Το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων προς την Ελλάδα έχει νομικά διευκρινιστεί, επανέλαβε ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις της χώρας Μίχαελ Ροτ.

«Ζητήματα αποζημιώσεων από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο έχουν για την Γερμανία νομικώς οριστικά διευκρινιστεί. Αυτό δεν απαλλάσσει την Γερμανία από την ιστορική ευθύνη να εξετάσει τις φρικαλεότητες και τις αδικίες», τόνισε ο κ. Ροτ κατά την ομιλία του σε συνάντηση με ομάδα δημοσιογράφων από τις «Μαρτυρικές Πόλεις» της Ελλάδας, οι οποίοι επισκέπτονται το Βερολίνο στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του Ελληνογερμανικού «Ταμείου για το Μέλλον».

Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τις διμερείς σχέσεις υπό το φως των ελληνικών διεκδικήσεων για επανορθώσεις και για αποπληρωμή του αναγκαστικού κατοχικού δανείου, ο κ. Ροτ δήλωσε ότι επιθυμεί και ο ίδιος να συμβάλει ώστε οι «σίγουρα και επιβαρυμένες ελληνογερμανικές σχέσεις μεταξύ των χωρών μας να βελτιωθούν».

Ταυτόχρονα, εξέφρασε την ελπίδα το θέμα να μην αποτελέσει εμπόδιο στη διμερή συνεργασία Ελλάδας και Βερολίνου.

«Για μεγάλο χρονικό διάστημα οι αποζημιώσεις δεν τέθηκαν ως ανοιχτό θέμα στις γερμανοελληνικές σχέσεις», σημείωσε και επανέλαβε την ελπίδα «το ζήτημα των αποζημιώσεων να μην εμποδίσει άλλα ζητήματα της συνεργασίας».

Ο κ. Ροτ παραδέχθηκε ότι «δεν υπάρχει προφανώς ενιαία άποψη μεταξύ των ιστορικών σε ό,τι αφορά τις συζητήσεις και τις διαπραγματεύσεις κατά την δεκαετία του '50», αλλά υπογράμμισε ότι αυτονόητα η γερμανική κυβέρνηση είναι ανοιχτή, εάν το ζήτημα πρόκειται να τύχει επιστημονικής επεξεργασίας.

«Σε αυτό υπάρχουν διάφορες δυνατότητες - τα αρχεία μας είναι διαθέσιμα για αυτόν τον σκοπό», πρόσθεσε.

«Επιβλήθηκαν επαχθή μέτρα στους Έλληνες»

Αναφερόμενος στην οικονομική κρίση που πλήττει την Ελλάδα, ο Μίχαελ Ροτ σημείωσε ότι η Γερμανία στέκεται σταθερά στο πλευρό της χώρας και αναγνώρισε ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι ιδιαίτερα επαχθείς για τους Έλληνες πολίτες, και συνέχισε:

«Οι προσπάθειές τους και το θάρρος τους αξίζουν τον μεγαλύτερο σεβασμό μας. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η εμπιστοσύνη μεταξύ των λαών μας δεν είναι κάτι αυτονόητο. Προϋπόθεση για την εμπιστοσύνη και την αλληλεγγύη αποτελεί η αμοιβαία κατανόηση. Για να καταλάβουμε ο ένας τον άλλον, πρέπει να γνωρίζουμε καλύτερα την Ιστορία μας».

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται άλλωστε και οι πρωτοβουλίες για την ίδρυση του «Ταμείου για το Μέλλον», αλλά και του Ελληνογερμανικού «Ιδρύματος Νεολαίας».