Μεγάλη άσκηση στο Ιόνιο πραγματοποιήθηκε το τελευταίο 48ωρο από το Ελληνικό και από το Αγγλικό Πολεμικό Ναυτικό στο Ιόνιο πέλαγος, στα πλαίσια της συνεκπαίδευσης.

Από το ναύσταθμο στη Σαλαμίνα είχε αναχωρήσει για τις σύνθετες στρατιωτικές επιχειρήσεις ,που πραγματοποιήθηκαν σε συνεργασία με τους Βρετανούς η φρεγάτα «ΑΙΓΑΙΟΝ» και το υποβρύχιο «ΠΟΣΕΙΔΩΝ» ενώ στις 26 Αυγούστου είχε αποπλεύσει η ναυαρχίδα του Βασιλικού Ναυτικού, «HMS BULWARK (Προμαχώνας)», από το Πλίμουθ για τη « Cougar 14».

Το αγγλικό σκάφος που στην κυριολεξία είναι τεράστιο έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει ισχυρές δυνάμεις κομάντο (από 350 έως και 500 στρατιώτες), αμφίβια μικρά σκάφη για επιχειρήσεις , διαθέτει Κέντρο Παρακολούθησης Περιοχής με υπερσύγχρονα συστήματα που συνδέονται με δορυφόρους , διαθέτει συσκευές , παρακολούθησης τηλεπικοινωνιών και μηχανισμούς εξαπόλυσης ηλεκτρονικού πολέμου.

Σύμφωνα με τη σκόπιμα λιτή ανακοίνωση του Ελληνικού Γενικού Επιτελείου Ναυτικού εκτελέστηκε συνεκπαίδευση με τη Δύναμη «COUGAR 14», του Πολεμικού Ναυτικού του Ηνωμένου Βασιλείου, σε ένα ευρύ φάσμα τεχνικών αντικειμένων στην περιοχή Ιονίου.

Μάλιστα σήμερα ο Αρχηγός ΓΕΝ, Αντιναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης, πήγε στο πλοίο «HMS BULWARK» Διοίκησης - Δύναμης, προκειμένου να παρακολουθήσει ένα τμήμα από την εν λόγω συνεκπαίδευση.

Ένα τμήμα της ασκήσεως προέβλεπε τον εντοπισμό , την αποκάλυψη και την εξουδετέρωση εχθρικού υποβρυχίου που κινούνταν στο Ιόνιο, πριν αυτό εξαπολύσει επίθεση και προκαλέσει.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο πλοίο, ο Αρχηγός ΓΕΝ συναντήθηκε με το Διοικητή της Δυνάμεως, Αρχιπλοίαρχο J.P. Kyd, καθώς και τον Ταξίαρχο C.R. Stickland, Διοικητή της 3ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών.

Η «Cougar 14» είναι μια προγραμματισμένη άσκηση που διαρκεί τέσσερις μήνες και περιλαμβάνει μια σειρά από απαιτητικές επιχειρήσεις της αγγλικής ναυτικής δύναμης με κράτη-εταίρους σε όλη την περιοχή της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.

Γ. Κοκ.