current views are: 1

10 Σεπτεμβρίου 2014
Δημοσίευση16:19

Κόντρα στη Βουλή για το «πλαφόν» στις διαγνωστικές εξετάσεις

Κόντρα σημειώθηκε στη Βουλή με αφορμή την απόφαση με την οποία επιβάλλεται πλαφόν στις διαγνωστικές εξετάσεις. 

Δημοσίευση 16:19’
αρθρο-newpost

Κόντρα σημειώθηκε στη Βουλή με αφορμή την απόφαση με την οποία επιβάλλεται πλαφόν στις διαγνωστικές εξετάσεις. 

Κόντρα σημειώθηκε στη Βουλή με αφορμή την απόφαση με την οποία επιβάλλεται πλαφόν στις διαγνωστικές εξετάσεις. 

Υπερασπιζόμενος της απόφασης, ο υπουργός Υγείας επεσήμανε πως πρέπει να δημιουργηθεί ελεγκτικό σύστημα απέναντι σε σπατάλες και υποστήριξε ότι οι γιατροί θα εξακολουθούν να συνταγογραφούν όποια εξέταση κρίνουν αναγκαία

«Είναι ξεκάθαρο ότι η υπουργική απόφαση δεν βάζει κάποιο είδος κόφτη στις διαγνωστικές εξετάσεις. Οι γιατροί μπορούν να συνταγογραφήσουν όποια εξέταση κρίνουν ότι είναι αναγκαία για τον ασθενή. Δεν δημιουργείται νομικός περιορισμός αλλά ένα ελεγκτικό πεδίο», υποστήριξε ο υπουργός Υγείας.

Ο Μάκης Βορίδης παρέθεσε στοιχεία που σύμφωνα με τον ίδιο, δείχνουν χωρίς λόγο αυξημένες δαπάνες, οι οποίες, όπως είπε δείχνουν ότι το 2012 καταβλήθηκαν 429 εκατ. ευρώ για διαγνωστικές εξετάσεις, το 2013 καταβλήθηκαν 603 εκατ. ευρώ ενώ στο πρώτο επτάμηνο του 2014 καταβλήθηκαν 393 εκατ. ευρώ -και υπολογίζεται ότι θα αγγίξουν τα 700 εκατ. ευρώ, αν, όπως είπε, η τάση δεν ανασχεθεί.

«Δεν υπάρχει κανένας αντικειμενικός πραγματικός λόγος αυτής της αύξησης. Πρέπει κάτι να κάνουμε. Δεν απαγορεύουμε την ενδεικνυόμενη εξέταση αλλά φτιάχνουμε ένα ελεγκτικό πεδίο ώστε αυτούς τους ανθρώπους που παραβιάζουν τα ιατρικά τους καθήκοντα, να μπορούμε να τους ελέγξουμε», υποστήριξε ο κ. Βορίδης. 

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ο εισηγητής του κόμματος Κωνσταντίνος Ζαχαριάς κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «σκοτώνει την πρόληψη» και προσέθεσε: 

«Το νομοσχέδιο επιβεβαιώνει τη δραματική τομή στη δημόσια πρωτοβάθμια περίθαλψη προς όφελος των ιδιωτών. Εμείς θέλουμε καθολική και δωρεάν πρόσβαση για όλους. Πρέπει άμεσα να φύγει αυτή η κυβέρνηση που με την καταστροφική της πολιτική προχωρά στην ιδιωτικοποίηση όλων των δημόσιων κοινωνικών φορέων. Δεσμευόμαστε ότι θα αποκαταστήσουμε την πρόσβαση στη δημόσια περίθαλψη».

«Είμαστε κάθετα αντίθετοι σε κάθε πολιτική που αντιμετωπίζει την υγεία με κριτήρια κέρδους και χάνει τον δημόσια χαρακτήρα της. Δίνετε το τελειωτικό χτύπημα στην υγεία», ανέφερε η ειδική αγορήτρια των ΑΝΕΛ, Έλενα Κουντουρά.

Ο εισηγητής της ΔΗΜΑΡ Γιώργος Κυρίτσης χαρακτήρισε αδιανόητο να συμφωνήσει το κόμμα του στην ιδιωτικοποίηση της υγείας και στην κατεδάφιση του κοινωνικού κράτους που επιδιώκει η κυβέρνηση.

Για ένα ακόμα αντιλαϊκό μέτρο της κυβέρνησης που αυξάνει το κόστος υγείας των ασθενών και ενισχύει περισσότερο το κεφάλαιο, έκανε λόγο ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης.

Για πολιτικές της κυβέρνησης που απαγορεύουν στους πολίτες να έχον πρόσβαση ακόμα και για τα θέματα υγείας τους μίλησε ο εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής Δημήτρης Κουκούτσης.


σχετικα αρθρα