Γράφει ο Πάνος Ρασσιάς  

To γνωστό απόφθεγμα του Κωνσταντίνου Καραμανλή «έξω πάμε καλά» επιθυμεί να ισορροπήσει η κυβέρνηση με την επιχείρηση κατευνασμού των αντιδράσεων που προκλήθηκαν από τα αρχικά λάθη στον ΕΝΦΙΑ. Η μάχη για τη συζήτηση και την ψήφιση των διορθωτικών διατάξεων θα συνεχιστεί σήμερα στη Βουλή, έπειτα από μια αναβολή, μια αντικατάσταση βουλευτή και εν μέσω αντεγκλήσεων με την αντιπολίτευση. 

Η κυβερνητική θέση για το ζήτημα εκφράστηκε χθες το μεσημέρι από τον Γκίκα Χαρδούβελη, ο οποίος απαντώντας στην έντονη κριτική που δέχεται από βουλευτές της συμπολίτευσης ανέφερε ότι είναι φυσιολογικό μια τέτοια αλλαγή να προκαλέσει αντιδράσεις και πρόσθεσε πως «αυτό κάνουμε σήμερα. Διορθώνουμε λάθη και κάνουμε αλλαγές». 

Η αναβολή στη συζήτηση δόθηκε προκειμένου να έχουν το χρόνο οι βουλευτές να μελετήσουν τις διορθωτικές διατάξεις και να πειστούν για την ορθότητά τους. Το βασικό επιχείρημα που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση προς αυτή την κατεύθυνση στηρίζεται στη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, καθώς όπως σημείωνε πηγή του Μεγάρου Μαξίμου στο newpost.gr, για τον ΕΝΦΙΑ οι πολίτες συνολικά θα πληρώσουν για το 2014 ότι πλήρωσαν το 2013, με την σημαντική διαφορά ότι αφού οι υπόχρεοι θα είναι περισσότεροι, ατομικά θα πληρώσουν λιγότερα.

«Έξω πάμε καλά» 

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση και το Μέγαρο Μαξίμου έπειτα από το «δύο στα δύο» που πέτυχαν στη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τους κ.κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο και Μαργαρίτη Σχοινά να καταλαμβάνουν τις θέσεις του Επιτρόπου Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων και του Εκπροσώπου Τύπου αντίστοιχα, συνεχίζουν τον σχεδιασμό τους για την πλήρη επιστροφή στις αγορές και την τελική λύση στο θέμα του δημοσίου χρέους. 

Σήμερα, όπως είχε προαναγγείλει από χθες το newpost.gr. η κυβέρνηση προχωρά στην ανταλλαγή βραχυχρόνιου χρέους που είναι στα χέρια τραπεζών με τίτλους μεσοπρόθεσμης διάρκειας. Η διαδικασίας προσφοράς ανταλλαγής που θα διαρκέσει από τις 8:00 σήμερα το πρωί μέχρι τις 19:00 το απόγευμα (εκτός και αν η περίοδος της προσφοράς ανταλλαγής παραταθεί, ξεκινήσει εκ νέου ή τερματιστεί), αφορά έντοκα γραμμάτια με ομόλογα του ελληνικού δημοσίου τριετούς και πενταετούς διάρκειας.  

Η ανταλλαγή, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση – πρόσκληση της Ελληνικής Δημοκρατίας, θα πρέπει να αφορά τίτλους αθροιστικής αξίας τουλάχιστον 100.000 ευρώ και στόχος είναι το συνολικό ποσό να κινηθεί περίπου στο 1 δισ. ευρώ. Η πρόσκληση απευθύνεται κυρίες στις ελληνικές τράπεζες αλλά και σε Ευρωπαίους θεσμικούς επενδυτές με τους οποίους υπήρξαν επαφές και σχετική προεργασία, την προηγούμενη εβδομάδα στη Βρετανική πρωτεύουσα.

TAGS