Γράφει ο Γιάννης Γιαννόπουλος

Την άνοδο του Αλέξη Τσίπρα στην Θεσσαλονίκη αναμένουν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και στο Μέγαρο Μαξίμου. Οι λόγοι είναι δύο.

Ο πρώτος είναι ότι τα στελέχη του Μαξίμου αναμένουν τις δηλώσεις του επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τα ζητήματα της οικονομίας και ιδιαίτερα τις δηλώσεις του στο θέμα του ΕΝΦΙΑ τη μείωση του πετρελαίου θέρμανσης αλλά και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Ο δεύτερος λόγος είναι ότι αμέσως μετά την παρουσία Τσίπρα στη ΔΕΘ θα διενεργηθούν αρκετές δημοσκοπήσεις κρυφές και φανερές οι οποίες θα αποτυπώσουν σε μεγάλο ποσοστό τι ακριβώς εισέπραξαν οι πολίτες από τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού.

Και οι δύο λόγοι έχουν μία κοινή συνισταμένη που δεν είναι άλλη από τον πολιτικό σχεδιασμό των επόμενων εβδομάδων και κυρίως αν η χώρα θα οδηγηθεί σε πρόωρη προσφυγή στις κάλπες ή όχι. Και μπορεί ο Αντώνης Σαμαράς να διαβεβαιώνει τους συνομιλητές του ότι οι ψηφοφορίες για την εκλογή του νέου προέδρου της Δημοκρατίας θα γίνουν τον αλλά όλοι γνωρίζουν ότι οι δημοσκοπήσεις θα παίξουν σημαντικό ρόλο στις αποφάσεις που θα ληφθούν.

Οι δηλώσεις Τσίπρα στη ΔΕΘ αναμένονται από το επικοινωνιακό επιτελείο της κυβέρνησης για να αποδομήσουν ακόμη μία φορά το προφίλ του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης αφού στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι ο κ. Τσίπρας δεν θα πει:

-Τίποτα για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές

-Τίποτα για τις αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ

-Δεν θα αναφέρει που θα βρει τα χρήματα για την αποκατάσταση μισθών και συντάξεων

-Που θα βρει τα χρήματα για την επαναφορά των επιδομάτων

-Για την επαναπρόσληψη των δημοσίων υπαλλήλων

-Ενώ εκτιμούν ότι θα επιμείνει στην έξοδο της χώρας από το ΝΑΤΟ αλλά και την μονομερή μεταγραφή μέρους του χρέους που έρχεται σε αντίθεση με την πολιτική των εταίρων δανειστών.

Εάν ο κ. Τσίπρας όντως κινηθεί σε αυτούς τους άξονες , τα κυβερνητικά στελέχη θα χρησιμοποιήσουν το χαρτί της σταθερότητας από την πλευρά της κυβέρνησης αλλά και των διαφορετικών απόψεων για μια ακόμη φορά στο εσωτερικό του κόμματος.

Άλλωστε στα επιτελεία Σαμαρά και Βενιζέλου υπάρχει ικανοποίηση για την παρουσία τους στη ΔΕΘ και προσδοκία ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα καταφέρει να πείσει πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει σαφές και ολοκληρωμένο πρόγραμμα για την οικονομία.

Και αμέσως μετά ακολουθεί το κομμάτι των δημοσκοπήσεων όπου οι επιτελείς του Μαξίμου αναμένουν να δουν αν ο Αντώνης Σαμαράς θα είναι πρώτος και με διαφορά στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός καθώς και το εύρος της διαφοράς ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ .

Και αυτό γιατί στο εσωτερικό της κυβέρνησης επικρατεί η άποψη ότι θα πρέπει να αξιοποιηθεί η προγραμματισμένη για το Νοέμβριο διάσκεψη για το ζήτημα του χρέους και να γίνουν εκλογές πριν με δίλημμα «ποιος είναι ο καταλληλότερος να πάρει μέρος στη διαπραγμάτευση, Σαμαράς ή Τσίπρας».

Τελευταίο που αναμένεται από τις δημοσκοπήσεις είναι η άποψη των πολιτών για τον χρόνο εκλογής αλλά και το πρόσωπο του προέδρους της δημοκρατίας.