«Όχι άλλη λιτότητα στην Ελλάδα». Αυτό είναι το μήνυμα της γερμανικής εφημερίδας  Handelsblatt, η οποία τονίζει ότι η επιστροφή στη βιώσιμη ανάπτυξη θα έρθει με στοχευμένες επενδύσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση και με διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Ο αρθρογράφος της εφημερίδας, σημειώνει πως πρέπει να αναπροσανατολιστεί η εκπαίδευση στη χώρα, ώστε να ανταποκριθεί στις οικονομικές και κοινωνικές ανάγκες και να ανακοπεί η φυγή των νέων και μορφωμένων Ελλήνων στο εξωτερικό. 

«Σε διαφορετική περίπτωση η Ελλάδα θα γίνει το πτωχοκομείο και το γηροκομείο της Ευρώπης» καταλήγει.

«Στην πραγματικότητα σε καμία περίπτωση η κρίση δεν έχει ξεπεραστεί, ακόμα κι αν τα περισσότερα διαγράμματα δείχνουν (ότι τα πράγματα κινούνται) προς τη σωστή κατεύθυνση» παραθέτοντας τους τομείς, όπου έχει σημειωθεί πρόοδος, όπως τα δημοσιονομικά, η ανταγωνιστικότητα και ο εκσυγχρονισμός της Δημόσιας Διοίκησης.

«Οι αποδόσεις των ομολόγων μειώνονται και η χώρα σύντομα θα μπορεί να χρηματοδοτείται με υποφερτούς όρους από την αγορά, ενώ και ο (σσ. Γερμανός) υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, με το βλέμμα στην Ελλάδα, κάνει λόγο για "ιστορία επιτυχίας"» συνεχίζει ο συντάκτης, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι οι Έλληνες πληρώνουν μεγάλο τίμημα γι αυτό που ο κ. Σόιμπλε ονομάζει «σημαντική πρόοδο».

Παραθέτοντας στοιχεία του ΟΟΣΑ σχετικά με την απώλεια θέσεων εργασίας και με την απώλεια μεγάλου μέρους του εισοδήματος των νοικοκυριών τονίζει πως «σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τέσσερις στους δέκα ανθρώπους στην Ελλάδα απειλούνται με φτωχοποίηση».

Όμως όπως διευκρινίζει «το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας δεν είναι σε καμία περίπτωση το χρέος, παρόλο που είναι υψηλό. Ο χρόνος αποπληρωμής των δανείων είναι τόσο μακρύς και τα επιτόκια τόσο χαμηλά που το βάρος του χρέους είναι βιώσιμο. Πολύ πιο ανησυχητικές είναι οι κοινωνικές αναταράξεις». 

Αναφέρεται ειδικά στο υψηλό ποσοστό ανεργίας στους νέους, σε δυσμενείς προοπτικές για τα ασφαλιστικά ταμεία και στην μετανάστευση 150.000 επιστημόνων στο εξωτερικό, εξηγώντας πως το φθηνό χρήμα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δεν έρχεται στην Ελλάδα

«Οι τράπεζες δεν δίνουν δάνεια, διότι έχουν να αντιμετωπίσουν ένα σωρό από μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Πώς μπορεί η χώρα υπό αυτές τις δυσμενείς προϋποθέσεις να επιστρέψει σε μία βιώσιμη ανάπτυξη;» διερωτάται ο αρθρογράφος και απαντά: 

«Σε καμία περίπτωση με νέα προγράμματα λιτότητας. Αντ΄αυτού πρέπει η ΕΕ να βοηθήσει για να προωθηθούν με δάνεια με ευνοϊκούς όρους οικονομικές δραστηριότητες που είναι προσανατολισμένες στο μέλλον».

 «Ταυτοχρόνως οι Έλληνες πρέπει να συνεχίσουν με αποφασιστικότητα το δρόμο των μεταρρυθμίσεων» υπογραμμίζει.