Να κατευνάσει τις αντιδράσεις των «γαλάζιων» και των «πράσινων» βουλευτών για τον ΕΝΦΙΑ προσπάθησε ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης από το βήμα της Βουλής, δίχως ωστόσο να ανακοινώσει νέες διορθώσεις.

«Κάνουμε το σωστό και το αναγκαίο. Μας διακρίνει η υπευθυνότητα και όχι ο λαϊκισμός και η παροχολογία», είπε χαρακτηριστικά, ενώ σημείωσε πως αντιλαμβάνεται τις αντιδράσεις.

Με την προωθούμενη ρύθμιση για τον ΕΝΦΙΑ, επεσήμανε, διευρύνεται σημαντικά η φορολογική βάση και διαμορφώνεται η πρώτη ολοκληρωμένη βάση δεδομένων ακίνητης περιουσίας που θα ενημερώνεται συνεχώς, ώστε μελλοντικά να μεταφερθεί στην Τοπική Αυτοδιοίκηση με πλήρη ανταποδοτικό χαρακτήρα.

«Είναι φυσικό να προκαλέσει τις αντιδράσεις των πολιτών», σημείωσε ο Γκίκας Χαρδούβελης και προσέθεσε: 

«Αντιλαμβάνομαι πλήρως τις αντιδράσεις των πολιτών στα λάθη. Διορθώνουμε λάθη και αποκαθιστούμε αδικίες. Συγχρόνως κάνουμε και φοροελαφρύνσεις που δεν υπήρχαν στον αρχικό νόμο και προχωρούμε σε περαιτέρω φοροελαφρύνσεις».

Αναφορά έκανε και στις αντιδράσεις των βουλευτών της συμπολίτευσης για τον ΕΝΦΙΑ:

«Αντιλαμβάνομαι τις δυσκολίες των βουλευτών της συμπολίτευσης και σέβομαι το καθήκον τους να μεταφέρουν εδώ τις αγωνίες των πολιτών». 

Όπως προσέθεσε όμως, «τώρα που το πρόγραμμα φτάνει στο τέλος του, που αρχίζουμε να πατάμε στα πόδια μας με λιγότερες εξαρτήσεις και δεσμεύσεις, ο δικός μου ρόλος, αλλά και των βουλευτών είναι να διαφυλάξουμε την πορεία της οικονομίας, της κοινωνίας και της χώρας προς την έξοδο από την κρίση, να κάνουμε το σωστό και αναγκαίο για τη χώρα και τους πολλούς που δεν θέλουν οι θυσίες τους να πάνε χαμένες».

Σχετικά με τον ΕΝΦΙΑ είπε ότι δίνεται η δυνατότητα για διορθώσεις και τροποποιήσεις από την ημερομηνία εκκαθάρισης έως το τέλος Νοεμβρίου, ενώ τον Δεκέμβριο του 2014 και τον Ιανουάριο του 2015 το TAXIS θα δέχεται δηλώσεις για τις μεταβολές ακινήτων που έγιναν εντός του 2014.

Ταυτόχρονα συνέδεσε τη διεύρυνση των φοροελαφρύνσεων με τη βελτίωση των δημοσιονομικών μεγεθών. «Όσο βελτιώνονται οι αριθμοί, τόσο μικρότερη και δικαιότερη θα είναι η φοροεπιβάρυνση. Η στρατηγική της κυβέρνησης είναι λιγότεροι φόροι, υψηλότερη ανάπτυξη, περισσότερα εισοδήματα και περισσότερες θέσεις εργασίας», κατέληξε.