίες περιπτώσεις λαϊκισμού καθώς ουδέποτε έχουν κοστολογηθεί, ώστε να προκύπτει αν είναι δυνατόν να υλοποιηθούν.  

Περιμένοντας λοιπόν τον Α. Τσίπρα να υποσχεθεί ανεφάρμοστα μέτρα, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και συνεργάτες του Πρωθυπουργού, με βάση αυτά που έχει κατά καιρούς ανακοινώσει ο ΣΥΡΙΖΑ,  άρχισαν να κοστολογούν τα μέτρα στα οποία αναμένεται να  αναφερθεί ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Παράλληλα έχουν οργανώσει ομάδες που θα κοστολογήσουν το ταχύτερο δυνατόν όσα υποσχεθεί ο Α. Τσίπρας.  

Στόχος είναι να καταδειχτεί με νούμερα που δεν επιδέχονται αμφισβήτηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ λαϊκίζει και χαϊδεύει τα αυτιά των ψηφοφόρων τάζοντας λαγούς με πετραχήλια. Και- αν γίνει δυνατόν- να αποδείξουν ότι ο Α. Τσίπρας έχει υιοθετήσει το αλήστου μνήμης «λεφτά υπάρχουν» που τόσα δεινά επέφερε τελικά στη χώρα.