Η έξαρση των ροών της παράνομης μετανάστευσης και η βελτίωση της συνεργασίας των δύο χωρών για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του θέματος βρέθηκαν στη συνάντηση του υπουργού Ναυτιλίας, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, με τον πρεσβευτή της Τουρκίας στην Ελλάδα, Κερίμ Ουράς.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, στη συνάντηση ο κ. Βαρβιτσιώτης τόνισε ότι υπάρχει μία ιδιαίτερα θετική συνεργασία μεταξύ των ακτοφυλακών των δύο χωρών για τη διαχείριση της παράνομης μετανάστευσης, παρά τα προβλήματα που εντοπίζονται σε μεμονωμένα περιστατικά και πρόσθεσε ότι η επικείμενη επίσκεψη του αρχηγού της τουρκικής ακτοφυλακής στην Ελλάδα μπορεί να λειτουργήσει προωθητικά στη βελτίωση της διμερούς συνεργασίας.

Εξάλλου, ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου υπογράμμισε ότι οι γεωπολιτικές εξελίξεις στην ευρύτερη «γειτονιά» των δύο χωρών και η πολιτική αστάθεια, η οποία εντείνεται, δημιουργεί την ανησυχία ότι ο αριθμός των ανθρώπων που θα μεταναστεύσει θα αυξηθεί κατακόρυφα. «Πρόκειται για μία ανθρωπιστική κρίση, αυτό που συμβαίνει στο βόρειο Ιράκ και τη Συρία και μπροστά σε αυτή την πραγματικότητα η συνεργασία των δύο χωρών πρέπει να ενταθεί» επισήμανε. Όσον αφορά τη συμφωνία επαναπατρισμού παράνομων μεταναστών στην Τουρκία που εισέρχονται στην Ευρώπη μέσω της Ελλάδας, ο κ. Βαρβιτσιώτης είπε ότι «δεν αποδίδει σε ικανοποιητικό βαθμό και υπάρχουν μεγάλα περιθώρια βελτίωσης αυτής».

Ο πρεσβευτής της Τουρκίας στην Ελλάδα έδωσε έμφαση στη στενή και επωφελή συνεργασία που διαπιστώνεται μεταξύ των δύο χωρών, είτε μέσω των δύο ακτοφυλακών, είτε σε ευρύτερο ναυτιλιακό επίπεδο, σημειώνοντας ότι αυτή η καλή συνεργασία μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα και για την ανάπτυξη συνεργασίας σε άλλα πεδία. Ο κ. Ουράς εξέφρασε ανησυχία για την αύξηση των ροών της παράνομης μετανάστευσης που θα προκληθεί περαιτέρω λόγω των ενόπλων συγκρούσεων στη Συρία και το Βόρειο Ιράκ, μετά και τη δράση του ISIS. «Τα χρηματικά ποσά που διακινούνται από τη μεταφορά παρανόμων μεταναστών είναι τεράστια και είναι ένας βασικός λόγος που δεν είναι εύκολο να αντιμετωπιστεί ριζικά το φαινόμενο» τόνισε.

Τέλος, ο κ. Βαρβιτσιώτης και ο κ. Ουράς συμφώνησαν στη σπουδαιότητα που έχει η εμβάθυνση της συνεργασίας στη ναυτιλία, τον τουρισμό και το εμπόριο για τις οικονομίες των δύο χωρών.