Γράφει ο Πάνος Ρασσιάς

Έχοντας δίπλα του τον Πορτογάλο ομόλογό του Πέδρο Πάσος Κοέλιο, ο Αντώνης Σαμαράς κατά την κοινή συνέντευξη τύπου μετά τη συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου, άνοιξε τα χαρτιά του αποκαλύπτοντας το σχεδιασμό της κυβέρνησης για έξοδο της χώρας από τα μνημόνια. Η επιλογή αυτή μόνο τυχαία δεν ήταν καθώς ο κ. Κοέλιο είναι πρωθυπουργός μιας χώρας που κατάφερε ακριβώς αυτό: Να απεμπλακεί από το μνημόνιο.

«Σε λίγο καιρό από σήμερα θα μπορέσουμε να πιστοποιήσουμε την βιωσιμότητα του χρέους μας, χωρίς πια μνημόνια, χωρίς ανάγκη για νέα δανεικά» ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή στις δηλώσεις του κ. Σαμαρά, ο οποίος αναφέρθηκε και σε τρεις βασικούς στόχους από δω και πέρα: αύξηση της ανταγωνιστικότητας, μείωση της ανεργίας και ανακούφιση των πολιτών από «την ασφυκτική πίεση της υπερφορολόγησης», βήματα που θα πρέπει να γίνουν όπως είπε «σταδιακά και σταθερά».

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του newpost.gr ο κυβερνητικός σχεδιασμός έχει ως εξής:

  • Έξοδο στις αγορές μέχρι τέλος του χρόνου με την έκδοση 3ετών και με 7ετών ομόλογων για την κάλυψη χρηματοδοτικών αναγκών και εν μέσω της προοπτικής αναβαθμίσεων από μεγάλους ξένους οίκους όπως η S&P. Οι μεγαλύτερης διάρκειας εκδόσεις μπορούν να καλύψουν μέρος του χρηματοδοτικού κενού για το κρίσιμο διάστημα 2015 – 2016, με επιτόκια που θα είναι ελαφρώς χαμηλότερα από τα επιτόκια δανεισμού από το ΔΝΤ.
  • Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς θα θέσει στους εταίρους το θέμα της ρύθμισης του ελληνικού δημόσιου χρέους μετά το τέλος της αξιολόγησης από την τρόικα,

Η ευρωπαϊκή πλευρά συζητά επιμήκυνση και μείωση επιτοκίων αλλά το ΔΝΤ διαφωνεί και αυτό φέρνει στο προσκήνιο σενάρια αποχώρησής του.

Άλλωστε οι εξελίξεις τρέχουν καθώς οι τεχνικές συζητήσεις της Ευρωζώνης με το Ταμείο για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους έχουν προχωρήσει, πριν οι εκπρόσωποι των δανειστών συναντηθούν στις 14-15 Νοεμβρίου στην Ουάσιγκτον.

Μέχρι τότε η ελληνική πλευρά, που όπως έχουν ξεκαθαρίσει κυβερνητικές πηγές θα είναι παρούσα στην συζήτηση για τον τρόπο που θα γίνει η διευθέτηση, σχεδιάζει τις δικές της κινήσεις.

Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες του newpost.gr μελετάται μια ήπια αναδιάρθρωση της σύνθεσης του χρέους που ήδη υπάρχει και βρίσκεται σε χαρτοφυλάκια θεσμικών επενδυτών του ιδιωτικού τομέα, ώστε να επεκταθεί η διάρκειά του σε βάθος χρόνου, γεγονός που θα επιτρέψει να υπάρξει μείωση του ετήσιου κόστους εξυπηρέτησής του.

Οι πρώτες κινήσεις θα γίνουν μέσα στην εβδομάδα από τον ΟΔΔΗΧ, ο οποίος αναμένεται να ανταλλάξει βραχυχρόνιο χρέος που είναι στα χέρια τραπεζών με τίτλους μεσοπρόθεσμης διάρκειας, οι οποίοι θα κυκλοφορήσουν όταν ανοίξουν οι τελευταίες ομολογιακές εκδόσεις.